Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. září 2017

Opava - Pachatel krádeže motorové pily byl zadržen bezprostředně po svém činu a další... (5 případů) 

Pachatel krádeže motorové pily byl zadržen bezprostředně po svém činu

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu porušování domovní svobody 23letému místnímu muži, neboť tento v dopoledních hodinách 22. září letošního roku neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách a z přilehlé kůlny odcizil motorovou pilu v hodnotě 5 tisíc korun, ke škodě poškozeného 67letého muže. Bezprostředně po výše uvedeném protiprávním jednání majetkového charakteru byly o celé záležitosti vyrozuměny službu konající policejní hlídky i policejní psovod se služebním psem. Ten z místa činu vypracoval pachovou stopu až na nedalekou ulici Mostní v Opavě. Zde se už také nacházela opavská policejní hlídka, která kontrolovala muže, jenž odpovídal popisu možného pachatele, jenže ten u sebe neměl odcizenou motorovou pilu. I štěkající policejní pes jej v té chvíli ustanovil jako případnou osobu pachatele. Podezřelý a zadržený 23letý muž se ke své trestné činnosti doznal a ukázal místo, kde si odcizené pracovní nářadí uschoval do pozdních večerních hodin k následnému odnesení. Lustrací v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce jednoho roku, který vykonal na podzim roku 2016. Jeho případné další obdobné jednání je nyní nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opavští policisté prověřují ztrátu peněženky s větším finančním obnosem

Dne 23. září tohoto roku osobně oznámila policistům z opavského obvodního oddělení 18letá žena ze Šumperska, že chvíli po jedné hodině odpolední téhož dne vytratila z kapsy své bundy svou peněženku s finanční částkou na hotovosti 19 tisíc korun, s různými osobními doklady, se slevovými kartami a s platební kartou, a to v prostoru okolních prodejen areálu nákupního centra na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách. Když oznamovatelka bezprostředně poté na ztrátu přišla, tak své osobní věci a peněžní prostředky hledala, jenže je již nenašla. Z tohoto důvodu opavští policisté žádají širokou veřejnost o kladné informace k celé záležitosti a hlavně nabádají případného nálezce, aby peněženku s doklady a s financemi vrátil, neboť v opačném případě by se tak mohl dopustit přečinu zatajení věci a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pozitivní informace k celé záležitosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehoda osobního automobilu v obci Mokré Lazce

Dne 24. září 2017 patnáct minut po osmé hodině ranní řídil 73letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Renault po ulici Sokolské v obci Mokré Lazce, a to ve směru jízdy od obce Háj ve Slezsku-Lhota, přičemž v levotočivé zatáčce na mokré vozovce dostal smyk, vyjel vpravo mimo komunikaci a před jedním z rodinných domů narazil do betonového sloupu elektrického vedení. Při dopravní nehodě utrpěl řidič zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a s jeho následnou hospitalizací. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Orientační dechová zkouška neprokázala, že by výše uvedený muž byl v době jízdy pod vlivem alkoholických nápojů a celá záležitost je nyní nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Případy dvou fyzických napadení v opavských restauracích a nočních podnicích

Policisté z opavského obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že chvíli po druhé hodině ranní 24. září 2017 v prostoru restaurace na ulici Kasárenské v Opavě bezdůvodně fyzicky napadl 23letého muže z Opavy, a to dvěma údery pěstí do obličeje, čímž mu způsobil středně těžké zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava a s jeho následnou hospitalizací a s předběžnou dobou léčení jednoho měsíce.

O dvě hodiny později stejného dne, tedy ve čtyři hodiny ráno 24. září 2017 se stejné trestné činnosti dopustila i další doposud neznámá osoba tím, že na diskotéce nočního klubu na náměstí Republiky v Opavě úderem pěstí do obličeje fyzicky napadla poškozeného 20letého muže z Opavy. K fyzické potyčce obou mužů následně došlo i venku před uvedenou restaurací a poškozený muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici.

Oba výše uvedené případy protiprávního jednání nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů a k důvodům jejich počínání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné rozbití okna garáže a automobilu na ulici Jánské v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi 22. a 25. zářím letošního roku na ulici Jánské v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně rozbil kameny a dlažebními kostkami skleněnou výplň okna garáže, která se nachází v areálu Českých drah Opava-východ. Dále bylo kameny poškozeno i v garáži zaparkované dodávkové motorové vozidlo tovární značky VW Transportér, čímž poškozené organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 32 tisíc korun. Tento případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 26. září 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem