Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. září 2016

Opava - Vážná dopravní nehoda na přechodu pro chodce u školského zařízení v Opavě-Kateřinkách 

Vážná dopravní nehoda na přechodu pro chodce u školského zařízení v Opavě-Kateřinkách

Dnešního dne, tedy v pondělí 26. září 2016 chvíli po půl osmé ráno došlo na přechodu pro chodce u budovy školského zařízení na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem a skupinkou tří osob.

V té době 19letý mladý muž z Opavy řídil svůj osobní automobil tovární značky VW Golf ve směru jízdy z ulice Rolnické k ulici Ratibořské, kdy podle jeho slov byl oslněn sluncem a na přechodu pro chodce u komplexu budov Základní školy Vrchní v Opavě-Kateřinkách přehlédl přecházející skupinku osob. 44letá místní žena a její 7letá dcera, společně s dalším 8letým chlapcem, přecházeli po přechodu pro chodce k budově školní družiny, přičemž došlo ke střetu levou přední části vozu s jejich těly. Při dopravní nehodě utrpěla žena a její dcera zranění lehčího charakteru a obě byly převezeny sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Nezletilý chlapec byl pro svá zranění těžšího rozsahu dolní končetiny transportován sanitním vozidlem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u všech účastníků dopravní nehody (řidič, chodkyně, zaměstnanec Magistrátu města Opavy - strážce přechodu) negativně a rovněž i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče byl negativní.

Jak bylo dosavadním prověřováním policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a opavského komisaře služby kriminální policie a vyšetřování zjištěno, tak přechod přes silnici čísla III/01130 ulice Vrchní v Opavě, v městské části Kateřinky je v době školního roku (1. září 2016 - 30. června 2017) od 07:00 hodin do 08:00 hodin a od 13:00 hodin do 15:00 hodin řízen 65letým mužem z Opavy. Ten je pověřen Odborem dopravy, oddělením správy dopravy a pozemních komunikací Magistrátu města Opavy k zastavování vozidel za účelem zajištění bezpečného přechodu dětí a školní mládeže přes pozemní komunikaci.

Výše uvedenou skupinku tří chodců na základě svého oprávnění nechal přecházet přes vozovku po přechodu pro chodce, přesto došlo ke střetu s přijíždějícím automobilem. Způsob jízdy řidiče vozu, pokyn k bezpečnému vstupu do vozovky ze strany strážce přechodu i samotné přecházení chodců je předmětem dalšího prověřování. Opavským policistům by v této záležitosti pomohly svědecké výpovědi dalších přítomných lidí, ať už dospělých osob vedoucích své potomky do školského zařízení, případně řidičů dalších motorových i nemotorových vozidel, jedoucích kolem. Je možné, že někdo pořídil i kamerový záznam ze svého automobilu, který by byl velmi věrohodným a důležitým dokumentačním prostředkem. Tyto informace i kamerové záznamy příjme kterákoli nejbližší policejní služebna případně dopravní policisté v budově opavské Policie České republiky na adrese Hrnčířská č. 17 či 22 v Opavě. Svědecké poznatky lze rovněž telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 26. září 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem