Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. ledna 2024

Zpráva z ÚO Opava (5x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Podnapilý muž s plynovou pistolí vyhrožoval napadením za objektem opavské nemocnice

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování 59letému místnímu muži, neboť tento na základě všech doposud zjištěných a objasněných skutečností měl pár minut po patnácté hodině odpolední 21. ledna 2024 na polní cestě u objektu bývalého vepřína, který se nachází za areálem Psychiatrické nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě, s namířenou střelnou zbraní vyhrožovat kolemjdoucí 50leté ženě z Opavska. Poškozená zde procházela se svým psem, přičemž shora uvedený muž po ní pokřikoval a vyhrožoval jí, že pokud zde ještě jednou půjde a bude zde běhat její pes, tak vystřelí.

Toto protiprávní jednání a chování vzbudilo důvodnou obavu o život a zdraví nejen výše uvedené ženy ale rovněž i dalších přítomných osob a po příjezdu přivolané nejblíže službu konající policejní autohlídky, byl 59letý muž na místě zadržen. Byla u něj nalezena a zajištěna plynová pistole a vzhledem k tomu, že orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledek s hodnotou přes 1,9 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné z přítomných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění vloupání do prodejny na ulici Boženy Němcové v Opavě

Přibližně patnáct minut po třiadvacáté hodině večerní 22. ledna 2024 se tehdy neznámý pachatel vloupal do prodejny potravin v prostoru křižovatky ulic Boženy Němcové a Gudrichové v Opavě, přičemž odcizil vnitřní vložku poklady v hodnotě 1 tisíce korun s finančními prostředky na hotovosti ve výši 3 tisíce korun. Rozbitím skleněné výplně vstupních dveří pak vznikla poškozené místní právnické osobě celková hmotná škoda na majetku ve výši 5 tisíc korun.

Na základě intenzivního prošetřování a následného prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě byl v těchto dnech ustanoven pachatel, kterým je 22letý muž z Hlučína, jenž se následně ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u shora uvedeného 22letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro přečin krádeže k vykonání trestu obecně prospěšných prací v počtu 300 hodin. Celá tato záležitost je nadále v gesci opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění případu úmyslného poškození výtahu v kateřinském panelovém domě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, ze kterého je důvodně podezřelý 22letý muž z Opavy tím, že okolo šestnácté hodiny odpolední 18. listopadu loňského roku měl v jednom z panelových domů na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách úmyslně vystříkat práškovým hasicím přístrojem vnitřní prostory osobního kabinového výtahu. Při tomto došlo k poškození mechanismu kabinových a šachetních dveří a také k poškození ovládacího kabinového panelu, čímž poškozené právnické organizaci vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 120 tisíc korun.

Důvody výše popsaného protiprávního jednání a chování majetkového charakteru 22letého muže jsou nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Objasnění nejen majetkové trestné činnosti 23letého muže z Opavska

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech prokázali 23letému muži z Opavska několik případů protiprávního jednání a chování a následně proti němu zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci, přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak se pár minut před půlnocí z 24. na 25. ledna 2024 po vykopnutí vchodových dveří vloupal do prodejny se smíšeným zbožím na ulici Ostrožné v centru statutárního města Opavy, odkud odcizil různé druhy a množství potravin a dalších výrobků, čímž poškozené fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 20 tisíc korun.

Výše uvedený muž společně se dvěma dalšími muži (21 let z Opavy a 45 let z Krnova) chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 22. ledna tohoto roku v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě odcizil čtyři láhve alkoholických nápojů v celkové hodnotě 720 korun. Toto volně vystavené zboží si všichni tři muži vložili do svých batohů a bez úhrady prošli pes pokladní zónu, kde byli zadrženi pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny. Odcizený alkohol vrátili do prodejny, před příjezdem přivolaných policistů však utekli neznámo kam.

Patnáct minut před dvaadvacátou hodinou večerní 28. prosince 2023 společně s 22letým mužem z Opavy před vchodem do Nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě slovně a následně i fyzicky napadli 26letého místního muže, kdy kopy a údery do oblasti hlavy a celého těla mu způsobili zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici.

Výše uvedená trestná činnost je nadále ve stádiu prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Žádosti o svědecké informace k dopravním nehodám na Opavsku

Vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Aleš Solnický nadále prošetřuje a prověřuje případ kolizní situace v dopravě, ke kterému došlo okolo sedmé hodiny ranní 18. ledna 2024 na ulici Nové ve Vítkově. V té chvíli doposud blíže neupřesněný řidič blíže neustanoveného motorového vozidla nezjištěným způsobem narazil do elektrické vjezdové brány na pozemek jednoho z místních rodinných domů a následně z místa odejel neznámo kam. Ke zranění žádné osoby s největší pravděpodobností nedošlo a pro řádné zadokumentování spisového materiálu je velmi nutný výslech dosud neznámého řidiče či řidičky případně jsou zapotřebí i další svědecké informace, kladné poznatky a kamerové záznamy. Za toto policisté děkují a tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 259 případně kdykoli na mobilní číslo opavských dopravních policistů 735 788 950.

Další dvě dopravní nehody, které se staly bezprostředně po sobě pětadvacet minut po desáté hodině dopolední 24. ledna 2024, prošetřuje a prověřuje vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Mgr. Tomáš Ryba. K těmto událostem lze rovněž kdykoli sdělit svá svědectví případně poskytnout video záznamy z palubních kamer projíždějících motorových vozidel.

Pár minut po desáté hodině dopolední výše uvedeného dne doposud přesně nezjištěná osoba řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus v areálu soukromé firmy na ulici Náměstí Svaté Hedviky v Opavě, kdy při couvání narazila zadní části uvedeného automobilu do informační reklamní tabule. Následně toto vozidlo odjelo k ulici Bochenkové, odbočilo k ulici Krnovské a zde chtělo odbočit vpravo ve směru k centru města. Při tomto však řidič s největší pravděpodobností zcela nerespektoval dopravní značení, z vedlejší vyjel vpravo až do protilehlého jízdního pruhu, přičemž se v křižovatce střetl s nákladním motorovým vozidlem tovární značky Scania s přívěsem Reisch, které řídil 38letý muž z Kroměřížska a který jel ve směru od centra města na Opavu-Jaktař. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun. Po této kolizní situaci v dopravě tříčlenná osádka osobního automobilu (2 muži a 1 žena) vystoupila a od místa dopravní nehody odešla. Po chvíli však byl přivolanými policisty kontrolován a zadržen 41letý muž z Opavy, který s největší pravděpodobností osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus řídil, ač toto popírá a řízení svaluje na mu blíže neustanoveného muže, kamaráda, kterého ale přesně nezná a neví, jak se jmenuje. V době prošetřování události byl 41letý muž v silně podnapilém stavu, kdy mu odborným měřením dechovými zkouškami byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami téměř 1,8 promile alkoholu v dechu. Další dvě osoby (muž a žena), které od havárie odešly, nebyly službu konajícími policisty nalezeny a dohledány. Pro řádné zadokumentování nehodových dějů jsou tak velmi potřebné svědecké informace a poznatky, které lze telefonicky učinit na policejním čísle 974 737 259 či na mobilním telefonním čísle opavských dopravních policistů 735 788 950.

Opava 26. ledna 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem