Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. ledna 2018

Opava - Dopravní nehodovost, situace a BESIP na Opavsku v roce 2017 

Dopravní nehodovost, situace a BESIP na Opavsku v roce 2017

V Moravskoslezském kraji zaznamenali policisté v roce 2017 celkem 9.642 dopravních nehod, při kterých zemřelo 44 osob, 218 utrpělo těžká zranění a 2.054 účastníků silničního provozu bylo zraněno lehce. I když je to přibližně o 550 dopravních nehod více než v roce předchozím, tak následky jsou naštěstí mírnější (- 1 úmrtí, - 9 těžce zraněných, - 107 lehce zraněných). V rámci šesti okresů severní Moravy bylo nejméně nahlášených, prošetřovaných a prověřovaných dopravních nehod v okrese Bruntál (938), poté v okrese Nový Jičín (1.174), následuje Opavsko (1.330), Karviná (1.482), Frýdek-Místek (1.722) a nejvíce dopravních nehod se podle statistických údajů stalo na Ostravsku (2.978). Podle nejzávažnějšího následku, a to je úmrtí, bylo v okrese Opava nejméně tragických dopravních nehod (3x), v okresech Bruntál a Nový Jičín (shodně 5x), v Ostravě (9x), v okresech Karviná (11x) a Frýdek-Místek (11x).

Na základě dostupných statistických údajů lze konstatovat, že po dobu několika posledních let se dopravní nehodovost na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě pohybuje každoročně okolo třinácti set dopravních nehod.

Ač se na Opavsku v roce 2017 stalo 1.330 nahlášených, prošetřovaných a prověřovaných dopravních nehod, tedy o 6 případů více než v roce předcházejícím, následky jsou s největší pravděpodobností velmi pozitivní. Za rok 2016 totiž policisté zaznamenali 5 úmrtí, 41 těžkých a 415 lehkých zranění. Avšak v roce 2017 přišli o život 3 lidé, 44 účastníků silničního provozu utrpělo zranění těžšího charakteru a evidováno je i 357 lehčích zranění. V roce 2015 bylo v okrese Opava nahlášeno celkem 1.313 dopravních nehod, při kterých zemřelo 6 osob, 53 utrpělo těžká zranění a 390 zranění lehčího charakteru.

Počet nehod

úmrtí

těžká zranění

lehká zranění

2017

1.330

3

44

357

2016

1.324

5

41

415

2015

1.313

6

53

390

V souvislosti s dopravní nehodovostí na Opavsku byla v roce 2017 celková hmotná škoda na majetku poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši téměř 63 milionů korun, v letech 2016 a 2015 se pohybovala okolo 59 milionů korun českých.

Hlavní příčinou nehodovosti je nesprávný způsob jízdy či nevhodné a nebezpečné chování účastníků v silničním provozu, dále nedání přednosti, nepřiměřená rychlost a nesprávné předjíždění.

V celkovém počtu 1.330 dopravních nehod za rok 2017 v okrese Opava hrál roli alkohol/návykové látky v 84 případech, (v roce 2016 to bylo 112 krát, v roce 2015 je evidováno 115 případů, kdy účastník dopravní nehody byl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů). Zajímavým statistickým údajem zřejmě bude informace, že z loňských 84 dopravních nehod se jich téměř šest desítek stalo o víkendových dnech nebo ve dnech svátečních a také skutečnost, že jedna třetina dopravních nehod pod vlivem alkoholu či návykových látek je za účasti cyklistů.

V evidovaném celkovém počtu 1.330 dopravních nehod v roce 2017 figuruje 129 cyklistů, v roce 2016 to bylo 141 a v roce 2015 bylo šetřeno 171 kolizních situací s cyklistou. U dopravních nehod s chodci jsou statistické údaje takové: rok 2017 (53 případů), rok 2016 (76 skutků), rok 2015 (61x účast chodců při dopravních nehodách a u kolizních situací v dopravě).

Zde je nutné připomenout a hlavně zdůraznit, že situace v silniční i železniční dopravě byla po celý rok 2017 na teritoriu okresu Opava obrovsky komplikovaná a složitá. Na Opavsku bylo v průběhu loňského roku opraveno, rekonstruováno a vybudováno mnoho silnic I., II. i III. třídy, což vedlo k různým uzavírkám, objížďkám, zákazům a omezením, které trvaly nejen několik hodin či dní, ale i týdnů a měsíců.

V rámci uplynulého roku dopravní policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě provedli řadu „DBA“ (dopravně bezpečnostních akcích), a to nejen celorepublikových, celokrajských, ale převážně i okresních. Jednalo se o represivní i preventivní akce například v rámci Mezinárodní organizace „TISPOL“, v období Velikonočních a Vánočních svátků, tzv. Svátku „Dušiček“, před letními prázdninami, s nástupem dětí a mládeže do nového školního roku… Celkem 16 plánovaných a speciálně zaměřených dopravně bezpečnostních i preventivních akcí bylo zaměřeno na chodce, 24 na cyklisty a 5 „DBA“ na motocyklisty. Mezi další dopravně bezpečnostní akce lze evidovat speciální zaměření policejních hlídek na rychlost, způsob jízdy, přednost, předjíždění a technický stav, a to ve 12 případech a 20 dopravních opatření bylo cíleno na alkohol a návykové látky u řidičů motorových i nemotorových vozidel.

Dennodenně byly do výkonu denní služby veleny minimálně dvě až tři hlídky Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, které dohlížely nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a ihned řešily kolizní situace. Rovněž v nočních hodinách se „dopraváci“ objevovali na nejvytíženějších komunikacích a společně s policisty jednotlivých obvodních oddělení a se strážníky městských policií dohlíželi i na různé komplikace v dopravě v rámci obecních dnů, oslav, výročí, jarmarků, „karmašů“, fotbalových a hokejových utkání. Tito policisté se pohybovali nejen ve služebních automobilech s policejními polepy, ale i v autech civilního provedení s radary nebo na policejních motocyklech. Ve velké míře se účastnili dopravně bezpečnostních akcí celorepublikového, krajského i okresního formátu, řídili a usměrňovali na frekventovaných křižovatkách dopravu, řešili nahlášené dopravní nehody a působili preventivně ve školských zařízeních, na dětských dopravních hřištích, v rámci prezentace práce Policie České republiky či mezi osobami seniorského věku při různých besedách, přednáškách a cílených dopravně bezpečnostních a preventivních akcích. Vedení dopravního inspektorátu pružně reagovalo na vzniklou situaci a podle potřeby se vytvářely speciální týmy policistů, jako je například Kamión tým a Moto tým, které vždy bývají zaměřeny na specifickou skupinu účastníků silničního provozu. S aktivní činností těchto speciálně vytvořených týmů policistů se počítá i v roce 2018. Mezi úspěchy opavských dopravních policistů zajisté patří každoroční skvělé umístění v celokrajské soutěži „Regulovčík roku“.

V roce 2017 provedl Dopravní inspektorát řadu dopravně preventivních akcí pro širokou veřejnost na Opavsku.

Nejznámější z nich jsou:

  • Z pohledu významných sportovních akcí:

Zajištění, prevence, řízení provozu v rámci hokejových utkání v Opavě

Zajištění, prevence, řízení provozu v rámci fotbalových utkání v Opavě

  • Cyklozávody na Opavsku:
    • 8.4. Bolatická 30-cítka
    • 7.5. Slatina
    • 20.5. Selesia Bike maraton
    • 27.8. Farm tour 2017
  •  Z pohledu významných kulturních akcí:
    • 25.-28.5. Techno Party Hadinka
    • 10.6. Motoscuk Hlučín
    • 24.7. Mládenecká Štítina
    • 28.7. Helax Open Music Hlučín
    • 29.7. Holba Rock na grilu
    • 11.-13.8. Kobeřický a Kutský ODPUST
    • 18.8. Summer Night Open Music Hlučín
    • 18.-19.8. Hrady CZ 2017
    • 24.-28.8. Kravařský ODPUST
    • 16.-17.9. Dny NATO 2017 Mošnov
  • Akce s mládeží:

Celorepublikový projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne“ (duben + září 2017)

Spolupráce s Odborem školství Magistrátu města Opavy – DOPRAVNÍ BESEDY s mateřinkami okresu Opava, které probíhají 1x za 14 dnů (září - listopad a březen -červen) na dětském dopravním hřišti v Opavě.

Účast na dopravních soutěžích malých cyklistů (3.-5. třídy ZŠ), které probíhají ve spolupráci s Odborem školství Magistrátu města Opavy a se strážníky Městské policie Opava na dětském dopravním hřišti v obci Malé Hoštice (jaro 2017)

Spolupráce na projektech „Vidíme se“ – reflexní prvky pro chodce (3-5x opakovaně v r. 2017).

  •  Účast na dětských dnech, akcích měst a obcí apod.:

                       Hlučín

                       Opavský Dětský den + Den IZS v Opavě

                       Chuchelná

                       Služovice

                       Svatoňovice

                       Budišov nad Budišovkou

                       Hradec nad Moravicí, část Kajlovec

  • Beseda pro seniory:

Otice

Neplachovice

Hradec nad Moravicí

Den Seniorů Opava

Den Seniorů Hrabyně

Bílý Kruh Opava, ul. Rybářská

  • Jiné akce DI:

Regulovčík KŘP Msk (Ostrava)

                       Regulovčík PČR (Brno)

           „Reflexní vesty pro spolujezdce“

           „Řídím, piju nealko“

           „Řídím bez opice“

           Den Policie ČR KŘP Msk Ostrava

K prioritám dopravní policie nejen v okrese Opava, ale na území celého Moravskoslezského kraje budou v roce 2018 patřit tyto okruhy:

  • způsob jízdy a rychlost (důsledné dodržování pravidel silničního provozu, měření rychlosti)
  • nejzranitelnější účastníci silničního provozu (větší důraz na bezpečnost dětí, chodců a cyklistů)
  • technické silniční kontroly (bezprostřední stav motorového i nemotorového vozidla v době silniční kontroly)
  • bezpečný dopravní prostor (pravidelný dohled a kontrola nebezpečných přechodů, kritických úseků, rizikových míst, hlášení a bezprostřední odstraňování závad na pozemních komunikacích s vidinou účinné eliminace vzniku dopravních nehod)

Opava 26. ledna 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem