Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 26. července 2016

Opavsko - distribuoval pervitin, pěstoval konopí a další zpráva 

Distribuoval pervitin

Dne 25. července 2016 opavští kriminalisté zahájili trestní stíhání 28letého muže z Kravař jako obviněného ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Protiprávního jednání se měl dopouštět od roku 2012 do 2016 v obci Kravaře. Neoprávněně poskytoval pervitin různým osobám. Většinou ho prodával 0,3 gramů za 500 korun a 0,5 gramů za 700 korun. V některých případech ho poskytoval i zdarma. Kriminalisté zjistili, že v letech 2013 a 2014 měl zdarma poskytovat také marihuanu.

Vyšetřování je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let nebo propadnutí majetku.

 

Pěstoval konopí

V těchto dnech policisté opavského toxi týmu rozšířili trestní stíhání pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Obvinili 33letého muže z Opavy.

Za přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl muž již v lednu 2016 obviněn. Pěstování konopí se měl dopouštět v letech 2014 a 2015 v místě svého bydliště v Opavě. Za pomocí speciálních komponentů neoprávněně pěstoval rostliny konopí a to celkem ve třech po sobě navazujících pěstebních cyklech. Vždy vypěstoval 20 rostlin konopí, které sklidil a usušil. Dohromady tak získal minimálně 180 gramů sušiny konopí, které využíval pro svou potřebu. Marihuanu měl nabídnout také dalšímu muži a mohl ji tak nabízet nebo poskytovat dalším osobám.

Při domovní prohlídce byla policisty mimo jiné zajištěna technologie k pěstování rostlin konopí, sáčky se sušenou rostlinnou hmotou a další sušená rostlinná hmota.

Následným vyšetřováním bylo kriminalisty zjištěno, že obviněný měl pěstovat konopí též v letech 2003 až 2007 v obci Stěbořice. Vypěstoval nejméně 10 rostlin konopí. Na základě těchto zjištěných skutečností komisař služby kriminální policie a vyšetřování v červenci 2016 rozšířil trestní stíhání a muže opětovně obvinil pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Vyšetřování je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny obviněnému hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest.

 

Policisté zjistili, kdo zatajil nález telefonu

Vítkovští policisté prošetřovali zatajení nálezu mobilního telefonu, který ztratil z 2. na 3. července na fotbalovém hřišti v obci Čermná ve Slezsku jeho majitel. Po několika dnech policisté zjistili, že nález telefonu pravděpodobně zatajil 22letý muž, který ho měl nalézt na zemi. Telefon majiteli nevrátil a ani ho neodevzdal provozovateli fotbalového hřiště nebo Obecnímu úřadu Čermná ve Slezsku či jinému úřadu a tím způsobil škodu okolo 6 tisíc korun.

Z výše popsaných důvodů dne 12. července 2016 policisté obvodního oddělení Vítkov zahájili úkony trestního řízení pro přečin zatajení věci. Mladému muži 20. července 2016 z uvedeného přečinu sdělili podezření. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.

Opětovně připomínáme, ženalezené věci jste povinni vrátit majiteli, pokud víte, kdo věc ztratil. Předměty můžete také odevzdat u provozovatele zařízení, kde byla věc nalezena, anebo na příslušný obecní úřad. Nálezce má následně právo na náhradu nutných výdajů, například na cestu za vlastníkem a na nálezné. Pokud nalezenou věc nevrátíte či neodevzdáte, dopouštíte se protiprávního jednání. V případě škody větší jak pět tisíc korun trestného činu zatajení věci.

 

nprap. Bc. Pavla Welnová

       vrchní inspektor

 

Opava 26. července 2016 

vytisknout  e-mailem