Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 25. dubna 2017

Opava - Úmyslné poškození osobního automobilu v Dolním Benešově objasněno a další... (3 případy) 

Úmyslné poškození autobusové zastávky v obci Neplachovice

Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích nyní prošetřují a prověřují případ přestupku proti majetku, ke kterému došlo v nočních hodinách z 21. na 22. dubna 2017 (z pátku na sobotu uplynulého víkendu).

Neznámá osoba či skupinka osob úmyslně poškodila autobusovou zastávku, která se nachází před budovou místní základní školy v obci Neplachovice. Došlo k vykopnutí několika dřevěných desek z obou bočních stěn zastávky a k deformaci dvou plechových odpadkových košů, které jsou instalovány před tímto objektem. Dřevěné latě opláštění zastávky byly rozházeny po okolí a odpadkové koše zůstaly sice na místě, avšak poškozeny. Celková hmotná škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši 4 tisíce korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Za tyto pozitivní informace k objasnění celé záležitosti děkují jak policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě, tak místní samospráva obce Neplachovice a rovněž i její občané.

Dva případy vloupání do obydlí na Opavsku

Policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech prověřují trestnou činnost majetkového charakteru, kterou spáchali doposud neznámí pachatelé tím, že se vloupali do obydlí poškozených osob.

První případ se stal v dopoledních hodinách 21. dubna 2017 v obci Háj ve Slezsku, část Lhota, kdy po rozbití a vypáčení sklepního okna a po rozbití skleněné výplně dveří se škodou ve výši 6 tisíc korun neznámá osoba vnikla do jednoho z rodinných domů, odkud odcizila dámské sportovní hodinky značky Adidas, mobilní telefon značky LG, tablet značky Goclever, pánský pečetní prsten ze žlutého kovu, finanční hotovost 100 chorvatských kun, 500 korun českých a různé osobní doklady, vše v hodnotě 25 a půl tisíce korun. Poškozeným manželům tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 32 tisíc a tyto přečiny krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Hlučíně.

Policisté z opavského obvodního oddělení zahájili rovněž 21. dubna 2017 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v průběhu uvedeného dne vloupal do jednoho z rodinných domů na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách, ze kterého odcizil šperky ze žlutého kovu (dva prsteny se vsázenými brilianty a smaragdy, pamětní mince), šest kusů různých dámských hodinek, náramky a prsteny z bižutérie, finanční hotovost 4 tisíce korun a 50 euro, pánskou peněženku, pánské hodinky a pět lahví alkoholu různých značek. Odcizením výše uvedených věcí, rozbitím skleněné výplně okna a poškozením pletivového oplocení u domu vznikla poškozeným manželům celková hmotná škoda na majetku ve výši větší jak 133 tisíc korun.

Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů jednotlivých případů, jakož i k nálezu výše uvedených odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 či na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Dolním Benešově objasněno

Dne 24. dubna 2017 policisté z obvodního oddělení v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu poškození cizí věci 29letému muži z Dolního Benešova, neboť tento je podezřelý z protiprávního jednání se způsobenou škodou ve výši přes 8 tisíc korun. Jak bylo provedenými prvotními úkony zjištěno, tak výše uvedený muž měl po třetí hodině odpolední téhož dne úmyslně hodit skleněnou láhev na osobní motorové vozidlo tovární značky BMW, které bylo zaparkováno na parkovišti před místním motorestem na ulici Hlučínské v Dolním Benešově a došlo tak k poškození zadní skleněné výplně automobilu. Vzhledem k tomu, že podezřelá osoba byla v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška prokázala hodnotu 2,6 promile alkoholu v dechu), přivolaní zakročující policisté rozhodli o dodání podezřelého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování.

Opava 25. dubna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem