Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 24. listopadu 2017

Opava - Pátrací akce opavských a bruntálských policistů skončila šťastně a další... (5 případů) 

Pátrací akce opavských a bruntálských policistů skončila šťastně

Chvíli po jedné hodině odpolední 22. listopadu letošního roku 52letý muž z Ostravy oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že má obavu o svou 41letou přítelkyni z Opavska, která mu kolem polední doby téhož dne poslala několik podivně znějících sms zpráv a má obavu a její život a zdraví. Vzhledem k tomu, že výše jmenovaná žena má trvalý pobyt na teritoriu Obvodního oddělení v Kravařích, učinili kravařští policisté okamžitě nezbytné prvotní úkony a prověrky v místě bydliště, v jeho bezprostředním okolí, u rodinných příbuzných, známých a kamarádů, vše bez kladných výsledků a poznatků k pohybu či pobytu pohřešované ženy. Bylo však zjištěno, že textové zprávy s obsahem možného sebepoškození byly dotyčnou ženou zaslány v téže době i dalším rodinným osobám. Do pátrání po 41leté ženě byly bezprostředně zařazeny službu konající policejní hlídky z obvodních oddělení v Opavě, ve Velkých Heralticích, ale také z Bruntálu a z Krnova. Právě krnovští policisté na základě přesně sděleného popisu ženy, potřebných informací a důsledným šetřením v jejich služebním obvodu nalezli pohřešovanou ve čtyři hodiny odpoledne téhož dne na ulici Bruntálské v Krnově. Žena byla následně bez zjevného zranění předána do péče lékařského personálu osádky přivolaného sanitního vozu, který jí převezl k dalšímu lékařskému vyšetření do opavské nemocnice. Poté byla předána na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění, poněvadž orientační dechová zkouška u ní prokázala hodnotu bezmála 1,8 promile alkoholu v dechu. Provedeným prověřováním a prošetřováním celé záležitosti nebylo ze strany opavských ani bruntálských policistů a kriminalistů zjištěno, že by se v dané věci jednalo o podezření z jakékoli trestné činnosti či z protiprávního jednání kterékoli osoby.

Policisté objasnili případ poškození obecního hlásiče ve Slavkově

Opavští kriminalisté v těchto dnech objasnili úmyslné poškození obecního rozhlasu na ulici Záhumenní v obci Slavkov. K tomuto přečinu poškození cizí věci se škodou ve výši přes 21 tisíc korun mělo dojít začátkem října letošního roku, kdy tehdy neznámá osoba nezjištěným způsobem poškodila bezdrátový příjímací hlásič a dva reproduktory. Jako pachatel skutku byl nyní ustanoven 22letý muž z Opavska, který se policistům doznal a uvedl, že zařízení poškodil kuličkovou střelbou z airsoftového samopalu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo mladému muži ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti.

Případ krádeže peněz z volně odložené peněženky v opavském baru objasněn

V nedávné době policisté uveřejnili prostřednictvím médií případ přečinu krádeže, ke kterému došlo v době kolem čtvrté hodiny ranní 11. listopadu tohoto roku. Tehdy neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti poškozeného 33letého místního muže a v nočním klubu na ulici Olomoucké v Opavě mu odcizil z jeho volně odložené peněženky finanční hotovost ve výši 4 tisíc korun.

Jako pachatel tohoto protiprávního jednání byl na základě prováděného prověřování ze strany policistů z opavského obvodního oddělení ustanoven 38letý muž z Opavy, u kterého se jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmi měsíců, se zkušební dobou do ledna 2018. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do šatních skříní v opavském středoškolském zařízení i v nemocnici

V průběhu 22. listopadu 2017 byly policistům z obvodního oddělení v Opavě oznámeny dva případy o vloupání do šatních skříněk a krádeže osobních dokladů, finančních prostředků a dalších cenností. Tato majetková trestná činnost je nadále v prověřování a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osob pachatelů či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

K prvnímu případu přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku došlo mezi šestou a devátou hodinou ranní v šatní místnosti kuchyně jedné z opavských středních škol. Dosud neznámá osoba využila nepozornosti personálu a po vypáčení dvou šatních skříní odcizila poškozeným ženám ve věku 31 a 45 let z Opavska prsteny z bílého kovu, peněženky, různé osobní doklady, platební karty a finanční hotovosti, vše v celkové hodnotě více než 8 tisíc korun.

Druhý obdobný skutek se stal během celého pracovního dne v místnosti personálu jedné z budov v areálu Psychiatrické nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě. Po vloupání do šatní skříňky 47leté ženy z Opavy byla odcizena peněženka s financemi, různé osobní doklady a platební karty. Stejným způsobem se neznámý pachatel zmocnil i peněženky 42leté ženy z Opavska, ve které byla finanční částka na hotovosti, různé osobní doklady a platební karty. Celková hmotná škoda na majetku zde činí téměř 5 tisíc korun.

Další majetková trestná činnost 20letého muže z Opavy

V nedávných dnech byla veřejnost (prostřednictvím médií) informována o tom, že dne 20. listopadu 2017 policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 20letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Této majetkové trestné činnosti se dopustil tím, že chvíli po půlnoci 19. listopadu tohoto roku vnikl do prodejny na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách. Rozbitím skleněné výplně výlohy objektu se smíšeným zbožím a odcizením čokolád, cukrovinek, alkoholu a kávy vznikla poškozené společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 10 tisíc korun. Bezprostředně po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl výše jmenovaný muž zadržen nedaleko místa činu opavskými policisty a vzhledem k tomu, že byl v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 1,1 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u shora obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody a k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 120 hodin, které doposud neodpracoval.

Po všech výše provedených procesních úkonech byl 20letý muž propuštěn ze zadržení a jeho trestní stíhání je nadále vedeno na svobodě. Jenže příslib slušného a bezproblémového chování neakceptoval a kolem druhé hodiny odpolední 23. listopadu letošního roku se dopustil dalšího protiprávního jednání majetkového charakteru. V jedné z prodejen obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě totiž odcizil šátek v hodnotě 59 korun. Při krádeži tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným policistům z Obvodního oddělení v Opavě k opětovným procesním úkonům. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 24. listopadu 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem