Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 23. února 2018

Opava - Další kolizní situace se zraněním osob v dopravních prostředcích MHD Opava a další... (4 případy) 

Případ odcizeného jízdního kola z chodby opavského panelového domu objasněn

Policisté z opavského obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 29letému místnímu muži, neboť tento v noční době z 9. na 10. února letošního roku odcizil z chodby panelového domu na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách uzamčené pánské horské jízdní kolo, čímž způsobil 27letému muži celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 8 a půl tisíce korun. Tato majetková trestná činnost byla výše uvedenému podezřelému muži prokázána ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě a jeho případné další protiprávní jednání obdobného charakteru nyní nadále prověřují opavští kriminalisté.

Čtyři muži přistiženi při vniknutí na pozemek rodinného domu v Suchých Lazcích

Dne 22. února 2018 policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, kterých se dopustili čtyři muži ve věku 22, 24, 24 a 49let z Bruntálska tím, že v polední době téhož dne, po předchozí vzájemné dohodě, neoprávněně vstoupili na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Ke Strážnici v Opavě, městské části Suché Lazce a zcizovali zde zbytky rozházených elektrických kabelů o váze 6 kg v hodnotě 160 korun. Na místě svého protiprávního jednání však byli vyrušeni všímavým svědkem a následně byli zadrženi přivolanou policejní hlídkou z opavského Obvodního oddělení. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u jednoho z 24letých mužů jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě a byl mu uložen trest výkonu obecně prospěšných prací o výměře 250 hodin, které do současné doby nevykonal. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do sklepního boxu v budišovském bytovém domě

Doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Náměstí Republiky v Budišově nad Budišovkou přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že se vloupal do sklepní kóje poškozené 28leté místní ženy a odcizením palivového dřeva, benzínové motorové pily a dvou sekyr jí způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 3 a půl tisíce korun. Tento skutek se stal od odpoledních hodin 22. února 2018 do dopoledních hodin následujícího dne, vše nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Další kolizní situace se zraněním osob v dopravních prostředcích MHD Opava

V tomto týdnu byla prostřednictvím médií vyzvána široká veřejnost ke svědeckým výpovědím k případům dvou dopravních nehod, které se staly ve dnech 8. a 9. února 2018 při přepravě osob v prostředcích hromadné dopravy, a to na katastru Statutárního města Opavy.

Dne 22. února letošního roku došlo k dalším dvěma kolizním situacím mezi trolejbusy MHD Opava a osobními motorovými vozidly. I zde je zapotřebí svědectví ke způsobu jízdy jednotlivých aktérů níže uvedených případů a tyto informace lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581.

Chvíli po deváté hodině ranní 22. února 2018 se kolizní situace v dopravě stala na křižovatce ulic Sněmovní - Praskova - Komenského v Opavě. V té době 47letý muž z Opavska jako zaměstnanec opavského Městského dopravního podniku řídil z ulice Komenského do centra města trolejbus linky čísla 203 a jel v přímém směru na pokyn „volno“ světelného signalizačního zařízení. Zelené světlo na semaforu však svítilo i dosud neznámému řidiči osobního motorového vozidla, který jel z Dolního náměstí a odbočoval na uvedené křižovatce vlevo do Opavy, městské části Kateřinky. Tato osoba však při odbočování nedala přednost v jízdě trolejbusu, jehož řidič na vzniklou situaci musel zareagovat prudkým zabrzděním. Ke střetu mezi osobním automobilem (s největší pravděpodobností tovární značky Hyundai Getz zelené barvy) a trolejbusem nedošlo a nezjištěné vozidlo pokračovalo bez zastavení dále a na následné křižovatce odbočilo vlevo na ulici Nákladní. Po zabrzdění došlo v trolejbuse k pádu 67leté ženy z Opavy, která si způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče trolejbusu i u cestující negativně a ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo. Vše je nadále v prověřování.

Patnáct minut před druhou hodinou odpolední téhož dne došlo k obdobné situaci na křižovatce ulic Pekařská a Horní náměstí v Opavě. V té chvíli místní 34letá žena řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po ulici Pekařské ve směru k centru města Opavy a chtěla odbočit vlevo k Dolnímu náměstí, přičemž nedala přednost v jízdě trolejbusu linky čísla 204, jenž řídila 41letá žena z Opavy. Ta na vzniklou situaci zareagovala intenzivním a prudkým zabrzděním a zabránila tak střetu vozidel. Při tomto však došlo v trolejbuse k pádu 62letého muže z Českého Těšína na zem a vzniklo mu zranění lehké povahy s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Řidička automobilu z místa kolizní situace odejela a na základě svědectví, sdělené registrační značky, lustracemi v dostupných evidencích i kamerových záznamů z Městské policie Opava byla následně ustanovena a dohledána policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v místě svého bydliště. Ke zranění žádných jiných osob nedošlo a orientační dechové zkoušky vyzněly u všech zúčastněných negativně. Vše je nadále v prověřování.

Opava 23. února 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem