Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. září 2017

Opava - Případ krádeže nafty z pracovního stroje v Bolaticích je objasněn + doplnění o další skutky a další... (3 případy) 

Případ krádeže peněženky v budišovském bytě objasněn

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 19letého muže z Bruntálu jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se měl dopustit tím, že v průběhu srpnové návštěvy v jednom z bytů na ulici 9. května v Budišově nad Budišovkou využil podnapilosti 63letého muže z Krnova a z peněženky, kterou měl poškozený uschovanou v kapse kalhot, mu odcizil finanční částku na hotovosti 4 tisíce korun. Poté peněženku zasunul pod polštář tohoto spícího muže a z místa svého protiprávního jednání majetkového charakteru odešel. Celou záležitost po učiněném oznámení prověřovali vítkovští policisté, přičemž se výše uvedený mladý muž následně ke své trestné činnosti doznal.

Případ krádeže nafty z pracovního stroje v Bolaticích je objasněn + doplnění o další skutky

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Kravařích objasnili případ krádeže 30 litrů motorové nafty z pracovního stroje, ke kterému došlo v nočních hodinách na začátku srpna letošního roku, a to na ulici Dolní v obci Bolatice, čímž poškozené společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 900 korun.

Jako pachatelé byli ustanoveni dva muži ve věku 19 a 22 let z Hlučínska, kteří tak byli následně obviněni z přečinu krádeže ve formě spolupachatelství.

U obou výše uvedených mužů se jedná o recidivu, poněvadž byli v posledních třech letech pravomocně odsouzeni a potrestáni rozsudky okresních soudů v Opavě a v Ostravě. U mladšího muže se jednalo o podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou do ledna roku 2018, starší z podezřelých mužů si trest odpykal při nepodmíněném trestu odnětí svobody o výměře jednoho roku.

Jejich případná další trestná činnost byla v tomto týdnu předmětem prověřování a vyšetřování ze strany opavských kriminalistů, přičemž bylo prokázáno, že se oba výše uvedení muži společně dopustili i jiných případů, u kterých asistoval i další obviněný, a to 27letý muž z Hlučínska. Jak bylo tedy dále zjištěno, tak 80 litrů motorové nafty všichni tři muži společně odcizili na konci měsíce července letošního roku z odstaveného pracovního stroje na ulici Příkopy v Bolaticích a 280 litrů nafty z drážního bagru na ulici Bolatické v Dolním Benešově. V prvním srpnovém týdnu pak odcizili 50 litrů motorové nafty z pracovního stroje v areálu společnosti na ulici Průmyslové v obci Bolatice a v lesním porostu mezi obcemi Bolatice a Chuchelná se vloupali do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Seicento, ze kterého však nic neodcizili, protože byli vyrušeni náhodnými kolemjdoucími lidmi.

Ve stejném období se 19letý a 27letý muž vloupali do nádrží pracovních strojů a nákladních automobilů i v dalších třech případech, kdy například z odstaveného bagru u rybníku na ulici Opavské v Dolním Benešově odcizili 220 litrů motorové nafty, ze zaparkovaného pracovního stroje na ulici Petra Bezruče v obci Štěpánkovice odčerpali 60 litrů pohonných hmot a prostoru nákladního automobilu, stojícího na začátku obce Strahovice, odcizili kanystr s 20 litry nafty.

Na místa své trestné činnosti vždy přijeli osobním automobilem, sebou měli připraveny kanystry či barely, do kterých odčerpávali pohonné hmoty a tyto následně použili pro svou vlastní potřebu nebo je prodali pod cenou náhodným osobám a takto získané finanční prostředky pak využili pro svou vlastní potřebu. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozenými fyzickými i právnickými osobami vyčíslena na finanční částku ve výši přes 20 tisíc korun. Automobil většinou řídil nejmladší 19letý muž a vzhledem k tomu, že má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činností spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 12 měsíců, tak se svým protiprávním jednáním dopouštěl i přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Žádost o svědectví k dopravní nehodě automobilu a chodkyně v Opavě z 19. září 2017

V devatenáct hodin 19. září letošního roku 17letá dívka přecházela v prostoru křižovatky ulic Nákladní, Rybářská, Kasárenská a Oblouková v Opavě vyznačený přechod pro chodce, přičemž jí doposud neznámý řidič s blíže neustanoveným osobním motorovým vozidlem červené barvy (jel ve směru od ulice Rybářské k ulici Nákladní) nedal přednost a na přechodu pro chodce došlo ke střetu. Po pádu na zem chodkyně utrpěla zranění lehčího charakteru s následným lékařským vyšetřením a ošetřením v opavské Slezské nemocnici. Po střetu řidič automobilu zastavil, avšak po zjištění zdravotního stavu dívky, která původně uvedla, že zranění nemá, z místa kolizní situace odejel. Podle zjištěných informací by se mělo jednat o muže ve věku 45-50 let a v automobilu se nacházely i dvě děti.

Vzhledem k řádnému zadokumentování celé záležitosti je velmi nutné a potřebné výslech dosud neznámého řidiče a z tohoto důvodu policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě žádají širokou veřejnost o jeho ustanovení a sdělení kladných poznatků, a to na opavské policejní číslo 974 737 581. Rovněž žádají daného řidiče, aby se sám se svým vyjádřením obrátil na policisty v opavské budově na ulici Hrnčířské 17.

Opava 22. září 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem