Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. září 2016

Opava - Z drogové problematiky na Opavsku je obviněn 29letý muž z Opavy 

Z drogové problematiky na Opavsku je obviněn 29letý muž z Opavy

V těchto dnech policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování opavského územního odboru Policie České republiky zahájil trestní stíhání 29letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V období od začátku roku 2015 do září 2016 na různých místech Statutárního města Opavy neoprávněně v několika případech poskytoval pervitin za úplatu, a to minimálně čtyřem mužům a jedné ženě z Opavy a z okolí. Okruh odběratelů omamné a psychotropní látky se však může pohybovat až okolo dvou desítek osob, což je nadále ve vyšetřování.

Dále v měsíci červnu letošního roku na teritoriu města Ostravy zakoupil za částku 10 tisíc korun od doposud neznámé osoby 900 kusů tablet s obsahem pseudoefedrinu s vědomím, že budou užity k neoprávněné výrobě drogy - pervitinu, přičemž tyto léky uschoval a několik dní je převážel ve svém osobním motorovém vozidle tovární značky Audi A6 Avant.

Zároveň téměř denně řídil osobní motorové vozidlo po okrese Opava i přes to, že rozhodnutím Městského úřadu v Kravařích mu byla uložena sankce spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do června roku 2017. Ve čtyřech případech byl kontrolován službu konajícími policejními hlídkami, jak řídí automobil, ač má tedy vysloven zákaz řízení a vždy byl pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů, což na místě prokázaly testy testerem Drugwipe 5S, případně se bezdůvodně odmítl podrobit tomuto testu i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči). Tak například kolem třetí hodiny ranní 14. května 2016 řídil automobil v Kravařích, v poledních hodinách 25. července 2016 byl stavěn jako řidič vozu na ulici Zámecký okruh v Opavě, v pozdních večerních hodinách 19. srpna 2016 byl jako řidič motorového vozidla kontrolován v obci Velké Hoštice a v odpoledních hodinách 12. září 2016 byl zastaven a zadržen na ulici Stratilové v Opavě.

Výše uvedený případ s pracovním názvem „Lemra“ prověřovali a vyšetřovali policisté speciálně vytvořeného toxi týmu opavských kriminalistů. Rozpracování tohoto protiprávního jednání trvalo od jara do poloviny září letošního roku, což vyústilo v zadržení 29letého muže po předchozím písemném souhlasu Okresního státního zastupitelství v Opavě.

Obviněný muž je bývalým městským strážníkem, sloužícím v Ostravě a v roce 2013 již byl opavskými kriminalisty zadržen pro trestnou činnost drogového charakteru a v měsíci lednu 2014 byl za toto odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. Na současné trestné činnosti se podílela i jeho 20letá přítelkyně z Opavska, přes kterou také distribuoval návykové látky, přičemž oba jsou dlouholetí uživatelé pervitinu.  Vzhledem k tomu, že již v minulosti byl pro tuto trestnou činnost potrestán a také ze znalosti kriminality z jeho předchozího zaměstnání jako strážníka Městské policie Ostrava, tak se snažil své protiprávní jednání co nejvíce maskovat, byl velice obezřetný ke svému okolí a měl velmi konspirativní chování.

V době samotné realizace byl přistižen, jak opětovně řídí osobní automobil tovární značky Audi A6 Avant, kdy se pokoušel opavské policejní hlídce ujet, avšak byl bezprostředně dopaden, a to i za účasti opavských kriminalistů. Následná prohlídka vozu odhalila 90 kusů blistrů léku (900 tablet) obsahujících pseudoefedrin, ze kterých by se dalo vyrobit přibližně 30 gramů pervitinu. V rámci osobní prohlídky byly u muže zajištěny 4 dealeráky s cca 3 gramy pervitinu. Vozidlo Audi A6 Avant v hodnotě 300 tisíc korun bylo obviněnému muži zabaveno a bude požadováno jeho propadnutí, neboť ho užíval k páchání trestné činnosti, stejně tak i jeho několik mobilních telefonů.

V této chvíli je 29letý muž stíhán vazebně a jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Opava 22. září 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem