Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. února 2018

Opava - Žádost o svědecké informace k dopravním nehodám v prostředcích MHD Opava a další... (4 případy) 

Sprejerství, poškození fasády panelového domu na ulici Hobzíkové v Opavě

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení prověřují oznámení o úmyslném poškození fasády panelového domu na ulici Hobzíkové v Opavě. V průběhu dnů 19. či 20. února 2018 doposud neznámá osoba zde nastříkala sprejem stříbrné a červené barvy blíže nespecifikovaný obrazec, čímž způsobila poškozené organizaci celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 3 tisíce korun. Jakékoli informace směřující k osobě pachatele, k důvodu jeho protiprávního počínání a k objasnění tak výše uvedeného přečinu poškození cizí věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědecké informace k dopravním nehodám v prostředcích MHD Opava

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Jan Kordula nyní prověřuje dvě dopravní nehody, které se staly na území Statutárního města Opavy, a to v hromadných dopravních prostředcích sloužících k přepravě osob.

K prvnímu skutku došlo chvíli před pátou hodinou ranní 8. února 2018 v autobuse tovární značky Iveco na lince MHD čísla 217, který jel po ulici Olomoucké od areálu Slezské nemocnice do centra města. Místní 59letá žena po nastoupení v zastávce U soudu procházela uličkou až do zadní části vozu ve chvíli, kdy se 56letý řidič rozjížděl, přičemž na mokré podlaze uklouzla a upadla na zem. Přitom utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče i pasažérky negativně.

Druhý případ se stal okolo půl deváté dopolední 9. února tohoto roku v autobusu tovární značky Irisbus rovněž linky čísla 217, přičemž 50letý řidič odbočoval ze zastávky u cukrárny na Horním náměstí doleva k ulici U Jaktařské brány. Při zatáčení však ztratila rovnováhu 62letá žena z Opavy, která seděla na zadním sedadle a přepadla na zem do uličky vozu. Aniž by tuto skutečnost nahlásila řidiči, na další zastávce vystoupila a pro své zranění lehčího charakteru se následně nechala lékařsky vyšetřit a ošetřit ve Slezské nemocnici Opava. Později provedené orientační dechové zkoušky vyzněly jak u zraněné cestující, tak u řidiče Městského dopravního podniku Opava negativně.

Pro řádné zadokumentování obou kolizních situací je zapotřebí dalších svědeckých výpovědí, z tohoto důvodu se hledají přímí svědci výše uvedených dopravních nehod. Bližší podrobnosti k případům lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 576 či 974 737 581.

Zadržení silně podnapilého pachatele krádeže zboží v opavském supermarketu

Policisté z opavského obvodního oddělení dne 21. února 2018 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 57letému místnímu muži, neboť tento v dopoledních hodinách téhož dne odcizil v supermarketu obchodního centra na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě 160 korun. Láhev alkoholu a velkou plastovou láhev piva si uschoval pod svůj oděv, jenže při průchodu pokladní zónou bez úhrady byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané policejní hlídce, a jelikož orientační dechová zkouška u něj vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou téměř 2 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u výše uvedeného pachatele protiprávního jednání majetkového charakteru jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na šest měsíců, který vykonal v polovině roku 2015.

Vloupání do dodávkových automobilů v areálu opavské firmy a odcizení nářadí

V noční době z 20. na 21. února 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v Opavě, městské části Kylešovice přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil do areálu opavské společnosti a následně se vloupal do dvou zde zaparkovaných dodávkových motorových vozidel tovární značky Peugeot Boxer. Z nákladových prostorů automobilů odcizil dvě vrtačky, dvě sekací kladiva, dvě přímočaré pily a úhlovou brusku různých typů a značek, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 58 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stavebního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 22. února 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem