Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. listopadu 2017

Opava - Vloupání do osobních automobilů na Hlučínsku, v Opavě a krádež kol z vozidla ve Vítkově a další... (6 případů) 

Případy vloupání do restauračních zařízení na Opavsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují dva případy vloupání do provozoven s občerstvením v okrese Opava. V této souvislosti strážci zákona žádají širokou veřejnost o kladné informace k osobě či k osobám pachatelů. Jakékoli informace, které by vedly k objasnění jednotlivých událostí či k nálezu odcizených věcí a finančních prostředků lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

První skutek se stal v noční době z 15. na 16. listopadu letošního roku na ulici Englišové v Opavě, kdy neznámá osoba po odstranění mříže a po rozbití skleněné výplně okna vnikla do sklepních prostor hudebního baru a odcizila finanční hotovost a dvě láhve alkoholu. Poškozenému majiteli objektu a provozovatelce restaurace vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 8 tisíc korun.

K druhému vloupání do restauračního zařízení došlo v brzkých ranních hodinách 17. listopadu 2017 na ulici Opavské v obci Velké Heraltice. Dosud neznámý pachatel spáchal přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že po poškození dveří a po následném vypáčení okna vstoupil do vnitřních prostor objektu, přičemž z odkládací plochy za barovým pultem a z kanceláře odcizil dva mobilní telefony, notebook a registrační pokladnu, která byla následně nalezena odhozená v nedalekém místním potoce. Poškozené společnosti tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 62 tisíc korun.

Silně podnapilý muž řídil v Opavě osobní automobil i s vysloveným zákazem této činnosti

Chvíli před čtvrtou hodinou odpolední 16. listopadu 2017 byla službu konající policejní hlídka z opavského obvodního oddělení svědkem kolizní situace mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot 306 a prostředku městské hromadné dopravy. V té chvíli neznámý řidič automobilu vyjel z ulice Sněmovní v centru Statutárního města Opavy, a to vlevo ve směru do městské části Kateřinky a přitom nedal přednost v jízdě přijíždějícímu trolejbusu. Ke střetu a tedy k dopravní nehodě nedošlo a nebylo způsobeno zranění žádným zúčastněným osobám. Vzhledem k výše popsané situaci však chtěli policisté řešit přestupek v dopravě a ujíždějící vozidlo Peugeot zastavili na ulici Ratibořské. Při prováděné kontrole byl v řidiči ustanoven 35letý muž z Opavy a odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami více než 1,5 promile alkoholu v dechu. Následným prověřováním bylo také zjištěno, že shora jmenovaný muž je v současné době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do února 2018 a pro obdobnou trestnou činnost (řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholických nápojů) byl již v minulosti potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Ve zkráceném přípravném řízení tak nyní sdělili opavští policisté místnímu 35letému muži podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Případ krádeže peněženky v opavském nočním klubu zná pachatele

V těchto dnech policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 29letému muži z Opavy, neboť tento v dopoledních hodinách 17. listopadu 2017 využil podnapilosti a spánku poškozeného 25letého muže z Opavska a odcizil mu příruční tašku s různými osobními doklady, s platebními kartami, se dvěma lístky na hudební koncert a s finančními prostředky v české měně i v eurobankovkách. Ke skutku došlo v nočním hudebním klubu na ulici Otické v Opavě a poškozený muž vyčíslil škodu na více jak 42 tisíc korun.

Tuto majetkovou trestnou činnost objasnili policisté z Obvodního oddělení v Opavě na podkladě sděleného popisu možného pachatele a zároveň na základě své místní a osobní znalosti prostředí a obyvatel.

Vloupání do prodejny smíšeného zboží v Opavě-Kateřinkách objasněno

Dne 20. listopadu 2017 policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 20letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci, kterých se dopustil tím, že chvíli po půlnoci 19. listopadu tohoto roku vnikl do prodejny na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách. Rozbitím skleněné výplně výlohy objektu se smíšeným zbožím a odcizením čokolád, cukrovinek, alkoholu a kávy vznikla poškozené společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 10 tisíc korun. Bezprostředně po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl výše jmenovaný muž zadržen nedaleko místa činu opavskými policisty a vzhledem k tomu, že byl v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 1,1 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u shora obviněného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody a k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 120 hodin, které doposud neodpracoval. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do osobních automobilů na Hlučínsku, v Opavě a krádež kol z vozidla ve Vítkově

Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně dne 18. listopadu letošního roku zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že se v podvečerních hodinách téhož dne, po rozbití skleněných výplní oken dveří, vloupal do dvou automobilů. K jednomu skutku došlo na ulici Střední v obci Šilheřovice a z osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus byla odcizena peněženka s různými osobními doklady, s platebními kartami a s finanční hotovostí, čímž 38leté ženě z Hlučínska vznikla celková škoda větší než 2 tisíce korun. Druhý případ se stal na ulici Markvartovické v Ludgeřovicích a poškozením vozidla tovární značky Audi A4 a odcizením příruční tašky s 50 kusy CD nosičů byla 43letému muži z Hlučína způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 5 tisíc korun.

V blíže neustanovené době ze 17. na 18. listopadu 2017 doposud neznámá osoba spáchala na ulici Wolkerové ve Vítkově přečin krádeže tím, že ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia demontovala a odcizila čtyři kusy kompletních kol se zimními pneumatikami značky Nokian o rozměrech 195 x 65 R15, čímž soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda ve výši 14 tisíc korun.

K případu vloupání do osobního motorového vozidla došlo i na ulici Rybářské v Opavě, a to mezi šestou a sedmou hodinou ranní 21. listopadu 2017. Dosud neznámý pachatel rozbil okenní výplň dveří zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Mazda 6 a odcizil tašku, ve který byl tablet značky Samsung šedočerné barvy. Poškozenému 22letému muži z Karvinska a soukromé společnosti z Prahy tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 4 tisíce korun.

 Vloupání do automobilů na Hlučínsku prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701. Osobu pachatele ke krádeži pneumatik zjišťují policisté z Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli kladné informace k objasnění věci či k nálezu kol lze telefonicky sdělit na vítkovské policejní číslo 974 737 711. Přečin krádeže v Opavě šetří policisté z místního obvodního oddělení a tito přivítají pozitivní informace k objasnění případu na opavském telefonním čísle 974 737 651.

Vloupání do rodinného domu v obci Litultovice

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích prověřují případ vloupání do jednoho z rodinných domů v obci Litultovice. Přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody se stal v dopoledních hodinách dne 20. listopadu 2017 a poškozeným manželům byla odcizena videokamera značky Easycam s paměťovou SD mikro kartou, notebook značky Lenovo červené barvy a finanční prostředky, vše v hodnotě téměř 30 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751.

Opava 22. listopadu 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem