Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. června 2018

Opava - Podnapilý cyklista nereagoval na výzvu kravařských policistů a narazil do služebního vozu a další... (4 případy) 

Neoprávněný vstup do rodinného domu a odcizení tašky ve Velkých Heralticích

V blíže neustanovené době mezi třetí a pátou hodinou odpolední 19. června 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nad Poštou v obci Velké Heraltice přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že využil nepozornosti poškozeného místního 79letého muže a neoprávněně mu vstoupil do jeho řádně neuzamčeného a nezajištěného rodinného domu. Následně z přízemní bytové jednotky odcizil jeho volně odloženou pánskou koženou taštičku, ve které se nacházela peněženka s finanční hotovostí, různé osobní doklady a písemnostmi, vše v celkové hodnotě 6 300 korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na velkoheraltické policejní číslo 974 737 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Podnapilý cyklista nereagoval na výzvu kravařských policistů a narazil do služebního vozu

Chvíli po desáté hodině večerní 20. června 2018 jel po ulici Ivana Kubince v Kravařích místní 40letý muž na svém jízdním kole, přičemž byl předjížděn služebním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Octavia kravařské policejní hlídky. Vzhledem k tomu, že jízdní kolo nebylo za snížené viditelnosti řádně osvětleno a jízda cyklisty byla velmi nejistá, policisté se rozhodli tohoto muže zastavit a provést u něj silniční kontrolu s orientační dechovou zkouškou. Jenže na dávané znamení k zastavení ve formě výstražného a zvukového znamení z jedoucího automobilu cyklista nereagoval a neustále pokračoval v jízdě, až došlo k bočnímu střetu mezi levým bokem jízdního kola a pravým bokem policejního vozu. Po kolizní situaci a po nárazu upadl cyklista na silnici a způsobil si zranění lehčího charakteru s jednorázovým lékařským vyšetřením a ošetřením v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 4 tisíce korun. Následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo, že cyklista řídil jízdní kolo v silně podnapilém stavu, přičemž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3,1 promile alkoholu v dechu. Po řádném zadokumentování celého případu bude spisový materiál postoupen podle věcné příslušnosti do správní komise Odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích k dalšímu projednání a opatření.

Případ krádeže jízdního kola od opavského supermarketu objasněn

Během patnácti minut okolo desáté hodiny večerní 9. červena 2018 tehdy neznámá osoba odcizila od nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě pánské horské jízdní kolo. Toto si zde odstavil a do stojanu na jízdní kola lankovým zámkem uzamkl 28 letý muž z Opavy a následně šel nakoupit. Když se vrátil zpět tak zjistil, že mu bylo jízdní kolo v hodnotě téměř 18 tisíc korun odcizeno. Proto celou událost ihned oznámil policistům z Obvodního oddělení v Opavě, kteří v dané záležitosti prováděli několikadenní prověřování. Na základě všech získaných indicií a poznatků opavští policisté v těchto dnech ustanovili osobu pachatele, kterou je místní 41letý muž. Ten se ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z přečinu krádeže. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování a v dokazování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola podnapilého motocyklisty v Hlučíně

Deset minut před půlnocí 21. června 2018 policejní hlídka z hlučínského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Markvartovické v Hlučíně řidiče malé motocyklu, a to 22letého místního muže. Při probíhající silniční kontrole zakročující policisté provedli u motocyklisty odborné měření dechovými zkouškami, které vyznělo pozitivně, přičemž mu byly naměřeny hodnoty okolo 1,5 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený mladý muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nyní prověřována pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 22. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem