Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 21. září 2016

Opava - V kravařské restauraci volně odložený notebook odcizil 32letý muž a další... (5 případů) 

Poškozenému 63letému muži odcizil v Hlučíně tašku místní 17letý mladík

Policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě nyní zahájila trestní stíhání 17letého mladistvého muže z Hlučína jako obviněného ze spáchání provinění krádeže a provinění neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se měl dopustit tím, že v nočních hodinách na konci měsíce června letošního roku využil v prostorách baru na Mírovém náměstí v Hlučíně chvilkové nepozornosti místního 63letého muže a tomuto odcizil volně odloženou příruční tašku, ve které se nacházely finanční prostředky, různé osobní doklady a platební karta, vše v hodnotě 3 300 korun. Za použití takto získané platební karty následně provedl v osmi různých prodejnách finanční transakce při nákupu zboží, a to za celkovou finanční částku ve výši téměř 2 a půl tisíce korun. Poškozenému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přibližně 5 800korun a celou záležitost objasnili hlučínští policisté v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Případná obdobná trestná činnost výše uvedeného mladíka je nadále v prověřování a ve vyšetřování.

Opavští policisté objasnili případy majetkové trestné činnosti

V těchto dnech policisté z obvodního oddělení v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže dvěma mužům, kteří své protiprávní jednání majetkového charakteru spáchali na území Statutárního města Opavy.

V odpoledních hodinách 15. září 2016 na schodech před barem na ulici Otické v Opavě 18letý muž z Olomoucka vytrhl z ruky 16letému mladíkovi z Opavy mobilní telefon v hodnotě 3 tisíce korun a poté ihned odešel z místa své trestné činnosti neznámo kam. Případ objasnili opavští policisté na základě sděleného popisu osoby pachatele a také na základě své místní a osobní znalosti prostředí.

Při ustanovení pachatele u druhého případu účinně pomohl 30letý všímavý muž, který policistům sdělil informace k 22letému podezřelému muži z Opavy. Jak bylo následným prověřováním zjištěno, tak tento muž v brzkých ranních hodinách dne 17. září 2016 odcizil od budovy diskotéky na ulici náměstí Svaté Trojice v Opavě pánské trekingové jízdní kolo v hodnotě 2 tisíc korun, ke škodě 31letého místního muže. Výše uvedený pachatel majetkové trestné činnosti byl zakročujícími policisty zadržen poblíže místa činu a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 2 promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při prověřování celé záležitosti bylo lustracemi v dostupných evidencích také zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě, a to mimo jiné pro přečin krádeže, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání jednoho roku, se zkušební dobou do června roku 2017.

V kravařské restauraci volně odložený notebook odcizil 32letý muž

Od 9. září letošního roku kravařští policisté z obvodního oddělení prověřovali oznámení 35leté ženy z Opavska o případu krádeže jejího notebooku v hodnotě 10 tisíc korun. K protiprávnímu jednání majetkového charakteru mělo dojít v době kolem sedmé hodiny večerní 9. září 2016 v restauraci na ulici Opavské v Kravařích. Jak poškozená žena uvedla, tak svou elektroniku chvíli volně ponechala na stole a nevěnovala jí pozornost.

V těchto dnech byl jako pachatel výše uvedené trestné činnosti ustanoven 32letý muž z Dolního Benešova, který se ke svému činu doznal, přičemž ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Odcizení věcí z nezajištěného osobního automobilu v obci Šilheřovice

V noční době z 19. na 20. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ke Kovárně v obci Šilheřovice přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že ze zde zaparkovaného a neuzamčeného osobního motorového vozidla odcizil koženou tašku, ve které se nacházela peněženka, finanční částka na hotovosti 2 tisíce korun, různé osobní doklady, platební karty a svazky klíčů, vše v hodnotě 5 a půl tisíce korun, ke škodě místního 48letého muže. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí a dokladů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Hodinu po půlnoci dne 21. září 2016 řídil 25letý muž z Hradce nad Moravicí osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Leon po ulici Pekařské v Opavě, kdy odbočoval doprava na ulici Hozovo nábřeží v městské části Kateřinky, přičemž nepřizpůsobil rychlost jízdy a narazil do kovového zábradlí a následně do obytného domu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 355 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že řidič je v podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,7 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany přítomných policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě se tento muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 21. září 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem