Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 20. června 2018

Opava - 29letá žena z Opavy je důvodně podezřelá z přečinu týrání zvířat a další... (9 případů) 

Vloupání do motorových vozidel na Opavsku

V uplynulých dnech policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali několik oznámení o vloupání do zaparkovaných motorových vozidel na Opavsku, přičemž se pachatel nebo pachatelé vždy zaměřili na krádeže pracovního nářadí. Zda se jedná o sériovou trestnou činnost majetkového charakteru ze strany jednoho pachatele, skupiny pachatelů či o náhodné protiprávní jednání více osob je předmětem prověřování ze strany kravařských a hlučínských policistů a také opavských kriminalistů. Jakékoli informace k osobě či osobám pachatelů, jakož i k odcizeným věcem, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Tak například v noční době z 13. na 14, června 2018 doposud neznámá osoba neoprávněně vstoupila na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Čeňka Trunčíka v Kravařích a následně se vloupala do zde zaparkovaného a uzamčeného dodávkového motorového vozidla tovární značky Ford Tranzit. Z nákladového prostoru tohoto automobilu poté odcizila dvě pracovní nastřelovací pistole (tak zvané hřebíkovačky) v oranžových platových kufrech, čímž poškozenému místnímu 44letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 40 tisíc korun. Tento případ řeší policisté z Obvodního oddělení v Kravařích pro přečin porušování domovní svobody a pro přečin krádeže.

Obdobnou trestnou činnost prověřují i policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně, neboť doposud neznámý pachatel v noční době z 15. na 16. června tohoto roku neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů v obci Háj ve Slezsku, část Jilešovice a po vloupání do nákladního prostoru zde odstaveného dodávkového automobilu tovární značky Ford Transit odcizil sbíjecí kladivo, nastřelovací vzduchovou pistoli, příklepovou vrtačku a nastřelovací plynovou pistoli. Poškozené soukromé firmě z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 26 tisíc korun.

Kravařští policisté prověřují i další případ vloupání do dodávkového motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Sprinter, a to na ulici Hlučínské v Kravařích. K tomuto skutku došlo v noční době z 16. na 17. června letošního roku a odcizením satelitní navigace, tří aku vrtaček v plastovém přepravním kufříku, ruční motorové pily, ručního kladiva, vzduchového ručního kladiva včetně přepravního kufru, sponkovačky, hřebíkovačky, zaměřovacího laseru s hliníkovým stojanem a malé kotoučové pily vznikla poškozené soukromé společnosti z Hradce Králové celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 50 tisíc korun.

Vloupání do areálu zahradnictví na ulici Žižkové v Opavě

Policisté z Obvodního oddělení v Opavě v těchto dnech přijali oznámení a prověřují přečin krádeže, kterého se dopustil v noční době z 13. na 14. června letošního roku doposud neznámý pachatel tím, že neoprávněně přelezl oplocení uzamčeného areálu zahradnictví na ulici Žižkové v opavských Městských sadech a následně již z volně přístupné plochy odcizil v plastovém květináči černé barvy vysazený okrasný strom (Japonský javor) o výšce dva metry, čímž byla poškozené právnické osobě z Opavy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 6 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného stromu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Případ odcizeného mobilního telefonu v areálu opavské železniční stanice objasněn

V uplynulém týdnu opavští policisté prostřednictvím médií informovali širokou veřejnost o případu krádeže volně odloženého mobilního telefonu v hodnotě 6 a půl tisíce korun v areálu železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Janské v Opavě. K tomuto protiprávnímu jednání majetkového charakteru došlo chvíli po jedenácté hodině dopolední 13. června 2018 a poškozenou osobou byla 22letá žena z Opavska. Na základě prováděného prověřování policisté z Obvodního oddělení v Opavě nyní ustanovili osobu pachatele, a to 63letého místního muže, který se ke své trestné činnosti doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

29letá žena z Opavy je důvodně podezřelá z přečinu týrání zvířat

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu týrání zvířat, ze kterého je důvodně podezřelá 29letá žena z Opavy. Podle všech doposud zjištěných skutečností a okolností měla totiž kolem půl deváté večer 16. června 2018 vyhodit z okna svého bytu v 6. patře panelového domu na ulici Liptovské v Opavě, v městské části Kylešovicích svého psa rasy špic. Prvotní prověření celého případu provedli na základě oznámení náhodných svědků policisté z Obvodního oddělení v Opavě, kteří zjistili, že výše uvedená 29letá žena je v podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u ní prokázala hodnotu 2,5 promile alkoholu v dechu), přičemž jako důvod svého protiprávního jednání uvedla osobnostní zkrat a naštvanost, kdy svého psa uchopila za srst, přišla s ním k oknu, vystrčila jej a pustila ho na zem, čímž po jeho dopadu došlo k úmrtí psa. Vzhledem k tomu, že pachatelka trestné činnosti byla v době šetření v silně podnapilém stavu, zakročující policisté rozhodli o jejím dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění a poté s ní byly provedeny nutné procesní úkony. Uhynulý pes byl převezen k zvěrolékaři a celá záležitost je nadále v prověřování.

Krádež notebooku v zahradní restauraci na ulici Dolní v obci Šilheřovice

V průběhu dne 16. června 2018 doposud neznámý pachatel využil nepozornosti poškozeného 49letého muže polské národnosti a v prostoru venkovního posezení místní restaurace na ulici Dolní v obci Šilheřovice odcizil volně odložený batoh, ve kterém byla kožená taška na notebook, dále notebook značky Apple, dioptrické brýle, sluchátka a tři firemní razítka, čímž byla výše uvedenému muži způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 123 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Nález nevybuchlé munice z období 2. světové války v Hlučíně a nutná evakuace okolí

Chvíli před třetí hodinou odpolední 18. června 2018, tedy v den svých dvaapadesátých narozenin, prováděl zaměstnanec opavské soukromé firmy výkopové práce na ulici Zámecké v Hlučíně, přičemž v zemi nalezl podezřelý kovový předmět, který vypadal jako munice pocházející z období druhé světové války. Na místo proto ihned přivolal policejní hlídku z hlučínského Obvodního oddělení a tito následně požádali o příjezd policejních pyrotechniků z Expozitury ve Frýdku-Místku. Důkladným prozkoumáním bylo následně zjištěno, že se jedná o nález nevybuchlé letecké pumy s označením FAB 50. Policejní specialisté z bezpečnostního důvodu požádali o evakuaci obyvatel v okruhu 300 metrů od místa nálezu, přičemž bylo evakuováno bezmála 280 osob a byly uzavřeny ulice Zámecká, Opavská a Bochenkova a také části ulic Promenádní a Mírové náměstí. Celkové bezpečnostní opatření bylo provedeno ze strany službu konajících policistů z Obvodního oddělení v Hlučíně, z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, ze Speciální pořádkové jednotky ve Frýdku-Místku a dále za účasti strážníků Městské policie v Hlučíně a hasičů hlučínského Hasičského záchranného sboru. Nevybuchlá munice byla na místě nálezu odborně zlikvidována a následně byla převezena ke speciálnímu znehodnocení.

Policejní pyrotechnici z Expozitury ve Frýdku-Místku byli na Opavsko přizváni již 16. června 2018, poněvadž 66letý místní muž nalezl na ulici U Studánky v obci Slavkov nevybuchlý ruční granát z období druhé světové války. I tato munice byla policejními specialisty řádně znehodnocena a převezena k bezpečné likvidaci.

Majetková trestná činnost 29leté ženy z Opavska je prověřována kravařskými policisty

Policisté z Obvodního oddělení v Kravařích dne 19. června 2018 ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu porušování domovní svobody 29leté ženě z Opavska, neboť tato v nočních hodinách začátkem května letošního roku neoprávněně vstoupila na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Hlavní v obci Sudice a z lednice v otevřeném přístavku u domu odcizila čtyři láhve piva, dvoulitrovou láhev nealkoholického nápoje a dvě balení vakuově balené krájené šunky. Při svém protiprávním jednání byla přistižena majitelem domu, odcizené potraviny na výzvu vrátila zpět nepoškozené a následně odešla neznámo kam. Po oznámení celé záležitosti danou trestnou činnost majetkového charakteru prověřovali kravařští policisté, kterým se výše jmenovaná 29letá žena doznala. Její případné další obdobné jednání je předmětem dokazování ze strany kravařských policistů v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Výtržnictví ze strany 39letého muže prověřují opavští policisté

Na základě oznámení ze strany náhodných svědků policisté z opavského Obvodního oddělení dne 19. června 2018 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, kterého se mohl dopustit 39letý muž z Bruntálska, a to chvíli po páté hodině odpolední 19. června tohoto roku na okraji zalesněného prostoru poblíž písečné pláže Stříbrného jezera na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak výše uvedený muž měl mít za přítomnosti několika osob stažené kraťasy do půli stehen, v ruce držel svůj pohlavní úd a masturboval. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně také prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž za přečin výtržnictví již byl v minulosti pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Výzva k dopravní nehodě na ulici Purkyňové v Opavě

Policejní inspektor ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Petr Bělák žádá svědky kolizní situace, ke které došlo chvíli před devátou hodinou dopolední dne 14. června 2018 na ulici Purkyňové v Opavě, o důležité informace k řádnému zadokumentování spisového materiálu. Ve výše uvedené době 47letá žena ze Slavkova řídila osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Xsara Picasso od supermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě a při vyjíždění na ulici Purkyňovou nedala přednost v jízdě 63leté místní ženě jedoucí na svém jízdním kole. V prostoru křižovatky tak došlo ke střetu a k pádu cyklistky na zem. Při této dopravní nehodě došlo u cyklistky ke zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádných jiných zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u obou žen negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 500 korun. Jakékoli informace k předmětné záležitosti, zvláště ke způsobu jízdy a odbočování řidičky automobilu i cyklistky, lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 573 nebo 974 737 251.

Opava 20. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem