Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. prosince 2016

Opava - Protiprávní jednání majetkového charakteru na Vítkovsku a další... (3 případy) 

Nálezy munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku

Během posledního týdne byli specialisté z pyrotechnické Expozitury ve Frýdku-Místku několikráte přivoláni na Opavsko, aby odborně zneškodnili a znehodnotili nalezenou nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války.

V dopoledních hodinách 25. listopadu 2016 nalezl 59letý muž z Opavy v areálu cukrovaru na ulici Vávrovické v Opavě, městské části Palhanec protipancéřový dělostřelecký granát vzoru 39, který byl do objektu podniku s největší pravděpodobností dovezen v dřívější době společně s cukrovou řepou z okolních polí.

O dva dny později, v odpoledních hodinách, nalezl 20letý mladý muž z Opavska v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku, část Smolkov dělostřeleckou minu ráže 82 mm.

Do téže obce dorazil policejní pyrotechnik i v poledních hodinách 29. listopadu letošního roku, poněvadž 25letý muž z Přerovska oznámil nález dělostřelecké miny ráže 82 mm, a to v podkroví při rekonstrukci jedné z budov.

V této souvislosti opavští policisté a pyrotechnici i nadále upozorňují širokou veřejnost na velkou opatrnost a obezřetnost při nálezu jakéhokoli předmětu, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války a zdůrazňují, aby lidé na takové to věci nesahali, nemanipulovali s nimi, neotáčeli je, nezkoumali a hlavně nepřemísťovali. V dané záležitosti je nutné vše okamžitě oznámit na nejbližší policejní služebně či telefonicky na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Vloupání do novinového stánku na ulici Krnovské v Opavě

V době kolem šesté hodiny ráno 29. listopadu 2016 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do novinového stánku a odcizil kovovou příruční pokladnu s finanční částkou na hotovosti 5 tisíc korun. Rozbitím výdejního okénka vznikla poškozené soukromé firmě z Opavy škoda ve výši 500 korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z opavského obvodního oddělení a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených finančních prostředků a šedé kovové pokladny lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651.

Protiprávní jednání majetkového charakteru na Vítkovsku

Policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v těchto dnech přijali dvě oznámení o protiprávním jednání majetkového charakteru, které se staly na teritoriu jejich služebního okrsku.

K prvnímu přečinu krádeže došlo v blíže neustanovené době mezi 25. a 28. listopadem 2016 na katastru města Vítkova, kdy neznámá osoba demontovala a odcizila ze zde stojícího zemního stroje kovovou lžíci šedé barvy v hodnotě 25 tisíc korun.

Druhý skutek byl spáchán v dopoledních hodinách 30. listopadu letošního roku u hráze přehrady v obci Kružberk, kde se doposud neznámý pachatel vloupal do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Renault Kango, ze kterého odcizil sportovní batoh s peněženkou, s různými osobními doklady, s platebními kartami a s finanční částkou na hotovosti 1 100 korun. Poškozenému 31letému muži z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 3 100 korun a rozbitím okna automobilu vznikla opavské soukromé společnosti škoda 4 500 korun.

Oba případy nadále prověřují vítkovští policisté, kteří kdykoli přijmou jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby či osob pachatelů nebo k nálezu odcizených věcí. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 711.

Mezi jedny z posledně objasněných případů majetkové trestné činnosti na Vítkovsku patří případ, který se stal z 19. na 20. listopadu 2016 ve Vítkově, části Klokočov. Tehdy neznámý pachatel vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia a z volně odložené peněženky odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 7 tisíc korun. Prověřováním ze strany policistů z obvodního oddělení ve Vítkově ve spolupráci s opavskými kriminalisty byla jako osoba pachatele ustanovena 29letá žena z Vítkovska, které se k činu doznala a ve zkráceném přípravném řízení jí bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Opava 2. prosince 2016

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

vytisknout  e-mailem