Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 2. března 2018

Opava - Dopravně bezpečnostní akce na specifický druh dopravní obslužnosti a další... (8 případů) 

Případ vloupání do kobeřického stolařství objasněno

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 25letému muži z Opavska, neboť tento se v polovině měsíce února letošního roku vloupal do soukromého stolařství v areálu zemědělského družstva na ulici Slezské v obci Kobeřice. Jak bylo kravařskými policisty zjištěno, tak výše uvedený muž se dostal do objektu po vypáčení dveří a odcizil různé ruční elektrické nářadí a dvě motorové pily v celkové hodnotě přes 10 tisíc korun. Toto pracovní nářadí vynesl ven a uschoval za budovou, kde je však kromě motorových pil nalezl poškozený majitel. Celá záležitost i případné protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují opavští kriminalisté.


 

Odcizení zboží v lékárně na ulici Masarykova třída v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal v jedné z lékáren na ulici Masarykova třída v Opavě přečin krádeže tím, že v době mezi třetí a pátou hodinou odpolední 27. února 2018 odcizil z dermo koutku volně vystavené zboží v hodnotě téměř 8 a půl tisíce korun. Odcizeny byly dva parfémy značky Nuxe, pět kusů hydratačních krémů na suchou pleť značky Nuance, dva make-upy značky Vichy a tři pleťové krémy stejné značky. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu výše uvedených přípravků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opavští policisté prověřují vloupání do odkládací skříňky v místním obchodním centru

Od odpoledních hodin 27. února 2018 do odpoledních hodin následujícího dne se doposud neznámá osoba vloupala do jedné z odkládacích šatních skříněk, a to v suterénu obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě, ze které odcizila zimní lyžařskou bundu černé barvy, dámské rifle modré barvy a dívčí nízké kozačky černé barvy, čímž 41leté ženě z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 2 a půl tisíce korun. Tento přečin krádeže prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravně bezpečnostní akce na specifický druh dopravní obslužnosti

Vzhledem k tomu, že se v poslední době množily stížnosti občanů na protiprávní jednání a chování přestupkového charakteru řady řidičů specifického druhu dopravní obslužnosti, byla vedením Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyhlášena dopravně bezpečnostní akce, a to v rámci preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a dodržování vybraných ustanovení zákona číslo 361/2000 Sb. o pozemních komunikacích, například stání na chodníku, rychlost a způsob jízdy, zneužití výstražných světel při stání a zastavení… Celá akce byla zaměřena hlavně na řidiče motorových vozidel (osobní a dodávkové automobily) rozvážejících pizzu, hotová jídla, objednané občerstvení a přivážející doporučené zásilky či balíky apod.

Nesledovala se však doprava a dopravní situace na hlavních silnicích a na průtazích městem, ale výkon služby byl ve větší míře zacílen na vedlejší ulice, sídlištní cesty a parkoviště, na periférie a okrajová místa jednotlivých měst a obcí opavského okresu. Vše proběhlo v době od deseti do dvanácti hodin dopoledne a od dvou do pěti hodin odpoledne 28. února 2018 na teritoriu Statutárního města Opavy, v Kravařích, v Hlučíně a v bezprostředním okolí. Do opatření bylo zapojeno 8 policejních hlídek se služebními vozidly, tedy 16 policistů z Dopravního inspektorátu a z obvodních oddělení v Hlučíně, v Kravařích a v Opavě. Zkontrolováno bylo celkem 58 řidičů automobilů zabývající se výše uvedenou pracovní činností, přičemž bylo zjištěno 17 přestupkových jednání (většinou špatné parkování ale také i telefonování v průběhu jízdy bez handsfree sady), které byly na místě vyřízeny službu konajícími policisty blokovými pokutami.

I v následujících dnech, týdnech a měsících budou na teritoriu okresu Opava probíhat obdobné dopravně bezpečnostní i preventivní akce, jenž budou kromě jiného zaměřeny i na další specifické účastníky silničního provozu.

Úmyslné poškození pokoje v bolatickém penzionu zná pachatele

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se měl dopustit 60letý muž z Opavy tím, že ode dne 26. února do dne 1. března 2018 úmyslně poškozoval různé zařízení pronajatého pokoje v penzionu na ulici Ke Koupališti v obci Bolatice. Jak bylo zjištěno, tak za dobu svého pobytu nedodržoval ubytovací řád, v rozporu s ním měl u sebe psa, cigaretou na několika místech propálil koberec, tento také znečistil nespecifikovanou červenou tekutinou, dále zubní pastou pomazal stěny pokoje, potah válendy a záchodovou mísu, čímž poškozené právnické osobě byla způsobena škoda na majetku zjevně přesahující částku 5 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování.

Případ krádeže bot v opavské základní škole objasněn

Policisté z opavského Obvodního oddělení v tomto týdnu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 31letému muži z Opavska, neboť tento v budově místní základní školy na ulici Mařádkové v Opavě odcizil pánské sportovní boty v hodnotě 1 tisíc korun. Skutek se stal okolo půl desáté dopoledne posledního únorového dne, kdy výše uvedený muž vstoupil do budovy řádně neuzavřenými dveřmi, které nechal neúmyslně pootevřené jeden z žáků školy a obuv odcizil z nezajištěné šatny v suterénu. Případ objasnili policisté a kriminalisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u jmenovaného muže jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin, které do současné doby nevykonal. Jeho případná další trestná činnost majetkového charakteru je nadále v prověřování.

Poškození skleněné výplně otočných dveří do Obchodního centra v Opavě

Chvíli po půlnoci dne 1. března 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v Obchodním centru na ulici Nákladní v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně nezjištěným předmětem poškodil skleněnou výplň na jednom křídle otočných dveří, čímž způsobil poškozené organizaci škodu zcela zřejmě přesahující finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Toto protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Odcizení věcí z nezajištěného dodávkového automobilu v Opavě-Kateřinkách

Doposud neznámý pachatel spáchal v době kolem půl jedenácté dopoledne 1. března 2018 v prostoru benzínové čerpací stanice na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách přečin krádeže tím, že využil chvilkové nepozornosti 50letého muže z Hodonínska a z kabiny neuzamčeného motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato odcizil GPS navigaci značky Garmin černé barvy, modro šedou pánskou plátěnou sportovní tašku s notebookem značky Lenovo černé barvy, elektrický holicí strojek značky Grundig, svazek klíčů, osobní hygienické prostředky, světle modré rifle s černým koženým páskem, zelenou prošívanou pánskou bundu, pracovní oděv černé barvy, modrou pracovní mikinu, modrá trička s krátkým rukávem, bílé nátělníky, pánské spodní prádlo a ponožky, čímž vznikla výše uvedenému poškozenému muži celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 22 tisíc korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru je nyní prověřována ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 2. března 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem