Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. srpna 2017

Opava - Upozornění na případy podvodných jednání na osobách seniorského věku a další... (5 případů) 

Poškození osobního automobilu na ulici ČSA v Hlučíně

V přesně nezjištěné době v průběhu dne 13. srpna 2017 doposud neznámý pachatel spáchal za budovou Polikliniky na ulici ČSA v Hlučíně přečin poškození cizí věci tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Land Cruiser. Několika úmyslnými vrypy do zadního nárazníku automobilu byla poškozené 53leté ženě z Ostravy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 25 tisíc korun. Případ nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho počínání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Nálezy munice pocházející z období 2. světové války na Opavsku

Chvíli před osmou hodinou podvečerní 15. srpna letošního roku na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 53letý muž z Opavska, že před chvíli na poli u místního rybníku na katastru obce Darkovice nalezl nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl dělostřelecký granát ráže 203 mm.

V odpoledních hodinách následujícího dne byl policejní pyrotechnik z frýdeckomístecké Expozitury přivolán do lesního porostu na katastru obce Háj ve Slezsku, část Chabičov, kde 41letá žena z Ostravy nalezla ruční granát typu F1. I tato nevybuchlá munice pocházející z období 2 světové války byla na místě odborně a bezpečně znehodnocena.

Také 17. srpna 2017 specialista v oboru policejní pyrotechniky zasahoval v okrese Opava, neboť 35letý muž z Pardubic kolem třetí hodiny odpolední nalezl při výkopových pracích Severního obchvatu silnice čísla I/11 za ulici Hlučínskou v Opavě-Kateřinkách osmnáct kusů německých dělostřeleckých nábojů ráže 88 mm a jeden panzerfaust. Munici si pracovník pyrotechnické expozitury převzal na místě a odvezl k zneškodnění.

Upozornění na případy podvodných jednání na osobách seniorského věku

Policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě nabádají převážně osoby seniorského věku k velké obezřetnosti, opatrnosti a pozornosti, aby se nejen v těchto dnech nestaly obětí podvodného jednání a majetkové trestné činnosti. V průběhu dne 16. srpna 2017 se totiž minimálně dvěma ženám důchodového věku telefonicky ozvali případní pachatelé protiprávního jednání a požadovali po nich finanční prostředky pod smyšlenou legendou s označením VNUK.

K prvnímu přečinu podvodu ve stádiu pokusu došlo půl hodiny po poledni 16. srpna letošního roku, kdy neznámý muž z nezjištěného místa a z nezjištěného telefonního čísla volal na pevnou telefonní linku 79leté ženy, která bydlí na ulici Olomoucké v Opavě, představil se jako její vnuk a pod smyšlenou historkou o podpisu smlouvy u notáře po ní požadoval zapůjčení finanční hotovosti ve výši 350 tisíc korun. Když oslovená žena správně uvedla, že doma nemá žádné peníze a není ochotna nic nikomu půjčovat, neznámý telefonista hovor ukončil a zavěsil.

Kolem půl třetí odpoledne téhož dne se obdobná skutečnost stala i 91leté ženě, která bydlí na ulici Vaškovo náměstí v Opavě. Té se rovněž ozval jí neznámý muž, který se představil jako její vnuk a požadoval po ní finanční prostředky v blíže neustanovené výši s tím, že je momentálně ve špatné finanční situaci a to z důvodu toho, že jeho peníze mu banka omylem poslala na cizí účet a on teď nemá ani korunu. Opět i tato seniorka správně zareagovala a po chvíli telefon sama ukončila, aniž by někomu cizímu cokoli dala či přislíbila.

Oba výše uvedené případy nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Další případně poškozené osoby nechť se se svým svědectvím či trestním oznámením co nejdříve obrátí na telefonní číslo opavské policie, a to 974 737 651.

Vítkovští policisté prověřují případ krádeže motorové nafty z kombajnu

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi 10. a 16. srpnem letošního roku ve Vítkově, v části Klokočov přečin krádeže tím, že odcizil téměř 300 litrů motorové nafty v hodnotě přes 6 tisíc. Případ se stal v oploceném areálu místního zemědělského družstva, kam se neznámá osoba dostala po rozpletení pletiva a pohonné hmoty odcizila ze zde zaparkovaného kombajnu. Tento případ majetkové trestné činnosti nyní prověřují policisté z obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené nafty lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Odcizení volně odloženého batohu na Dolním náměstí v Opavě

V podvečerních hodinách 17. srpna 2017 doposud neznámý pachatel spáchal na Dolním náměstí v Opavě přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že od zábradlí u tak zvaného Morového sloupu odcizil volně odložený pánský plátěný batoh tmavě modré barvy, ve kterém se nacházela pánská kožená peněženka s finanční částkou na hotovosti 250 korun, různé osobní doklady, platební karta, sluneční brýle a mobilní telefon značky Samsung A5 černé barvy. Dvěma poškozeným místním mužům ve věku 17 a 52 let tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 5 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 18. srpna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem