Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 18. května 2018

Opava - Víkendové kulturně společenské akce z pohledu opavských policistů a další... (4 případy) 

Víkendové kulturně společenské akce z pohledu opavských policistů

V rámci zajišťování vnitřního pořádku a k omezení negativních jevů ovlivňujících bezpečnostní situaci policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijímají téměř každý víkend různá bezpečnostní opatření se zaměřením na dohled nad veřejným pořádkem, občanským soužitím, bezpečností osob a majetku, a to na celém teritoriu opavského okresu. Součástí toho je i pozitivní ovlivňování případné dopravní nehodovosti, kontroly požívání alkoholických nápojů a návykových látek u řidičů a ostatních účastníků silničního provozu před jízdou či během jízdy, jakož i kontrola podávání, prodávání a užívání alkoholu a jiných omamných nebo psychotropních látek či jedů osobami mladšími 18 let.

O minulém víkendu se výše popsaná bezpečnostní akce v podobě zvýšených kontrol týkala převážně policistů z Obvodního oddělení v Opavě, poněvadž se v opavských Městských sadech a v jeho okolí konaly městské oslavy s názvem „Majáles“, případně policejní hlídky dohlížely i na odjezd a příjezd fanoušků SFC Opava z fotbalového utkání v Praze. Do služby a opatření tak byly veleny více jak dvě desítky opavských policistů a kriminalistů a také pracovníci Odboru sociálních věcí Magistrátu města Opavy a strážníci Městské policie Opava. Zjištěni byli dva řidiči osobních automobilů pod vlivem návykových látek a silně podnapilý chodec, jenž byl dodán k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Byly vypátrány i dvě pohřešované osoby a bylo prokázáno, že patnáct mladistvých osob ve věku od 15 do 18 let požilo v různých restauračních zařízeních a v prostoru městské oslavy alkoholické nápoje. Kdo nezletilým osobám alkohol prodal či podal, je nyní nadále předmětem dalšího šetření.

Tyto preventivní, represivní i bezpečnostní akce budou nadále pokračovat na území celého okresu Opava. O nacházejícím víkendu se konají další společenské, kulturní a sportovní akce. Jedná se například o akce pro širokou veřejnost s vojenskou tématikou na katastru obce Darkovičky na Hlučínsku a v obci Háj ve Slezsku, část Lhota či sportovní a společenskou událost ve Statutárním městě Opava. Je nutné zdůraznit, že policisté ze všech obvodních oddělení a z Dopravního inspektorátu, jakož i opavští kriminalisté budou převážně kontrolovat dodržování zákona na úseku dětí a mládeže, alkoholismu, návykových látek a bezpečnosti a plynulosti silničního provozu nejen u řidičů motorových vozidel, ale i motocyklistů, cyklistů a chodců.

Neznámý muž se pohyboval na sídlišti ulice Olomoucké v Opavě obnažen

V těchto dnech policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě přijali oznámení o podezření z přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že se kolem půl páté odpoledne 11. května 2018 pohyboval na sídlišti ulic Olomoucká, Purkyňova, Haškova a Englišova v Opavě obnažen ve spodní části těla. Jak bylo dosavadním prověřováním prokázáno, tak neznámý muž po dobu přibližně deseti minut chodil kolem oplocení areálu sportovního hřiště u místní základní školy, přičemž měl ztopořené přirození, které mu vyčnívalo z nohavice srolovaných kraťasů. Dále bylo zjištěno, že neznámý muž sice žádným způsobem neobtěžoval zde přítomné osoby, avšak u kolemjdoucích spoluobčanů minimálně budil veřejné pohoršení. K celé záležitosti byla získána fotografie neznámé osoby, která by mohla být nápomocna k objasnění výše uvedeného protiprávního jednání a je zapotřebí tuto osobu ustanovit svědeckými informacemi a v rámci procesních úkonů jí vyslechnout. Jakékoli kladné poznatky k této osobě na fotografii či jiné důležité informace k případu lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Policisté objasnili případy vloupání v Budišově nad Budišovkou a krádeže mobilu v Bolaticích

V nedávné době byla veřejnost prostřednictvím médií vyzvána ke spolupráci při prověřování mimo jiné i dvou případů majetkové trestné činnosti, které se staly v Budišově nad Budišovkou (vloupání do sklepního boxu) a v Bolaticích (krádež mobilního telefonu). V této chvíli jsou již oba zmíněné případy objasněny, kdy se policistům a kriminalistům Územního odboru Policie České republiky v Opavě podařilo ustanovit osoby pachatele, které se ke svému protiprávnímu jednání doznaly a ve zkráceném přípravném řízení jim tak bylo sděleno podezření minimálně z přečinu krádeže.

V polovině března letošního roku se tehdy neznámý pachatel vloupal do sklepního boxu v jednom z bytových domů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou a poškozenému 53letému muži odcizil motorovou pilu a pánské horské jízdní kolo v celkové hodnotě 4 a půl tisíce korun. Jako pachatel tohoto činu byl ustanoven místní 20letý muž, který se tak dopustil přečinu krádeže a rovněž i přečinu porušování domovní svobody.

V brzkých ranních hodinách 12. května 2018 neznámá osoba využila chvilkové nepozornosti 20leté ženy z Opavska a ze stolu v jedné z restaurací na ulici Opavské v obci Bolatice jí odcizila volně odložený mobilní telefon značky iPhone 6 šedé barvy v hodnotě 8 tisíc korun. Podezřelou osobou z přečinu krádeže se na základě prověřování stala 27letá žena z Opavska, jenž se ke skutku doznala.

Odcizení motocyklu z areálu společnosti v obci Mokré Lazce

V přesně neustanovené době mezi 12. a 16. květnem tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Sokolské v obci Mokré Lazce přečin krádeže a přečin neoprávněného užívání cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil do areálu místního zemědělského družstva, odkud odcizil odstavený motocykl tovární značky Honda CRF250L (kroska) červené barvy, registrační značky 7T9858, o objem motoru 250 ccm v hodnotě 70 tisíc korun, ke škodě 36letému muži z Kravař. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného jednostopého motorového vozidla, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Opava 18. května 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem