Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 17. července 2018

Opavsko - krádeže, jízda pod vlivem alkoholu a další zprávy 

Krádeže v Opavě

Dvě krádeže, ke kterým mělo dojít někdy v době od 12. do 13. července 2018, prošetřují opavští policisté.

Jedna se stala na ulici Tolstého v Opavě. Neznámý pachatel vnikl do garáže a odcizil například: aku vrtačku značky Makita, sadu vrtáků, křížový laser a jiné nářadí. Majiteli tak způsobil škodu dosahující částky téměř 35 tisíc korun.

U druhé krádeže si pachatel nic ze sklepa neodnesl, ale způsobil škodu okolo 1 tisíce korun páčením zárubní a dveří do sklepního boxu na ulici Vančurové v Opavě.

Dne 13. července 2018 policisté zahájili úkony trestního řízení. V prvním případě pro přečin krádeže a ve druhém pro přečin krádeže ve stádiu pokusu a porušování domovní svobody.

Opavští policisté žádají případné svědky, kteří by mohli podat jakékoli informace vedoucí k možnému pachateli, aby je neprodleně sdělili telefonicky na čísle 974 737 651 nebo osobně na místním oddělení.  

Řídil traktor domácí výroby se zákazem řízení pod vlivem alkoholu

 V obci Pustá Polom na ulici Lihovarská a v jejím okolí dne 13. července měl řídit v silně podnapilém stavu motorové vozidlo domácí výroby (traktor bez přidělené registrační značky) 45 letý muž. Opavští policisté zjistili, že mu byl Okresním soudem ve Zlíně udělen zákaz řízení motorových vozidel všech skupin až do roku 2019. Provedenou dechovou zkouškou bylo u muže zjištěno víc jak 2 promile alkoholu v dechu. Policisty byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Týž den policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky. Následující den, po vystřízlivění muže, byly provedeny další procesní úkony.

S kolem narazil do betonové bariéry

Dopravní policisté dne 14. července 2018 zjišťovali okolnosti nehody muže na pánském jízdním kole značky Sundance, která se stala v 13:15 hodin v Opavě. Cyklista ve věku 48 let narazil do betonové bariéry a přepadl přes řídítka s následným pádem na vozovku v prostoru křižovatky ulic Beethovenova, Ostrožná a Sady Svobody. Policisté zjistili, že měl jet po chodníku okolo Obecního domu na ulici náměstí Svobody, kdy vlivem silné podnapilosti nezvládl řízení jízdního kola. Dechová zkouška vykázala hodnotu téměř 2,7 alkoholu v dechu. Cyklista byl převezen k ošetření do Slezské nemocnice v Opavě, kde se také podrobil odběru krve. Škoda na jízdním kole byla vyčíslena na částku okolo 5 tisíc korun.  

Rozbití výlohy

Policisté Obvodního oddělení Opava přijali oznámení o rozbití výlohy neznámým pachatelem na náměstí Republiky v Opavě. K poškození mělo dojít dne 14. července 2018 někdy v průběhu ranních hodin. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci. Způsobená škoda činí okolo 10 tisíc korun.

Policisté žádají případné svědky, ať jakékoliv informace k věci oznámí na přímé telefonní lince 974 737 651 nebo na služebně v Opavě, Vaškovo náměstí 10.

  

Během 10 minut přišla o kolo

Přestřižením lankového zámku se neznámý pachatel zmocnil jízdního kola značky Author, které bylo uzamčeno ke stojanu na kola. Ke krádeži došlo v neděli 15. července 2018 v čase od 17:40 do 17:50 hodin před supermarketem na ulici Rolnická v Opavě. Poškozené ženě tak vznikla škoda okolo 10 tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže.

Elektrokolo odcizeno ze sklepa

V pondělí 16. července 2018 přijali opavští policisté oznámení o krádeži elektrokola značky EasyBike MI5 26 ze sklepních prostor panelového domu na ulici Havlíčkové v Opavě. K odcizení mělo dojít někdy v době od 9. do 14. července 2018. Neznámý pachatel se ke kolu dostal tak, že přestřihl oko petlice zámku dveří sklepního boxu. Způsobená škoda činí okolo 10 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže a přečin porušování domovní svobody.

Opavští policisté v obou případech krádeže žádají případné svědky o pomoc. Informace mohou volat na přímou telefonní linku 974 737 651 nebo se osobně dostavit na místní oddělení.

Oznámeno na linku 158

Na linku tísňového volání 158 oznámil dne 15. července 2018 před 14. hodinou pilot ultralehkého letounu Ventus 2cM nouzové přistání. Došlo k němu na poli s cukrovou řepou mezi obcemi Kravaře a Štěpánkovice. Na místo vyrazili kravařští policisté. U 53 letého pilota provedli dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu v dechu, která vyzněla negativně. Policisté zjistili, že na místě nedošlo k újmě na zdraví. O nouzovém přistání byl informován Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Škoda na letounu byla vyčíslena předběžně okolo 300 tisíc korun.

Odcizení kalového čerpadla ve Lhotce u Vítkova

Vítkovští policisté na základě oznámení majitelky zahájili úkony trestního řízení ve věci krádeže kalového čerpadla ze studny. Ke krádeži mělo dojít někdy v době od 9. do 14. července 2018 na zahradě ve Lhotce u Vítkova. Neznámý pachatel měl vytrhnout dřevěnou laťku oplocení, vniknout na zahradu a po odkrytí víka studny vytáhnout kalové čerpadlo, demontovat vývodní hadici, odstranit zajišťovací provaz čerpadla, přestřihnout elektrický kabel a následně čerpadlo odcizit. Majitelce tak byla způsobena škoda okolo 800 korun.

Obvodní oddělení Vítkov se případem intenzivně zabývá a zároveň žádá případné svědky krádeže čerpadla, kteří by mohli sdělit jakékoliv informace k možnému pachateli, ať neprodleně volají na přímou telefonní linku 974 737 711 nebo se osobně dostaví na místní oddělení policie.

nprap. Bc. Pavla Welnová

vrchní inspektor oddělení tisku a prevence Opava | 17. července 2018

vytisknout  e-mailem