Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. února 2017

Opava - Za poslední dny policisté dodali několik mužů na protialkoholní záchytnou stanici a další... (8 případů) 

Sprejerství, úmyslné poškození fasád různých objektů v Hlučíně

Z 10. na 11. února 2017 se doposud neznámý pachatel dopustil na ulicích ČSA a Hornická v Hlučíně přečinu poškození cizí věci tím, že na fasády panelových domů a na stěny garáží nastříkal černou a stříbrnou barvou různé nápisy, čímž způsobil zatím přesně neustanovenou škodu fyzickým i právnickým osobám. Toto protiprávní jednání nyní prověřují hlučínští policisté z místního obvodního oddělení, kteří na policejním telefonním čísle 974 737 701 přijmou kdykoli jakékoli informace, které povedou ke zjištění osoby pachatele a tudíž k řádnému objasnění věci.

Za poslední dny policisté dodali několik mužů na protialkoholní záchytnou stanici

V průběhu výkonu služby policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě hlídkovou činností či všímavostí občanů zakročovali u silně podnapilých osob, které za současných nepříznivých povětrnostních podmínek (teploty pod bodem mrazu) ležely na zemi a bezprostředně tak ohrožovaly svůj život a zdraví.

Kravařští policisté umístili ve večerních hodinách 11. února a 13. února 2017 na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě dva muže ve věku 32 a 47 let z Kravař. Prvně jmenovaný ležel na travnaté ploše ulice Hlučínské v Kravařích a orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota 2,4 promile alkoholu v dechu. Starší z mužů pak nebyl schopen chůze ani komunikace a v silně podnapilém stavu ležel v parku na chodníku ulice Hlavní v obci Štítina.

Ve večerních hodinách 12. února letošního roku skončil na opavské protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění 39letý muž z Kladna, poněvadž ležel na trávě u baru v Dolním Benešově. Dechovou zkouškou mu přivolaní hlučínští policisté naměřili hodnotu více jak 3,6 promile alkoholu v dechu.

K zatím poslednímu obdobnému případu došlo v brzkých ranních hodinách 16. února tohoto roku na ulici Náměstí Republiky v Opavě, kde před místní restaurací ležel na zemi v silně podnapilém stavu 41letý muž z Havířova. U něj byla orientační dechovou zkouškou prokázána hodnota více jak 2,9 promile alkoholu v dechu.

Všechny výše uvedené případy jsou v současné chvíli prošetřovány a prověřování jako přestupky proti veřejnému pořádku.

Pachatelé v Opavě využili chvilkové nepozornosti poškozených žen

Policisté z opavského obvodního oddělení v těchto dnech přijali oznámení o dvou případech trestné činnosti majetkového charakteru, které se staly v centru Statutárního města Opavy.

V brzkých ranních hodinách 11. února 2017 doposud neznámý pachatel spáchal v restauraci na ulici Kasárenské přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že využil nepozornosti 31leté ženy z Opavy a odcizil jí volně odloženou dámskou koženou kabelku. V ní se nacházela peněženka, různé osobní doklady, platební karty, smartphone značky Microsoft Lumia bílé barvy, finanční hotovost 300 korun, rukavice, svazek klíčů, klíč k automobilu a drobné osobní písemnosti, vše v celkové hodnotě téměř 13 tisíc korun.

V odpoledních hodinách 13. února letošního roku se obdobné protiprávní jednání stalo v prostorách kosmetického studia na Lepařové ulici. Rovněž doposud neznámá osoba využila chvilkovou nepozornost 51leté ženy z Kravař a z volně odložené kabelky jí odcizila peněženku s finanční částkou na hotovosti 1 800 korun, s různými osobními doklady a s platební kartou, přičemž celková hmotná škoda na majetku činí 2 300 korun.

Oba případy nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří žádají širokou veřejnost o spolupráci k zjištění osoby pachatele nebo ke zjištění osob pachatelů. Jakékoli informace, které by vedly k jejich identifikaci či k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Dopravní nehody řidičů osobních automobilů s chodci na Opavsku

V pravé poledne dne 13. února tohoto roku prováděl 52letý muž z Hlučínska na parkovišti u supermarketu na ulici Opavské v Dolním Benešově couvání se svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Renault Megane, přičemž mu do jízdní dráhy vstoupila místní 74letá žena, kterou přehlédl a došlo tak ke střetu automobilu s tělem chodkyně. Při dopravní nehodě utrpěla žena zranění dolních končetin těžšího charakteru s nutností hospitalizace v opavské Slezské nemocnici a s předběžnou dobou léčení šesti měsíců. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče i chodkyně negativně a v této chvíli je celá záležitost v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě a opavských kriminalistů, zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Po půl jedenácté večerní 15. února 2017 řídil 19letý muž z Kravař osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia ve směru jízdy od Opavy na Kravaře, kdy po vjetí do uzavřené obce Velké Hoštice nepřizpůsobil rychlost jízdy a uprostřed vozovky před objektem stolařství narazil do místního 61letého muže. Po střetu chodec přepadl přes kapotu, čelní sklo a střechu automobilu na zem. Z místa dopravní nehody byl převezen sanitním vozidlem do Slezské nemocnice v Opavě a poté byl transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Podle předběžné lékařské zprávy utrpěl tento muž zranění těžšího charakteru s předpokládanou dobou léčení šesti měsíců. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče vozu negativně, u chodce byl v souvislosti s jeho zraněním nařízen odběr biologického materiálu (krve). Mladý řidič utrpěl lehčí zranění s lékařským vyšetřením a ošetřením v opavské Slezské nemocnici s dobou léčení dvou týdnů. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun a vše je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

20letý recidivista z Opavy z místa činu utekl, za svůj skutek však trestu neunikne

Dne 13. února 2017 policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže ve stádiu pokusu, kterého se dopustil 20letý muž z Opavy tím, že kolem půl osmé večerní téhož dne po vykopnutí uzamčených dveří se škodou 1 tisíc korun vnikl do šatny tělocvičny střední školy na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách, ve které se nacházely cennosti, osobní věci a různé oděvní svršky. K odcizení odložených věcí nedošlo, poněvadž byl v té chvíli neznámý muž vyrušen přítomnými sportovci a z místa činu utekl. Přivolaná policejní hlídka na základě sděleného popisu osoby pachatele provedla prohlídku bezprostředního okolí a zadržela výše uvedeného muže, který se ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru doznal. Vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu přes 1,3 promile alkoholu v dechu) zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u mladého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Opavě k souhrnnému podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 1 roku, se zkušební dobou do června roku 2018. Jeho případná další trestná činnost je i nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Pokácení stromů a odcizení dřeva v lesních porostech na katastru Velkých Heraltic

V období mezi 10. a 13. únorem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v lesních porostech za objektem bývalého lihovaru v katastru obce Velké Heraltice přečin krádeže tím, že neoprávněně pokácel a vytěžil téměř 11 m3 různého dřeva (stromy modřínu, lípy, smrku, javoru, jasanu a akátu), které následně odcizil a poškozené organizaci způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 13 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizeného dřeva lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na telefonní číslo velkoheraltických policistů 974 737 751.

Nález nevybuchlé munice z období 2. světové války v areálu společnosti Teva Komárov

Chvíli před jednou hodinou odpolední 15. února 2017 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno podnikovými hasiči, že při výkopových pracích v areálu společnosti Teva na ulici Ostravské v Opavě, v městské části Komárov byla nalezena munice. Před příjezdem policejní hlídky z opavského obvodního oddělení provedli hasiči evakuaci přilehlých budov a jídelny v perimetru přibližně 70 metrů od místa nálezu. Evakuováno tak bylo 100 zaměstnanců a přivolaný policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku si následně převzal a k bezpečnému znehodnocení odvezl dělostřeleckou minu ráže 120 mm, sovětské výroby.

Hlučínští policisté zadrželi při majetkové trestné činnosti 46letého muže z Ostravy

Dne 15. února 2017 policisté z hlučínského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, ze kterého je důvodně podezřelý 46letý muž z Ostravy tím, že kolem osmé hodiny večerní téhož dne neoprávněně vstoupil do oploceného objektu na ulici Hlavní v obci Kozmice. Zde měl násilně odstranit víčko palivové nádrže na zaparkovaném nákladním motorovém vozidle tovární značky Man a začal přečerpávat naftu do připravených a přinesených plastových kanystrů. Při tomto protiprávním jednání majetkového charakteru byl zajištěn službu konající policejní hlídkou, když se schovával a ukrýval pod nákladním automobilem. Celková hmotná škoda na majetku zcela jistě přesáhne finanční částku 5 tisíc korun. Po zadržení byl výše uvedený muž umístěn v hlučínské policejní cele k dalším procesní úkonům ze strany opavských policistů a kriminalistů a nyní se zjišťuje, zda se u něj nejedná o recidivu a zda se nedopustil i jiné obdobné trestné činnosti.

Opava 16. února 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem