Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 16. května 2018

Opava - „Tak dlouho chodil 33letý muž z Kravař krást, až…“ a další... (4 případy) 

„Tak dlouho chodil 33letý muž z Kravař krást, až…“

Dne 11. května 2018 policisté z kravařského obvodního oddělení přijali oznámení od 31letého místního muže ohledně krádeží různých druhů potravin z jeho lednice, která je volně umístěná v zahradní pergole na pozemku jeho rodinného domu na ulici Komenského v Kravařích. Jak bylo veškerými sdělenými informacemi zjištěno, tak neznámá osoba přibližně od 20. dubna letošního roku do ranních hodin výše uvedeného dne opakovaně vstupovala na oplocený pozemek rodinného domu poškozeného muže, a to hlavně v nočních hodinách blíže neupřesněných dnů, přičemž z nezajištěné lednice postupně odcizovala lahvová a plechovková piva, klobásy, sýry a další potraviny s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši větší než 600 korun.

Za základě shora uvedených skutečností policisté z Obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení pro přečin porušování domovní svobody a místu protiprávního jednání majetkového charakteru bylo v rámci běžného výkonu služby věnováno více pozornosti.

K další krádeži však došlo i v době kolem druhé hodiny ranní 12. května tohoto roku, přičemž ještě tehdy neznámý pachatel odcizil z lednice v zahradní pergole plechovku piva v hodnotě 20 korun. K obdobnému případu docházelo i chvíli po jedné hodině noční 14. května 2018, což okamžitě zjistil poškozený muž a neprodleně do místa svého bydliště přivolal kravařskou policejní hlídku. Zakročující policisté tak na zahradě domu spatřili neznámou osobu, která se dala na útěk, avšak zhruba po 100 metrech byla dostižena a zadržena. Následnou lustrací v dostupných evidencích a ověřením totožnosti byl jako osoba pachatele ustanoven 33letý místní muž, který se k celkové své trestné činnosti doznal, a proto mu ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření z přečinu porušování domovní svobody. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Opavští policisté prověřovali nešťastný pád muže z lešení v Malých Hošticích

Kolem půl deváté dopoledne 15. května 2018 byla policejní hlídka z Obvodního oddělení v Opavě vyslána k jednomu z rodinných domů na ulici Zahradní v Opavě, v městské části Malé Hoštice, kde mělo dojít k pádu muže z lešení. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že se zde již nachází osádka sanitního vozidla s lékařským personálem, která ošetřuje 62letého muže z Opavy, jenž byl následně pro svá zranění těžšího charakteru transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Prověřováním celé záležitosti nebylo prokázáno, že by na pádu 62letého muže z lešení měla jakýkoli podíl jiná osoba. Poškozený v té době byl sám na provizorním lešení a opravoval střechu svého rodinného domu, přičemž patrně udělal špatný krok vzad a spadl z výšky 2,25 metrů na zem. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu s cyklistkou v Opavě

V půl jedné odpoledne 15. května 2018 došlo na křižovatce ulic Pekařská a Solná v Opavě k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky Opel Zafira a cyklistkou. V té době místní 59letý muž řídil automobil po vedlejší silnici Solné, přičemž v křižovatce s ulicí Pekařskou chtěl odbočit vpravo k ulici Nákladní. Při tomto nedal přednost v jízdě po hlavní komunikaci jedoucí 78leté ženě z Opavy, která řídila tak zvané motokolo. V prostoru křižovatky tedy došlo ke střetu dopravních prostředků a k pádu cyklistky na vozovku. Žena utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u cyklistky negativně, pozitivní však bylo následné odborné měření u řidiče s hodnotami okolo 0,4 promile alkoholu v dechu. Výše jmenovaný muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve a moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Kontrola silně podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Holasovice

Chvíli po půl jedenácté večer 15. května letošního roku policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích vykonávala hlídkovou činnost na silnici číslo I/57 spojující Opavu s Krnovem, přičemž v obci Holasovice stavěla projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus. V řidičce automobilu byla prokazatelně zjištěna 49letá žena z Opavska, u které následné odborné měření dechovými zkouškami prokázalo předchozí požití alkoholu, poněvadž jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,8 promile alkoholu v dechu. Tato žena policistům nedoznala předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou a odmítla se podrobit i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči). Na místě jí však byl zadržen řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 16. května 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem