Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. září 2017

Opava - Vymyšlená „historka“ o vloupání do auta se 36letému muži nevyplatila a další... (5 případů) 

Opavští policisté objasnili několik případů majetkové trestné činnosti

V těchto dnech komisaři služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinili čtyři muže ve věku 23 až 44 let z Opavska z protiprávního jednání majetkového charakteru.

Přečinu krádeže a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se v brzkých ranních hodinách prvního májového dne letošního roku dopustil 32letý muž z Opavska tím, že se vloupal do klubové provozovny na ulici Beethovenové v Opavě, ze které odcizil různé druhy a množství cigaret a finanční částku na hotovosti, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 15 tisíc korun. Tabákové výrobky i finanční prostředky následně použil pro svou vlastní potřebu a prověřováním celého případu bylo také prokázáno, že z místa bydliště k jízdě do Opavy využil svůj motocykl, který řídil i přesto, že měl a v současné chvíli i nadále má vysloven rozhodnutím Městského úřadu v Kravařích zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel.

Přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku dále spáchal 44letý muž z Opavy tím, že v ranních hodinách 30. srpna tohoto roku odcizil 80letému místnímu muži, a to v supermarketu opavského obchodního centra na ulici U Fortny, peněženku s finanční hotovostí 400 korun, s různými osobními doklady, s čipovou průkazkou MHD a s platební kartou.

Obdobnou trestnou činnost, tedy přečin krádeže učinil i 23letý muž, neboť tento v dopoledních hodinách 1. září 2017 odcizil od budovy obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě lankovým zámkem uzamčené silniční jízdní kolo v hodnotě 20 tisíc korun, jehož majitelem byl 17letý mladík.

Ze stejného místa odcizil uzamčené horské jízdní kolo také 31letý muž z Ostravy, a to již 21. srpna letošního roku, čímž poškozené 44leté ženě z Opavy způsobil škodu ve výši 10 tisíc korun.

Všechny čtyři výše uvedené případy objasnili policisté z obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty a případná další trestná činnost výše uvedených mužů je i nadále předmětem dalšího prověřování a vyšetřování.

Krádež zboží v opavském supermarketu má na svědomí 53letý muž

Dne 13. září 2017 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 53letému místnímu muži, neboť tento kolem půl sedmé v podvečer téhož dne odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Olomoucké v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě 200 korun. Odcizenou láhev alkoholu si uschoval do kapsy kalhot a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Poté byl předán přivolané opavské policejní hlídce a lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že se u výše jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutí Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 300 hodin.

Vymyšlená „historka“ o vloupání do auta se 36letému muži nevyplatila

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil v těchto dnech trestní stíhání 36letého muže z Karviné jako obviněného ze spáchání přečinu zpronevěry.

Nejprve však výše jmenovaný muž v podvečerních hodinách 13. září 2017 oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že se mu v době kolem osmnácté hodiny téhož dne na parkovišti u hypermarketu na ulici Těšínské v Opavě neznámá osoba vloupala do kabiny nákladního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz, odkud odcizila finanční částku na hotovosti 96 tisíc korun, mobilní telefon, navigaci a batoh s různými osobními doklady a s platební kartou.

Jak bylo však důsledným prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů zjištěno, tak obviněný muž si celou záležitost vymyslel, poněvadž uvedenou finanční hotovost, která mu byla svěřena zaměstnavatelem, zpronevěřil a tuto použil pro svou osobní potřebu za účelem uhrazení svého dluhu. Hodinu před údajným vloupáním si sám na odpočívadle u Opavy-Vávrovic rozbil skleněnou výplň dveří automobilu a své osobní věci společně s navigací vyhodil do kontejneru na nezjištěném místě v Opavě, a to cestou k opavskému hypermarketu.

Celá záležitost je nadále prověřována a vyšetřována ze strany opavských policistů a kriminalistů.

44letý muž byl bezprostředně dopaden po vloupání do automobilu v Hlučíně

Dne 14. září tohoto roku policisté z hlučínského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 44letému muži z Bohumína, neboť tento se v poledních hodinách téhož dne u budovy penzionu na ulici Celní v Hlučíně vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Subaru, ze kterého odcizil batoh, sportovní boty, hudební CD nosiče, peněženku, různé osobní doklady a platební karty, doklady k vozu, reflexní vestu, ruční nářadí, sluneční brýle, autorádio, svazek klíčů, mobilní telefon a finanční hotovost, vše v celkové hodnotě téměř 28 tisíc korun. Při svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl vyrušen a přistižen 40letým majitelem automobilu z Rychvaldu, který mu část odcizených věcí strhl z jízdního kola, na kterém pachatel odjížděl z místa činu. Poškozený následně 44letého muže sledoval do nedaleké restaurace, přičemž přivolal službu konající hlučínskou policejní hlídku a ta podezřelého muže zadržela i s další částí odcizených věcí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů, v úzké spolupráci s ostravskými a karvinskými policisty, kdy se zjišťuje i případná další trestná činnost výše uvedeného muže.

Fyzické napadení ve Vítkově je předmětem prošetřování

Dne 14. září 2017 policisté z vítkovského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu nebezpečného vyhrožování, kterých se měl dopustit 24letý muž z Vítkovska tím, že v době kolem půl čtvrté odpoledne téhož dne před bytovým domem na ulici Husové ve Vítkově, tedy na místě veřejnosti přístupném, fyzicky napadl 20letého muže z Bruntálu. Tomu nejprve vyhrožoval zabitím a poté jej několikráte udeřil pěstí do obličeje, kolenem jej kopal do celého těla a odhodil jej rukama na fasádu domu. Poškozený muž tak utrpěl zranění lehčího charakteru, s nutností lékařského vyšetření a ošetření a s dobou léčení jednoho až dvou týdnů. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Opava 15. září 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem