Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. května 2019

Opava - Případ vloupání do budovy Obecního úřadu ve Velkých Hošticích zná pachatele a další... (3 případy) 

Případ vloupání do budovy Obecního úřadu ve Velkých Hošticích zná pachatele

Na přelomu 11. a 12. května letošního roku službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Opavě byla prostřednictvím pracovníků Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě vyslána k budově Obecního úřadu na ulici Zámeckou v obci Velké Hoštice, poněvadž podle všech dostupných informací byla nejblíže místa, kde s největší pravděpodobností docházelo k vloupání do daného objektu. Po příjezdu na místo dva zakročující policisté zjistili, že v přízemní části objektu je rozbitá skleněná výplň okna. Následně byl v provozovně zdejší kosmetiky zadržen 27letý muž z Opavy, jenž poškozením zařízení způsobil hmotnou škodu na majetku ve výši 10 tisíc korun a odcizením finanční částky na hotovosti další škodu ve výši okolo jednoho tisíce korun.

Jak bylo lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, tak shora uvedený muž se trestné činnosti majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, přičemž z posledního výkonu trestu byl propuštěn začátkem května letošního roku.

Po zadržení byl muž umístěn do opavské policejní cely. Celá záležitost tak byla nadále prověřována ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě pro důvodné podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci a prováděly se různé procení úkony k objasnění případného dalšího protiprávního jednání shora uvedeného 27letého recidivisty.

Opavský policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování bezprostředně poté zahájil trestní stíhání výše jmenovaného muže jako obviněného z pokračujícího přečinu krádeže a z pokračujícího přečinu poškození cizí věci, neboť případ vloupání do budovy Obecního úřadu ve Velkých Hošticích není jediným jeho protiprávním jednáním majetkového charakteru. Důsledným šetřením a prověřováním kravařští policisté a opavští policisté a kriminalisté prokázali, že se 27letý muž již v pozdních nočních hodinách 10. května 2019 na ulici Zámecké v obci Velké Hoštice vloupal do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky VW Transportér, ze kterého však nic neodcizil a na rozbité skleněné výplni okna dveří způsobil škodu ve výši 2 tisíce korun. Také bylo dokázáno, že kolem sedmnácté hodiny 11. května tohoto roku odcizil v supermarketu Nákupního centra na ulici Těšínské v Opavě sluchátka do uší v hodnotě 239 korun. Tyto vyjmul z plastového obalu v úmyslu odstranit z nich elektronický zabezpečovací čip, se sluchátky poté prošel přes pokladní zónou, aniž by zboží uhradil a byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Bezprostředně před tímto zadržením však sluchátka vyhodil do jednoho z odpadkových košů na pasáži prodejny a následně odešel neznámo kam.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem policejní komisař podal na Okresní státní zastupitelství v Opavě návrh na vzetí obviněného muže do vazby, vazební zasedání proběhlo v soudní lhůtě a soudce Okresního soudu v Opavě návrh akceptoval a v těchto dnech byl 27letý recidivista eskortován do vazby vazební věznice v Ostravě.

Fyzické napadení ve velkohoštické restauraci nezůstane bez trestního stíhání

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 39letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání zločinu ublížení na zdraví, kterého se měl dopustit v pozdních nočních hodinách 11. května 2019 v prostoru pohostinství na ulici Opavské ve Velkých Hošticích. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak výše jmenovaný muž úmyslně fyzicky napadl 52letého místního muže, kterého po předchozí slovní rozepři udeřil sklenicí s pivem do obličeje. Vlivem úderu došlo k rozbití pivní sklenice zvané „výška“ a poškozený utrpěl těžké zranění oka s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Trestná činnost majetkového charakteru v ubytovacích zařízeních na Opavsku

V těchto dnech policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě prověřují dvě oznámení poškozených organizací, které poskytují ubytovací služby na Opavsku, a to ve věci důvodného podezření ze spáchání trestné činnosti majetkového charakteru.

Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně přijali oznámení majitele penzionu, který se nachází v areálu fotbalového hřiště na ulici U hřiště v obci Háj ve Slezsku, že mu neznámá osoba v blíže neustanovené době mezi 6. a 9. květnem tohoto roku odcizila ze tří pokojů tři LCD televizory značek Toshiba, Sencor a Samsung, dále dvě peřiny s povlečením, ručník a prostěradlo, vše v celkové hodnotě téměř 30 tisíc korun. Tato záležitost je nyní prověřována pro přečin krádeže a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených televizních přijímačů, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Přečin podvodu prověřují policisté z opavského Obvodního oddělení, neboť doposud neznámý pachatel se od večerních hodin 10. května do dopoledních hodin 13. května 2019 ubytoval v hotelu na ulici Ostrožné v Opavě, a to s největší pravděpodobností již s úmyslem podvodného jednání neuhradit finanční prostředky za poskytnuté služby. Jak bylo doposud zjištěno, tak neznámý muž nezaplatil za ubytování a za konzumaci jídla a pití (arašídy, pivo, víno, džusy, alkoholické nápoje), čímž poškozené opavské soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 6 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho protiprávního jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 15. května 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem