Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 15. června 2018

Opava - Policejní kriminalistický TOXI tým opět udeřil do drogové scény na Opavsku 

Policejní kriminalistický TOXI tým opět udeřil do drogové scény na Opavsku

Poslední dny, týdny a měsíce se nesou v několika úspěšných realizacích tak zvaného TOXI týmu a v řadě objasněných případů drogové problematiky na Opavsku. TOXI tým je speciálně složený tým opavských policistů a kriminalistů, kteří každodenně pracují nejen v terénu, vyhledávají příslušnou trestnou činnost, ale rovněž i dokumentují toto protiprávní jednání a spisové materiály připravují představitelům opavského Okresního státního zastupitelství resp. soudcům Okresního soudu v Opavě k řádnému odsouzení a potrestání podezřelých a obviněných osob.

Jezdil taxíkem a prodával drogy

V těchto dnech komisař 2. oddělení Obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě, zabývající se problematikou nealkoholové toxikomanie, zahájil trestní stíhání a následně sdělil obvinění 26letému muži z Opavy ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Tento muž po dobu minimálně pěti let zásoboval opavský drogový trh návykovou látkou, a to marihuanou, kdy gram této omamné a psychotropní látky většinou prodával za částku 200 korun. Tuto distribuoval na různých místech ve Statutárním městě Opava a v jeho bezprostředním okolí, jakož ji dovážel klientům do místa jejich bydliště, k čemuž využíval i vozidel různých taxislužeb. Opavský toxi tým na základě soudního rozhodnutí provedl u něj v místě trvalého bydliště domovní prohlídku, při které byla zajištěna nejen finanční hotovost pocházející z trestné činnosti, ale také digitální váhy, dealerové sáčky a přibližně 0,5 kg sušené marihuany. I když policejní komisař podal návrh na vzetí tohoto obviněného muže do vazby, tento institut nebyl akceptován a jeho trestní stíhání probíhá na svobodě, přičemž mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do desíti let. Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Již v nedávné době se opavskému TOXI týmu podařilo několik úspěšných realizací, které byly řádně odsouzeny a ukončeny Okresním soudem v Opavě, a to právě v průběhu uplynulé poloviny letošního roku.

Síť obchodníků s drogami

Na jaře letošního roku soudce Okresního soudu v Opavě uložil podmíněný trest odnětí svobody v délce tří let 25letému muži z Opavska, který v průběhu let 2016 a 2017 poskytoval pervitin minimálně třem desítkám různých odběratelů. Pro pervitin si uživatelé chodili zpravidla do jeho trvalého bydliště na Hlučínsku nebo k předávání návykové látky docházelo na předem sjednaných místech v okrese Opava.

Dalším dvěma níže uvedeným mužům Okresní soud v Opavě uložil nepodmíněné tresty odnětí svobody v délce 26 měsíců. Všichni tři muži byli úzce propojeni, navzájem si vypomáhali a v průběhu předchozích let výrazným způsobem zásobovali pervitinem ilegální trh s drogami na Opavsku a Hlučínsku. Tato síť drogových dealerů pervitinu byla rozkryta, objasněna a realizována opavským toxi týmem na konci loňského roku.

Druhým dealerem byl tedy 22letý muž z Opavska, který neoprávněně poskytl pervitin minimálně padesáti různým odběratelům, a to převážně na území města Opavy a svou trestnou činnost prováděl opakovaně, poněvadž byl již v minulosti  za distribuci omamných a psychotropních látek trestně stíhán, přičemž tehdy byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na jeden rok se zkušební dobou do října 2018. Třetím dealerem byl ustanoven 21letý muž z Opavska, jenž opakovaně poskytoval pervitin přibližně dvaceti odběratelům v jedné z opavských městských částí a i u něj se jednalo o recidivu, kdy byl v minulosti za distribuci omamných a psychotropních látek trestně stíhán s podmínečným odkladem jednoho roku a se zkušební dobou do prosince roku 2018.

Bratři z Hlučínska obchodovali na svém teritoriu s drogami.

Začátkem letošního roku byli pravomocně odsouzeni Okresním soudem v Opavě i dva bratři ve věku 25 a 28 let z obce na Hlučínsku. Tito od roku 2014 do roku 2017 používali pro svou vlastní potřebu a hlavně nabízeli či prodávali na území Hlučínska různým zájemcům marihuanu a pervitin, přičemž také pěstovali a následně sklízeli a sušili konopí s účinným obsahem THC a dále zajišťovali a prodávali léčiva s obsahem pseudoefedrinu k výrobě návykových látek. Při provedené domovní prohlídce v místě jejich bydliště opavský toxi tým mimo jiné zajistil finanční hotovost jako výnos z jejich trestné činnosti, dále tři kilogramy sušené marihuany a kompletní technologie k výrobě pervitinu. Oba muži byli za své protiprávní jednání odsouzeni k podmíněným trestům.

Na dalších případech drogové problematiky na území okresu Opava nadále intenzivně pracují nejen specialisté z TOXI týmu, ale rovněž i další policisté a kriminalisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to v úzké spolupráci s jejich kolegy v rámci Moravskoslezského kraje.

Opava 15. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem