Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 14. září 2018

Opava - Objasnění dalšího případu drogové problematiky na Opavsku a další... (7 případů) 

Objasnění dalšího případu drogové problematiky na Opavsku

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání 35letého muže z Kravař jako obviněného ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, neboť tento od podzimu 2017 do poloviny letošního roku vyráběl v prostorách hospodářské budovy u svého rodinného domu pervitin, který následně užil pro vlastní potřebu nebo jej neoprávněně poskytoval dalším osobách zdarma či za úplatu. Tuto návykovou látku většinou prodával od 500 do 1.000 korun, a to nejméně 20 odběratelům na různých místech Opavska. Své protiprávní jednání započal ihned po posledním návratu z vězení, pro léky k výrobě pervitinu jezdil do Polska a dokonce byl opavskými kriminalisty zadržen přímo při výrobě drogy. Za jeho trestnou činnost mu nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do desíti let.

Za stejný zločin na úseku drogové problematiky je obviněn i 26letý muž z Opavska, který si od druhé poloviny loňského roku do jarních měsíců roku 2018 na různých místech v Opavě, v Kravařích a v bezprostředním okolí opatřoval marihuanu a pervitin, které zčásti užil pro vlastní potřebu či je poskytoval dalším osobám. Obstaral si také mobilní varnu a v garáži či v podkrovním pokoji svého bydliště se pokoušel vyrábět pervitin z léků s obsahem pseudoefedrinu, které nakupoval v polských lékárnách a následně je převážel do České republiky.

Obviněný z obdobné trestné činnosti je rovněž 30letý muž z Hlučína, který oběma shora uvedeným mužům s výrobou omamné a psychotropní látky či jedu pomáhal, obstarával prekursory, chemikálie a léky. Pervitin také distribuoval na různých místech Opavska, ač byl v minulosti trestně stíhán.

První dvě obviněné osoby skončily ve vazebních věznicích, třetí uvedený muž je stíhán na svobodě. Opavští policisté při domovních prohlídkách a různých procesních úkonech zajistili dvě kompletní varny sloužící k výrobě pervitinu, jakož i usušenou marihuanu a částečně či již zcela vyrobený pervitin. Toto vše bylo zasláno ke znaleckému zkoumání a ke kriminalistické expertíze. Danou problematikou se zabývali a nadále zabývají opavští policisté a kriminalisté speciálně vyčleněni v tak zvaném TOXI týmu, kteří na teritoriu okresu Opava rozkrývají obdobné protiprávní jednání, tedy výroby pervitinu, pěstování konopí a jejich distribuci. Je předpoklad, že v dané záležitosti budou obviněny i další osoby, které mají s výše popsanými skutky co do činění.

V letošním roce, tedy v průběhu roku 2018 policejní komisaři Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě obvinili a tudíž trestně stíhají 44 osob, a to ve 41 případech drogové problematiky v rámci celého opavského okresu. Odhaleny byly 3 varny pervitinu a 2 pěstírny konopí. Další obdobné skutky jsou ze strany opavských policistů a kriminalistů rozpracovány a do konce letošního roku zajisté přibydou další obviněné osoby.

Krádež výčepního zařízení v Ludgeřovicích má na svědomí muž z Ostravy

Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně nyní ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu porušování domovní svobody a z přečinu krádeže 29letému muži z Ostravy, neboť tento v brzkých ranních hodinách 4. září letošního roku v obci Ludgeřovice neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek rodinného domu místního 58letého muže a z přilehlé dřevěné pergoly odcizil volně odložené kompletní výčepní zařízení v hodnotě 7 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti intenzivně prověřovali hlučínští policisté v úzké spolupráci s opavskými a s ostravskými kriminalisty. Další možná trestná činnost majetkového charakteru výše jmenovaného 29letého muže je nadále v prověřování.

Odcizení mobilního telefonu ve vítkovské prodejně

Doposud neznámý pachatel v době kolem jedné hodiny odpolední 11. září tohoto roku využil v jedné z prodejen na ulici Vodní ve Vítkově chvilkové nepozornosti 26letého místního muže a ze stolu mu odcizil jeho volně odložený mobilní telefon značky Sony Xperia XA2 černé barvy v hodnotě 9 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru teď prověřují policisté z místě příslušného Obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného telefonního přístroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Úmyslné poškození osobního automobilu v Hlučíně

V noční době z 11. na 12. září 2018 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Severní v Hlučíně přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia combi. Vrypy do laku celé karosérie automobilu způsobil 41letému poškozenému muži z Hlučínska celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 30 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jeho protiprávního počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Objasnění krádeže věcí z nezajištěného automobilu v Opavě-Kateřinkách

V odpoledních hodinách 9. srpna letošního roku osobně oznámil opavským policistům 64letý muž z Pelhřimovska, že kolem šestnácté hodiny téhož dne odstavil své osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Bravo před objektem hřbitova na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách, toto řádně neuzamkl, a když po chvíli přišel zpět, tak zjistil, že mu byly odcizeny věci v hodnotě téměř 7 tisíc korun. Neznámá osoba tak využila chvilkové nepozornosti poškozeného muže a odcizila mu volně odloženou pánskou příruční tašku s peněženkou, s finanční hotovostí, s různými osobními doklady, s doklady k automobilu a s mobilním telefonem.

Tento přečin krádeže intenzivně prověřovali policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě, kteří v těchto dnech ustanovili osobu pachatele, a tou je 31letý místní muž. Ten se ke svému protiprávnímu jednání majetkového charakteru doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření pro shora uvedenou trestnou činnost.

Případ odčerpaného benzínu z odstaveného automobilu v Kateřinkách je rovněž objasněn

V nedávné době byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu krádeže pohonných hmot ze zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to na sídlištním parkovišti ulice Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách. K tomuto skutku došlo okolo půl deváté večerní 30. srpna 2018, přičemž poškozením palivové nádrže automobilu vznikla místnímu 44letému majiteli vozu škoda ve výši tisíc korun a odcizením 10 litrů benzínu Natural pak škoda ve výši 300 korun.

Na základě všech získaných informací a podnětů, jakož i následným prováděným prověřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů byl jako pachatel této majetkové trestné činnosti ustanoven 27letý muž z Frýdku-Místku. Ten se ke svému protiprávnímu jednání doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření z přečinu krádeže.

Tři vážné dopravní nehody na Opavsku během čtvrtečního dne s přílety helikoptér

Chvíli po sedmé hodině ranní 13. září 2018 řídil 42letý muž z Hlučína své nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Transit, a to ve směru jízdy od centra obce Ludgeřovice k Hlučínu. V té době mu však na přímém úseku komunikace bezprostředně vběhla do jízdní dráhy z pravé strany (z prostoru autobusové zastávky) 10letá dívka z Ostravy, která chtěla překonat silnici za účelem nastoupení do autobusu MHD, který se právě nacházel na protější straně v autobusové zastávce. I přes intenzivní brždění řidiče automobilu došlo ke střetu mezi tělem chodkyně a levé přední části vozu. Po nárazu nezletilá osoba upadla na komunikaci a bylo jí způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu k lékařskému vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u shora uvedeného muže negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Provedeným šetřením dopravní nehody bylo zjištěno, že nezletilá chodkyně přebíhala silnici mimo vyznačený přechod pro chodce, ačkoliv tento je vyznačen vodorovným dopravním značením ve vzdálenosti kratší než 50 metrů od místa kolizní situace.

Deset minut po deváté hodině dopolední téhož dne řídila 37letá žena z Karvinska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6 v pravém průběžném jízdním pruhu silnice spojující Opavu s Ostravou, a to ve směru z Opavy na městskou část Komárov. Na rovném přímém úseku silnice před odbočkou vpravo na městskou část Kylešovice s největší pravděpodobností nepřizpůsobila rychlost jízdy svým schopnostem a narazila pravou přední části vozu do zadní části před ní jedoucího pánského jízdního kola. Po tomto střetu došlo k vymrštění jízdního kola mimo vozovku a k pádu 72letého muže z Opavy na asfaltový povrch komunikace. Při dopravní nehodě utrpěl cyklista zranění neslučitelná se životem a přivolaný ošetřující lékař letecké záchranné služby konstatoval úmrtí. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a orientační dechová zkouška i test na možnou přítomnost jiných omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidičky vyzněly negativně. U zemřelého muže byla nařízena zdravotní pitva a odběr biologického materiálu k vyloučení či prokázání předchozího požití alkoholu nebo návykových látek. Ohledáním a lustrací automobilu v dostupných evidencích bylo zjištěno, že začátkem tohoto měsíce na tomto voze skončila platnost technické prohlídky. Celková hmotná škoda na majetku zde činí 55 tisíc korun.

Tak jako výše uvedená 37letá žena z Karvinska je důvodně podezřelý z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti i 44letý muž z Krnova. Ten totiž s největší pravděpodobností patnáct minut po poledni 13. září letošního roku zapříčil na Opavsku další vážnou dopravní nehodu. V té době totiž jel jako řidič taxislužby osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Octavia po silnici vedoucí z obce Skřipov na Bílovec, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou z dosud přesně nezjištěných příčin vjel na pravou krajnici, následně do pravého silničního příkopu a zde přední části automobilu narazil do stromu. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění spolujezdce, a to 45letého muže italské národnosti, jenž byl převezen helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Dále došlo k lehkému zranění 31leté spolujedoucí ženy italské národnosti a lehkému zranění shora uvedeného řidiče. Při prošetřování celé záležitosti bylo zjištěno, že oba spolujezdci nebyli při jízdě řádně připoutáni bezpečnostním pásem.

Všechny tři výše uvedené dopravní nehody jsou nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu a kriminalistů Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Opava 14. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem