Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 14. září 2017

Opava - Dvojnásobné vloupání do prodejních prostor v Budišově nad Budišovkou objasněno a další... (6 případů) 

Dvojnásobné vloupání do prodejních prostor v Budišově nad Budišovkou objasněno

V těchto dnech komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 27letého muže z Vítkovska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil tím, že se ve dvou případech vloupal do prodejních a skladovacích prostor smíšeného zboží na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou.

Svou trestnou činnost majetkového charakteru provedl na přelomu měsíců srpna a září letošního roku, kdy po odstranění visacího zámku nejprve vnikl do příručního skladu u prodejny, odkud odcizil pět kusů propanbutanových láhví o hmotnosti 10 kg v celkové hodnotě 6 a půl tisíce korun, které naložil na dvoukolový vozík a následně je prodal náhodným osobám po částce 250 korun za kus. Druhý skutek provedl v brzkých ranních hodinách 7. září 2017, kdy po rozbití oken a dveří vnikl do vnitřního skladu prodejny, ze kterého odcizil různé druhy cigaret a tabákových výrobků v celkové hodnotě téměř 11 tisíc korun, které rovněž prodal či rozdal náhodným osobám a takto získané peníze použil pro svou vlastní potřebu.

Protiprávní jednání 27letého muže má znaky recidivy, poněvadž obviněný muž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře dvou let. Případy objasnili policisté z obvodního oddělení ve Vítkově v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na katastru obce Březová

Dne 10. září 2017 dvacet minut před osmou hodinou ranní řídil 22letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Kia ve směru jízdy od obce Březová, část Lesní Albrechtice na Hradec nad Moravicí, přičemž se plně nevěnoval řízení (podle jeho slov únava a mikrospánek), přejel do protisměru za krajnici, kde narazil do směrového sloupku a vjel do silniční příkopy. Automobil byl následně vymrštěn, přetočil se přes střechu a dopadl na svodidla. Při dopravní nehodě utrpěl výše uvedený muž zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Následným odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že v době jízdy měl řidič více jak 0,3 promile alkoholu v dechu, přičemž předchozí požití alkoholických nápojů doznal. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši 166 tisíc korun a na místě policisté zadrželi mladému muži jeho řidičský průkaz. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Vloupání do zemědělského objektu v obci Staré Oldřůvky

V blíže neustanovené době mezi 8. a 10. zářím letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v Budišově nad Budišovkou, část Staré Oldřůvky přečin krádeže tím, že po vytržení dřevěné desky vnikl do stodoly zemědělské společnosti, kde odšrouboval a odcizil elektromotor zde odstaveného šrotovacího stroje, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 20 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z obvodního oddělení ve Vítkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené věci lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vítkovské policejní číslo 974 737 711.

Dva muži z Ostravy zcizovali zboží v hlučínském supermarketu

Dne 11. září 2017 policisté z hlučínského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 27letému muži z Ostravy, neboť tento společně s 36letým mužem z Ostravy v době kolem sedmé hodiny podvečerní téhož dne odcizili v jednom ze supermarketů na ulici Cihelní v Hlučíně zboží v hodnotě téměř dvou tisíc korun. Společně tak po předchozí vzájemné dohodě odcizili klobásy, oplatky, bonbóny a žvýkačky, které si uschovali do různých částí svých oděvů a po průchodu pokladní zónou bez úhrady byli zadrženi pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny.

U prvně jmenovaného muže se jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Ostravě a ve Frýdku-Místku za obdobnou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce čtrnácti měsíců. Starší z výše jmenovaných mužů se svým protiprávním jednáním dopustil přestupku proti majetku.

Sprejerství, poškození objektu budovy opavské střední školy

Doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Praskové v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně posprejoval různé části budovy Střední školy průmyslové a umělecké. Ke skutku došlo v rozmezí mezi 7. a 10. zářím letošního roku a neznámá osoba nastříkala sprejem oranžové barvy na betonové sloupy, schody, na dlaždice chodníku a také na fasádu budovy školy různé nepravidelné tvary a písmena RO, ROLO. Celková hmotná škoda na majetku nebyla do současné chvíle vyčíslena, tento případ nyní prověřují policisté z místního obvodního oddělení v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, přičemž jakékoli poznatky k osobě pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651 či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Případ krádeže jízdního kola na ulici Nákladní v Opavě zná svého pachatele

Opavský policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování v těchto dnech zahájil trestní stíhání 30letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil tím, že v polovině května letošního roku odcizil z kolárny činžovního domu na ulici Nákladní v Opavě neuzamčené pánské trekingové jízdní kolo v hodnotě 6 tisíc korun. Tento případ byl nyní objasněn opavskými kriminalisty, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán trestním příkazem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 22 měsíců, se zkušební dobou do srpna 2017.

Opava 14. září 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem