Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. února 2018

Opava - Řidič osobního automobilu ujížděl hlučínským policistům a další... (8 případů) 

Odcizení peněženky z kabelky a pokus vloupání do kávomatu v obci Chuchelná

V průběhu dne 9. února 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v budově Rehabilitačního ústavu na ulici Komenského v obci Chuchelná přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin krádeže ve stádiu pokusu tím, že vstoupil do denní místnosti personálu a zde z volně odložené kabelky odcizil dámskou peněženku s různými osobními doklady, s platebními kartami a s finanční částkou na hotovosti, čímž vznikla poškozené 33leté ženě z Opavska celková hmotná škoda na majetku ve výši 4 tisíce korun. Dále se na chodbě budovy pokusil vloupat do pokladny automatu na kávu, což se mu nepodařilo, na zařízení však způsobil soukromé společnosti škodu ve výši tisíc korun. Výše uvedené protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených osobních dokladů, platebních karet a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Odcizení pneumatik z pozemku rodinného domu v Opavě-Kylešovicích

V brzkých ranních hodinách 9. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů a z nezajištěné garáže odcizil čtyři alu kola s pneumatikami k motorovému vozidlu tovární značky VW a dále z přilehlé kůlny vynesl na dvůr dvě horská jízdní kola v hodnotě 30 tisíc korun, které si zde nachystal k odnesení. Odcizením pneumatik vznikla poškozené 40leté místní ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Ruské v Opavě-Kylešovicích

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době ve dnech 9. či 10. února 2018 na parkovišti u prodejny smíšeného zboží na ulici Ruské v Opavě-Kylešovicích přečin krádeže tím, že se vloupal do nákladového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato. Odtud odcizil stavební vrátek stříbrné barvy s kovovým závažím a ovládáním, akumulátorovou vrtačku zelené barvy v plastovém kufříku s náhradními akumulátory a pracovní ochranné rukavice, vše v hodnotě více jak 67 tisíc korun. Poškozením zámků dveří na automobilu vznikla škoda ve výši 3 tisíce korun. Celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 70 tisíc korun byla způsobena poškozenému 41letému muži z Hlučínska a tento případ nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Úmyslné poškození osobního automobilu v garážovišti na ulici Vojanové v Opavě

V noční době z 10. na 11. února 2018 doposud neznámá osoba spáchala v garážovišti na ulici Vojanové v Opavě přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodila zde odstavené osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6. Rozbitím předních světlometů, čelního skla, zpětného zrcátka, zadních světel a poškrábáním laku karosérie automobilu byla poškozenému 56letému muži z Opavy způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 71 tisíc korun. Výše uvedený skutek prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jeho protiprávního počínání lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Nenapravitelný recidivista opět zcizoval zboží v opavských supermarketech + další pachatel

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže 23letému muži z Opavy, neboť tento v podvečerních hodinách 9. února 2018 v supermarketu na ulici Rybářské v Opavě odcizil láhev alkoholu v hodnotě 129 korun. Toto zboží si uschoval pod svůj oděv a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Přivolaná policejní hlídka zjistila, že výše uvedený pachatel protiprávního jednání majetkového charakteru je v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu okolo 2,8 promile alkoholu v dechu) a proto bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání sedmi měsíců, se zkušební dobou do července letošního roku.

Po vystřízlivění a po provedených procesních úkonech byl 23letý muž ze zadržení propuštěn na svobodu, a to v odpoledních hodinách 10. února letošního roku. V pozdních večerních hodinách následujícího dne byl však opětovně zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby nákupního centra při krádeži zboží. To v supermarketu na opavské ulici Těšínská odcizil bižuterii (čtyři kusy náhrdelníků) v hodnotě téměř 800 korun. Jelikož byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 3 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté jej zadrželi, omezili na svobodě a umístili do protialkoholní záchytné stanice v Opavě k vystřízlivění.

Celá záležitost a případná další trestná činnost výše jmenovaného recidivisty je nadále v prověřování a ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Dne 12. února 2018 policisté z opavského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže také 27letému místnímu muži, neboť tento ve večerních hodinách téhož dne odcizil rovněž v supermarketu na ulici Těšínské v Opavě láhev alkoholu v hodnotě 170 korun. I on byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané opavské policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že je recidivistou, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu obecně prospěšných prací o výměře 250 hodin, které doposud nevykonal. I jeho případné další protiprávní jednání majetkového charakteru je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Řidič osobního automobilu ujížděl hlučínským policistům

Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně dne 12. února 2018 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ze kterého je důvodně podezřelý 27letý muž z Opavska tím, že chvíli po půlnoci téhož dne řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Alfa Romeo, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu dvou let, a to až do konce února letošního roku. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany hlučínské policejní hlídky, která na ulici Ostravské v Hlučíně stavěla přijíždějící osobní automobil Alfa Romeo. Tehdy neznámý řidič však nedbal znamení policistů k zastavení a ujížděl po ulici Ostravské a U Cihelny do obce Ludgeřovice, dále pak do obce Petřkovice, a to až na ulici Hlučínskou. Zde zastavil a z vozidla začal utíkat. Byl však bezprostředně po celou dobu sledován hlučínskou policejní hlídkou a následně i po několika metrech běhu dostižen jedním ze službu konajících policistů. Orientační dechová zkouška u zadrženého muže vyzněla negativně, test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek v jeho těle byl pozitivní, a to na návykové látky Amphetamin/Methamphetamin. Policejní výzvu k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) však bezdůvodně odmítl, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Výše jmenovaný muž byl následně umístěn do hlučínské policejní cely k provádění nutných procesních úkonů, přičemž byl policejním komisařem učiněn i podnět na Okresní státní zastupitelství v Opavě k vydání návrhu na vzetí 27letého muže do vazby, a to pro existenci vazebního důvodu (osoba v minulosti opakovaně trestána za trestnou činnost stejného charakteru). Celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Případ krádeže mobilu z kapsy bundy poškozené ženy v opavském baru zná pachatele

V minulém týdnu byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o přečinu krádeže, ke kterému došlo v době kolem třetí hodiny ranní 4. února letošního roku tím, že tehdy neznámý pachatel v nočním baru na ulici Krnovské v Opavě využil chvilkové nepozornosti 18leté mladé ženy z Opavska a z kapsy bundy, kterou měla oblečenou na sobě, jí odcizil mobilní telefon značky iPhone 8 v hodnotě 18 tisíc korun. Po oznámení celé záležitost v dané věci prováděli prověřování policisté z opavského Obvodního oddělení, kteří v těchto dnech ustanovili osobu pachatele, a to 24letého muže z Vítkova. Tento se však policistům při výslechu doznal, že mobilní telefon neodcizil, že jej pouze našel volně ležet na zemi ve shora uvedené opavské provozovně. V této souvislosti a z výše uvedených důvodů mu policisté ve zkráceném přípravném řízení nesdělili podezření z přečinu krádeže, ale ze spáchání přečinu zatajení věci. Celé protiprávní jednání je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do osobního automobilu na ulici Komárovské v Opavě

Doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Komárovské v Opavě přečin krádeže tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Bora. Ke skutku došlo v době mezi sedmou a třináctou hodinou 12. února letošního roku a odcizením autorádia vznikla škoda ve výši 4 tisíce korun. Další škoda 3 tisíce korun činí na zařízení automobilu. Poškozenému 27letému muži z Opavska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 7 tisíc korun. Tento případ prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Opava 13. února 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem