Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. března 2020

Zpráva z Opavska (1) - drogová problematika na Opavsku a statistiky za rok 2019 

OPAVSKO:

Případ objasněné drogové problematiky na Opavsku a statistika za rok 2019

V rámci každodenní činnosti policistů a kriminalistů 2. Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zařazených na problematice TOXI došlo v roce 2019 k vyhledání a k zadokumentování 55 skutků, u kterých bylo celkem 58 osobám sděleno obvinění z drogové trestné činnosti.

Z celkového počtu 58 pachatelů je 8 žen a 50 mužů, přičemž 4 osoby jsou mladistvé. U 10 osob byla prokázána opakovaná trestná činnost na úseku nealkoholové toxikomanie a pro toto jejich protiprávní jednání jim bylo sděleno obvinění ze zločinu. V loňském roce byly vazebně stíhány 3 obviněné osoby.

Opavští policisté a kriminalisté provedli v uplynulém roce 3 domovní prohlídky a 2 prohlídky jiných prostor. V rámci těchto prohlídek, spolu s institutem vydání/odnětí věci, byly zajištěny věci používané k pěstování konopí a k distribuci pervitinu, a to především různé komponenty k pěstování konopí, mobilní telefony, digitální váhy, ale také finanční prostředky na hotovosti převyšující 70 tisíc korun, 2,5 kg marihuany a 50 gramů pervitinu. V průběhu roku 2019 byly zjištěny a zajištěny 2 pěstírny konopí.

Ve 2 případech byla zjištěna i distribuce syntetických canabinoidů známých pod názvem BAKIBA, kdy pachatelem byl muž a žena z Hlučínska.

V roce 2019  byly v rámci preventivní a osvětové činnosti k drogové problematice provedeny ze strany opavských kriminalistů 4 přednášky na středních školách a 1 na Slezské univerzitě v Opavě, kdy tyto přednášky byly určeny pro rodiče, žáky a pedagogické pracovníky, resp. výchovné poradce. V průběhu roku byly rovněž provedeny 2 preventivní akce zaměřené na monitoring drogové scény na území okresu Opavy.

V letošním roce, tedy v roce 2020 je již objasněno 14 skutků týkajících se výroby a distribuce OPL (omamných a psychotropních látek či jedů), ve 2 případech byly zjištěny a zajištěny pěstírny konopí a v jednom případě byla při domovní prohlídce zajištěna varna pervitinu (mobilní varna, různé druhy chemikálií, laboratorní sklo a jiné prostředky k výrobě pervitinu), která byla ukryta ve sklepní kóji jednoho z opavských panelových domů. Ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy je obviněn 32letý muž z Opavy, který je nyní na vazbě a hrozí mu trest odnětí svobody v délce od 2 do 10 let. Jak bylo doposud prokázáno, tak pervitin distribuoval bezúplatně nebo i za úplatu nejméně od prosince roku 2018 do února 2020 minimálně 30 lidem z Opavy a z bezprostředního okolí, ale také i v Ostravě.

Opava 13. března 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem