Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. ledna 2017

Opava - Dopravní nehodovost, situace a BESIP na Opavsku v roce 2016 

Dopravní nehodovost, situace a BESIP na Opavsku v roce 2016

Na základě dostupných statistických údajů lze konstatovat, že po dobu několika posledních let se dopravní nehodovost na teritoriu územního odboru Policie České republiky v Opavě pohybuje každoročně okolo třinácti set dopravních nehod.

Ač se v roce 2016 stalo 1324 nahlášených, prošetřovaných a prověřovaných dopravních nehod, tedy o 11 případů více než v roce předcházejícím, následky jsou s největší pravděpodobností velmi pozitivní. Za rok 2015 totiž policisté zaznamenali 6 úmrtí, 53 těžkých a 390 lehkých zranění, v roce 2016 přišlo o život 5 osob a 41 účastníků silničního provozu utrpělo zranění těžšího charakteru. Jen v evidenci lehčích zranění je nárůst o 25 osob na celkových 415.  

Z celkových 1324 dopravních nehod v okrese Opava se jich 244 stalo na katastru obvodního oddělení v Hlučíně, 116 v Hradci nad Moravicí, 151 v Kravařích, 606 ve Statutárním městě Opava a v jeho příměstských částech a v blízkých obcích, 110 ve Velkých Heralticích a v okolí a 97 na Vítkovsku. Silnice v okolí Hradce nad Moravicí mají dvě smrtelné nehody a po jedné tragédii se stalo na Hlučínsku, na území Kravař a v Opavě. Území Hlučína má 6 těžce zraněných osob, Hradec nad Moravicí 7 lidí, Kravaře 4, Opava 19, Velké Heraltice 2 a Vítkov 3 osoby.

Řidiči motorových vozidel zavinili 918 dopravních nehod, řidiči nemotorových vozidel (převážně cyklisté) 99 dopravních nehod, ve 14 případech je vina na chodcích, 1 skutek se stal vzhledem k závadě na pozemní komunikaci, 3 technickou závadou vozidla, 7 jiným zaviněním a 282 má na svědomí lesní zvěř či domácí zvířectvo.

Hlavní příčinou nehodovosti je nesprávný způsob jízdy či nevhodné a nebezpečné chování účastníků v silničním provozu, dále nedání přednosti, nepřiměřená rychlost a nesprávné předjíždění. Celkem 810 dopravních nehod se stalo v obcích, 514 mimo obec a z tohoto výčtu byly 3 případy na železničním přejezdu.

V celkovém počtu 1324 dopravních nehod za rok 2016 hrál roli alkohol/návykové látky 112 krát (v roce 2015 bylo 115 případů, kdy účastník dopravní nehody byl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů). Dále je statisticky evidováno, že v roce 2016 se dopravních nehod zúčastnilo 133 nezletilých osob ve věku do 15 let, v roce předcházejícím to bylo 147 dětí.

Zde je nutné připomenout a hlavně zdůraznit, že situace v silniční i železniční dopravě byla po celý rok 2016 na teritoriu okresu Opava obrovsky komplikovaná a složitá. Na Opavsku bylo v průběhu loňského roku opraveno, rekonstruováno a vybudováno mnoho silnic I., II. i III. třídy, což vedlo k různým uzavírkám, objížďkám, zákazům a omezením, které trvaly nejen několik hodin či dní, ale i týdnů a měsíců. Namátkou vzpomeňme rekonstrukci viaduktu na ulici Olomoucké v Opavě, modernizaci železniční tratě Opava – Krnov a oprava okolních ulic, silnic a železničních přejezdů v Opavě, v Opavě-Jaktaři, na Palhanci, ve Vávrovicích, v Holasovicích a ve Skrochovicích. Práce na nutných opravách přemostění a cest v Hradci nad Moravicí, v Opavě-městské části Komárov nebo mezi Bolaticemi a Dolním Benešovem.

Dennodenně byly do výkonu denní služby veleny minimálně dvě až tři hlídky dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Opavě, které dohlížely nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a ihned řešily kolizní situace. Rovněž v nočních hodinách se „dopraváci“ objevovali na nejvytíženějších komunikacích a společně s policisty jednotlivých obvodních oddělení a se strážníky městských policií dohlíželi i na různé komplikace v dopravě v rámci obecních dnů, oslav, výročí, jarmarků, karmašů, fotbalových a hokejových utkání. Tito policisté se pohybovali nejen ve služebních automobilech s policejními polepy, ale i v autech civilního provedení s radary nebo na policejních motocyklech, ve velké míře se účastnili dopravně-bezpečnostních akcí celorepublikového, krajského i okresního formátu, řídili a usměrňovali na frekventovaných křižovatkách dopravu, řešili nahlášené dopravní nehody a působili preventivně ve školských zařízeních, na dětských dopravních hřištích, v rámci prezentace práce Policie České republiky či mezi osobami seniorského věku při různých besedách, přednáškách a cílených dopravně-preventivních a bezpečnostních akcích. Vedení dopravního inspektorátu pružně reagovalo na vzniklou situaci a podle potřeby se vytvářely speciální týmy policistů, jako je například kamióntým a mototým, které vždy bývají zaměřeny na specifickou skupinu účastníků silničního provozu. Mezi úspěchy opavských dopravních policistů zajisté patří nejen účast, ale hlavně 2. a 3. místo v celokrajské soutěži „Regulovčík roku 2016“.

Opava 12. ledna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem