Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 12. června 2018

Opava - Dopravní nehoda osobního automobilu u obce Raduň a další... (5 případů) 

Víkendové dopravní nehody na Opavsku pod vlivem alkoholických nápojů

V průběhu uplynulých víkendových dnů policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyjížděli k téměř dvěma desítkám nahlášených dopravních nehod, přičemž v několika případech sehrál při kolizních situacích svou roli i alkohol či jiné návykové látky.

Tak například třicet minut po šesté hodině podvečerní 8. června 2018 řídil 50letý muž z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru od obce Stará Ves na obec Skřipov, kdy vyjel vlevo mimo komunikaci do silniční příkopy a narazil do náletových dřevin. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Při prověřování celé záležitosti bylo odborným měřením dechovými zkouškami prokázáno, že shora uvedený muž řídil automobil v silně podnapilém stavu, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,2 promile alkoholu v dechu. Na místě byl řidiči zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý i 20letý muž z Opavska, neboť tento pod vlivem alkoholických nápojů řídil kolem třetí hodiny ranní 9. června tohoto roku na katastru obce Chuchelná osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat Stilo. Vlivem své podnapilosti (odborné měření dechovými zkouškami u něj vyznělo pozitivně s naměřenými hodnotami téměř 1,5 promile alkoholu v dechu) nezvládl při jízdě z Chuchelné do Bolatic řízení automobilu, sjel do pravé silniční příkopy a narazil do kmene stromu. Při této dopravní nehodě utrpěl řidič zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. I on nyní přišel do svůj řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Před třetí hodinou odpolední 9. června tohoto roku 57letý muž z Opavska couval svým osobním motorovým vozidlem tovární značky Peugeot 206 na parkovišti u místního supermarketu na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách, kdy za sebou přehlédl zaparkovaný osobní automobil tovární značky Opel Vectra Caravan, jenž je majetkem 49leté ženy z Opavy. Při nárazu nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Následné odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo hodnotu bezmála 3 promile alkoholu v dechu. Rovněž i tento muž je důvodně podezřelý z výše uvedené trestné činnosti, byl mu zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu či okresního soudu.

Dopravní nehoda motocyklisty na Vítkovsku

Čtyřicet minut po páté hodině odpolední 9. června 2018 řídil 54letý muž z Frýdeckomístecka svůj motocykl tovární značky Yamaha z Vítkova na obec Lesní Albrechtice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy, na mokré vozovce dostal smyk, vyjel vpravo mimo silnici a sjel do příkopu. Společně se svou 55letou spolujezdkyní z Frýdeckomístecka přepadl přes řídítka do přilehlého travnatého břehu. Motocyklista zranění neutrpěl, zranění těžšího charakteru bylo způsobeno výše uvedené ženě, která byla sanitním vozidlem převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do opavské Slezské nemocnice a doba jejího léčení byla stanovena na tři měsíce. Orientační dechová zkouška vyzněla u shora jmenovaného muže negativně a celková hmotná škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 90 tisíc korun. Celý případ je nyní v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a ze strany opavských kriminalistů zda nebyla naplněna skutková podstata přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dopravní nehoda osobního automobilu u obce Raduň

Chvíli po půl šesté v podvečerní době dne 10. června 2018 řídil 43letý muž z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Subaru Forester ve směru jízdy od Opavy k obci Raduň, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou se míjel s doposud nezjištěným protijedoucím automobilem, který navíc předjížděl ve stejném směru neznámého cyklistu. Aby 43letý řidič zabránil možnému střetu, najel na pravou nezpevněnou krajnici, dostal smyk, vyjel vlevo mimo silnici a narazil do dvou kmenů listnatých stromů. Ke střetu vozu Subaru s protijedoucím autem či s jízdním kolem nedošlo. Při této dopravní nehodě bylo způsobeno lehké zranění shora uvedenému řidiči, jeho 40leté spolujezdkyni a 8letému chlapci, kdy všichni byli převezeni sanitními vozidly k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě a následně byli propuštěni do domácího léčení. Dále byla zraněna i 71letá spolujezdkyně z Ostravy a 11letý nezletilý chlapec a tito byli letecky transportováni k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a ponecháni zde k hospitalizaci. Orientační dechová zkouška u jmenovaného řidiče vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 155 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, přičemž pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi důležité svědectví doposud neznámého řidiče blíže nezjištěného protijedoucího automobilu i vyjádření a popsání kolizní situace neznámým cyklistou. Veškeré tyto informace lze kdykoli osobně sdělit v policejní budově na ulici Hrnčířské v Opavě případně telefonicky na opavské policejní číslo 974 737 581.

Vloupání do restaurace v Hlučíně

V noční době z 10. na 11. června 2018 doposud neznámý pachatel spáchal v areálu fotbalového hřiště na ulici U Stadionu v Hlučíně přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do objektu místní restaurace, ze které odcizil finanční částku na hotovosti ve výši nejméně 5 tisíc korun. Poškozením zařízení a vybavení restaurace, jakož i způsobenou škodou na celém objektu vznikla dvěma hlučínským právnickým osobám celková hmotná škoda na majetku ve výši 45 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Podnapilý muž v Hlučíně opakovaně rušil noční klid a poškodil lampu osvětlení

Půl hodiny před půlnocí 12. června 2018 policejní hlídka z hlučínského Obvodního oddělení zadržela na ulici Opavské v Hlučíně místního 22letého muže, který svým protiprávním jednáním opakovaně rušil noční klid, neuposlechl výzev přítomných policistů k slušnému chování a dopouštěl se tak přestupku proti veřejnému pořádku. Vzhledem k tomu, že jevil známky silné podnapilosti, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Následně bylo rovněž prokázáno, že výše jmenovaný 22letý muž již v době kolem půl deváté večerní 12. června tohoto roku úmyslně poškodil v prostoru autobusového nádraží na ulici Opavské v Hlučíně kovovou lampu veřejného osvětlení. Poněvadž byla poškozenou organizací škoda vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun, tak ve zkráceném přípravném řízení hlučínští policisté sdělili tomuto mladému muži podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a také podezření ze spáchání přečinu výtržnictví. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany hlučínských policistů a opavských kriminalistů.

Opava 12. června 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem