Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. září 2017

Opava - DBA „Zebra - zebra se za Tebe nerozhlédne“ na Opavsku 

DBA „Zebra - zebra se za Tebe nerozhlédne“ na Opavsku

V průběhu celého minulého týdne, tedy v prvních zářiových dnech letošního roku, se policisté územního odboru Policie České republiky v Opavě rovněž zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní a preventivní akce s názvem „Zebra - zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Již v pondělí, tedy v první den nového školního roku 2017/2018, se desítka policistů z obvodních oddělení a z dopravního inspektorátu opavského okresu (v úzké spolupráci se strážníky městských policií a s určenými strážci přechodů) postavila na nejvíce vytížené a předem stanovené přechody pro chodce, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti základních škol, kde je doprava velmi frekventovaná. Nejednalo se tak pouze a jen o místa ve Statutárním městě Opava, ale rovněž i o pozemní komunikace v Kravařích, v Hradci nad Moravicí, ve Velkých Heralticích a ve Vítkově. Nezapomnělo se však ani na druhé největší město okresu Opava, a to na Hlučín.

Komisař oddělení tisku a prevence za přítomnosti a účinné pomoci kolegyně z místního obvodního oddělení postupně navštívil prostranství u základních škol v Hlučíně, části Darkovičky, v Hlučíně na ulici Tyršové a v Hlučíně na ulici Rovniny. Zde oba policisté připomínali dětem, mládeži i široké veřejnosti, jak se obezřetně chovat na ulici, nabádali je k bezpečnosti, ohleduplnosti a připomínali jim základní pravidla BESIPu, bezpečného přecházení po přechodu pro chodce, chůzi po silnici mimo chodníků a celkového pohybu v silničním provozu. Celé toto preventivní dopoledne bylo před polednem završeno u hlavního vchodu do budovy Základní školy Hlučín - Rovniny, kde za přítomnosti představitelů samosprávy (starosta, místostarostka a vedoucí odboru školství), pracovníků médií (MS Deník - Opavský a Hlučínský region, Region Opavsko a internetová televize ČRTV) a přibližně dvou stovek občanů bylo přivítáno na pět desítek dětí do první třídy tohoto školského zařízení.

V úterní dopoledne policista oddělení tisku a prevence společně se dvěma policisty dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky zavítal do rekreačního střediska Setina na katastru obce Pustá Polom, kde s třicítkou dvanáctiletých žáků ostravského Jazykového gymnázia Pavla Tigrida probíral problematiku BESIPu. Před tím se však policisté zúčastnili akce „Zebra - zebra se za Tebe nerozhlédne“, a to u budovy místní základní školy v obci Pustá Polom.

Středa, před zahájením vyučování, patřila přechodu pro chodce u budovy Základní školy Vrchní v Opavě, městské části Kateřinky a pátek se nesl v podobě dopravně preventivní akce na přechodech pro chodce poblíž Základní školy U Hřiště v Opavě, městské části Kylešovice a u další opavské školy s názvem Boženy Němcové.

Ve čtvrtek výše uvedená DBA probíhala na ulici Olomoucké v Opavě, a to poblíž dvou základních škol ZŠ Mírová a ZŠ Englišova. Poté následovala dopolední prezentace práce Policie České republiky v areálu Psychiatrické nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě, kde se konala velkolepá akce s názvem „Cesty za oponou“. Nejen předškolákům a školákům ze speciálních opavských škol (školská zařízení pro zdravotně i mentálně handicapované osoby), ale také široké veřejnosti byla nastíněna specifika bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, přítomní lidé si mohli vyzkoušet i preventivní pomůcku v podobě dvou brýlí, které simulují chování osoby pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek.

Preventivními radami a přítomností policistů před začátkem vyučování i po jeho skončení nebývali, po dobu týdenní akce, osloveni jen chodci a cyklisté, ale také řidiči motorových vozidel s tím, aby si opětovně uvědomili zvýšený pohyb dětí a mládeže převážně kolem školských zařízení, přičemž se apelovalo na jejich velkou pozornost a předvídavost.

Oslovené osoby pak vždy byly obdarovány drobným preventivním materiálem (školní úkolníčky, rozvrhy hodin, vystřihovánky, omalovánky) či reflexním předmětem (reflexní pásky, samolepky).

Opava 11. září 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

Intranet:rene.cernohorsky@pcr.cz

www.policie.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

kancelář ředitele krajského ředitelství

oddělení tisku a prevence

Hrnčířská 22

746 25 Opava

vytisknout  e-mailem