Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. ledna 2017

Opava - Opavští policisté upozorňují na nebezpečí číhající z různých přitápěcích zařízení a další... (5 případů) 

Vloupání do dodávkových automobilů na ulici Heydukové v Opavě a v Bohuslavicích

Doposud neznámý pachatel spáchal v noční době z 5. na 6. ledna 2017 na ulici Heydukové v Opavě přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato, ze kterého odcizil navigační satelitní systém Garmin s držáky a tablet Samsung v koženém pouzdře v celkové hodnotě 5 a půl tisíce korun. Rozbitím okna předních dveří vznikla škoda ve výši 5 tisíc korun, vše ke škodě soukromé místní firmy. Celou záležitost prověřují policisté z opavského obvodního oddělení, kteří kdykoli přijmou jakékoli pozitivní informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí. Toto lze sdělit telefonicky, byť i anonymně, na policejní číslo 974 737 651.

K obdobnému případu došlo i na ulici Opavské v obci Bohuslavice. To se neznámý pachatel v blíže nezjištěné době mezi 3. a 9. lednem letošního roku pokusil vloupat do zde odstaveného dodávkového automobilu tovární značky Fiat Doblo, což se mu nepodařilo, nic neodcizil, poškozením zámků dveří vozu však poškozené soukromé společnosti způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši 20 tisíc korun. Toto protiprávní jednání nyní prověřují policisté z obvodního oddělení v Hlučíně a kladné poznatky k objasnění věci lze telefonicky sdělit na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Vloupání do prodejních objektů v obcích Hať a Kružberk

V přesně neustanovené době od 7. do 9. ledna tohoto roku neznámá osoba po rozstřižení kovového oplocení vnikla do příručního skladu u prodejny na ulici Lipové v obci Hať, odkud odcizila čtyři plné propanbutanové láhve o objemu 10 kg plynu v hodnotě více jak 5 tisíc korun. Tento přečin krádeže prověřují hlučínští policisté a kladné informace k danému případu lze kdykoli sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Protiprávním jednání majetkového charakteru se zabývají i policisté z obvodního oddělení ve Vítkově, poněvadž v noční době z 5. na 6. ledna 2017 došlo k vloupání do prodejny v obci Kružberk. Přečinem krádeže a přečinem poškození cizí věci byla odcizena zásuvka elektronické pokladny s finanční hotovostí tisíc korun a škoda rozbitím skleněném výplně dveří činí 6 tisíc korun. Poškozená majitelka vyčíslila celkovou škodu na 9 tisíc korun a jakékoli informace, které povedou k objasnění věci, rádi kdykoli přijmou vítkovští policisté z místního obvodního oddělení na telefonním čísle 974 737 711.

Opavští policisté upozorňují na nebezpečí číhající z různých přitápěcích zařízení

Vzhledem k extrémně chladnému zimnímu počasí mnozí lidé používají k topení či k přitápění různé prostředky a zařízení, které v uzavřených místnostech mohou způsobit vážné zdravotní komplikace případně i bezprostřední ohrožení na životě a zdraví. Například lze uvést využití přímotopů, propanbutanových láhví, karem a dalších topidel, jenž pohlcující pro osoby i zvířata velmi důležitý kyslík. Proto je velmi nutné, aby docházelo k pravidelnému odvětrávání těchto prostorů, objektů, místností ale i motorových vozidel a k neustálému pravidelnému přístupu vzduchu.

K tragické události výše uvedeného charakteru totiž došlo v pozdních večerních hodinách 6. ledna letošního roku na katastru Budišova nad Budišovkou, a to na rozmezí lesního porostu a louky v mysliveckém posedu, kde byl bez známek života nalezen 23letý muže z Vítkovska. Přivolaný lékař jako příčinu smrti určil toxický účinek oxidu uhelnatého ze zde umístěného přímotopu a nařídil zdravotní pitvu. Z etického hlediska a s ohledem na rodinné příslušníky nebudou k případu sděleny bližší podrobnosti, známky cizího zavinění policisté a kriminalisté prověřováním nezjistili.

Odcizení notebooku a peněženky z kanceláře opavské organizace

Dne 10. ledna letošního roku policisté z opavského obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v poledních hodinách téhož dne využil nepozornosti pracovníků jedné z občanských organizací na ulici Hradecké v Opavě a z jejich kanceláře odcizil notebook značky Acer černé barvy v hodnotě 10 tisíc korun. Dále ze zde volně odložené kabelky odcizil peněženku s finanční částkou na hotovosti bezmála 2 tisíce korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, ke škodě 49leté ženy z Opavy. Tento případ prověřují policisté z obvodního oddělení v Opavě, kteří kdykoli přijmou jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí, financí a dokladů. Toto lze telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Na Vítkovsku řídil automobil 30letý místní muž s vysloveným zákazem řízení

Dne 10. ledna 2017 policisté z vítkovského obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 30letému místnímu muži, neboť tento v dopoledních hodinách téhož dne řídil v obcích Čermná ve Slezsku, Nové Těchanovice a Vítkov osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai, ač má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do ledna roku 2018. Tyto skutečnosti byly zjištěny na základě silniční kontroly ze strany vítkovské policejní hlídky a následnými lustracemi v dostupných evidencích.

Opava 11. ledna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem