Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 11. března 2024

Zpráva z ÚO Opava (1x) - zásah policistů v zakouřeném bytě hlučínského seniora 

OPAVSKO:

Rychlý a úspěšný zásah policistů v zakouřeném bytě hlučínského seniora

Čtyřicet minut po jednadvacáté hodině večerní 7. března 2024 na bezplatnou linku tísňového volání čísla 112 oznámila všímavá 32letá žena, že z oken bytu ve vyvýšeném přízemí jednoho z bytových domů na ulici Severní v Hlučíně vychází kouř.

Na základě tohoto oznámení pracovníci Integrovaného záchranného systému ihned vyslali na uvedené místo nejen nejbližší službu konající policejní hlídky (policisté ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava se sídlem ve Frýdku-Místku a policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně), ale rovněž i příslušníky Hasičského záchranného sboru a následně i sanitní vozidlo Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Po téměř okamžitém příjezdu policistů Speciální pořádkové jednotky (svůj výkon služby prováděli na Hlučínsku) na ulici Severní v Hlučíně bylo prokázáno, že se opravdu z okna zdejšího přízemního bytu valí kouř a vizuálním pohledem dovnitř bylo zjištěno, že na židli u stolu sedí nějaká osoba a na intenzivní volání a na bouchání do skleněné výplně okna i na dveře bytu nereaguje.

V té chvíli již dva zakročující policisté ze služebního automobilu vytáhli tak zvané beranidlo a na základě zákonného ustanovení provedli násilný vstup do obydlí vyražením vstupních dveří. Z bytu se začal valit hustý štiplavý dým a za účasti nejen přítomných policistů ale už i hasičů byl z obytných prostor vyveden ven na chodbu a následně i před dům místní 78letý muž.

Vzhledem k tomu, že tento byl částečně nezorientovaný a s největší pravděpodobností se nadýchal kouřových zplodin, byl okamžitě předán do péče osádky sanitního vozidla s lékařem a následně byl převezen k dalšímu lékařskému vyšetření a k ošetření do ostravské Městské nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, nemusela být provedena evakuace zdejších obyvatel a celková hmotná škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na řádově několik stovek korun.

Po ohledání bytu 78letého seniora vyšetřovatel požárů Hasičského záchranného sboru určil jako příčinu zadýmení jeho nedbalost při vaření jídla na sporáku (ohříval si klobásky a voda vyvřela). Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany hlučínských policistů v úzké spolupráci s hasiči.

Opava 11. března 2024                                                                                              por. Bc. René Černohorský

                                                                                                                                           komisař

vytisknout  e-mailem