Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Moravskoslezského kraje - 9. ledna 2020

Zpráva z Moravskoslezského kraje (1x) - přehled kriminalisty a dopravní nehodovosti 

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ:

Sníh a led nemá na jedoucím motorovém i přípojném vozidle co dělat

I když je pro řidiče počasí letošní zimní sezóny doposud velmi přívětivé, přesto policisté upozorňují širokou veřejnost na některé povinnosti, a to v souvislosti s provozem na pozemních komunikacích.

Zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb. – zákon o provozu na pozemních komunikacích

§ 5 - Povinnosti řidiče

(2) Řidič nesmí
i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích

Policisté tímto apelují na řidiče motorových vozidel všech skupin (jednostopých i dvoustopých -osobních, dodávkových, nákladních, souprav, speciálních…), aby neohrožovali bezpečnost a plynulost silničního provozu a před výjezdem vždy svůj dopravní prostředek řádně zkontrolovali a odstranili z vozu sníh, námrazu, led a jiné nečistoty. Řidiči by před jízdou měli odstranit sněhovou vrstvu či námrazu z povrchu celého vozidla, tedy z karosérie včetně všech oken tak, aby byl zajištěn řádný výhled z automobilu. Řádně očistit je zapotřebí i zpětná zrcátka, přední a zadní světlomety, ukazatele směru a obě registrační značky. Řidiči nákladních vozidel a souprav, zejména s plachtovou střechou, musí věnovat pozornost tomu, zda se na střeše nevytvořil led, který by při odtržení a případném pádu mohl způsobit vážné problémy na životě, zdraví a majetku osob.

V rámci zpomalení a zklidnění dopravy jsou na mnohých místech v jednotlivých městech a obcích vybudovány kruhové objezdy, kde v zimních měsících dochází ke kolizním situacím v dopravě v souvislosti s nebezpečím pádu sněhu a ledu převážně z přívěsů a návěsů nákladních automobilů. Odstředivá síla při zatáčení na křižovatce s kruhovým objezdem nebo při odbočování nezřídka způsobí odlétnutí sněhu nebo ledu na ostatní účastníky silničního provozu, tedy na řidiče jiných vozidel, ale i na chodce, cyklisty a motocyklisty. Od začátku letošního roku tak například policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě již prošetřovali a prověřovali pět takových to dopravních nehod s lehkým zraněním přítomných osob a s hmotnou škodou na majetku.

Ze zákona o provozu na pozemních komunikacích zcela zřejmě vyplývá, že řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Dále řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. V případě nedodržení této zákonné povinnosti se tak řidič dopouští přestupku v dopravě, za který mu policisté v blokovém řízení na místě mohou uložit pokutu až do výše 2 tisíc korun a ve správním řízení může být potrestán sankcí až do výše 2 a půl tisíc korun.

Před každou jízdou je nutné očistit:

  • celou karoserii, včetně střechy a nákladu (střešního nosiče, plachty na vozíku apod.)
  • všechna světla a odrazky
  • všechna okna a vnější zrcátka
  • registrační značku a označení státu
  • vyznačení nejvyšší povolené rychlosti

V zimních měsících se teploty běžně pohybují kolem nuly, někdy i pod bod mrazu. Ve vyšších polohách často sněží, v nižších zase padá sníh s mrznoucím deštěm. Na silnicích je zapotřebí počítat s ledem a sněhem, případně s náledím či se sněhovou břečkou. To, že řidič někam vyjede po čisté a suché silnici neznamená, že tomu tak bude i při jízdě zpět. Zimní pneumatiky s řádným dezénem jsou v tomto ročním období zcela nutné, tak jako stěrka (škrabadlo) skel a zimní směs ve funkčním odstřikovači oken. Ve vozidle je vhodné mít také k dispozici smetáček a malou lopatku, což se může účinně hodit při větším nánosu sněhu. Policisté také doporučují, aby si řidiči při jízdě za řádně neočištěným vozem či soupravou vozidel vždy ponechávali větší odstup, a to pro případ pádu sněhu nebo ledu z kapoty nebo plachty před ním jedoucího dopravního prostředku.

Opava 9. ledna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem