Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Moravskoslezského kraje - 29. února 2024

Zpráva z KŘP MSK - žádost o svědecké informace k dopravní nehodě na D1 

Žádost o svědectví k dopravní nehodě na dálnici D1 v katastru obce Velká u Hranic

Policisté z Dálničního oddělení v Mankovicích nadále intenzivně prošetřují případ kolizní situace v dopravě, který se stal třicet minut po třiadvacáté hodině večerní 22. ledna 2024 na dálnici D1 ve směru na Olomouc a Brno, a to v katastru obce Velká u Hranic s označením 309 kilometru.

V té době 41letý muž cizí státní příslušnosti řídil autobus tovární značky Van Hool, přičemž se s největší pravděpodobností plně nevěnoval situaci v silničním provozu a přední části prostředku hromadné přepravy osob narazil do zadní části návěsu nákladního motorového vozidla tovární značky Renault, které zde bylo odstaveno na zpevněné krajnici/odstavném pruhu po předchozí dopravní nehodě s dodávkovým automobilem. Při střetu autobusu s nákladní soupravou došlo k těžkému zranění výše uvedeného muže a k dalším lehčím zraněním u pěti jeho spolucestujících.

Dosavadními procesními úkony bylo zjištěno, že s největší pravděpodobností doposud blíže neupřesněný řidič přesně neustanoveného motorového vozidla (nákladní soupravy) předjížděl zleva daný autobus, přičemž se mu v jeho jízdní dráze objevil dodávkový automobil, který chvíli předtím havaroval s jinou nákladní soupravou a zůstal stát kolmo v prostředním a v levém jízdním pruhu tříproudé dálnice ve směru na Brno.

Na vzniklou situaci měl řidič tohoto neznámého vozidla náhle změnit směr jízdy vpravo a přejet tak z prostředního jízdního pruhu do pravého. Tímto mohl a měl bezprostředně vjet do jízdní dráhy autobusu, jehož řidič rovněž strhl řízení vpravo, vyjel na zpevněnou krajnici a zde pravou přední části nejprve narazil do silničního svodidla a poté čelně do odstavené nákladní soupravy.

Dosud neustanovený řidič nezjištěné jízdní soupravy pak dále bez zastavení pokračoval v jízdě ve směru na Olomouc a poté neznámo kam. K samotné neznámé nákladní soupravě se nepodařilo prozatím zjistit bližší identifikační údaje či jiné poznatky, snad jen tu skutečnost, že kabina tahače měla být světlé barvy, pravděpodobně bílé.

S ohledem na řádné zadokumentování spisového materiálu jsou velmi potřebné další podnětné informace případných svědků, a to s ohledem na zjištění přesného průběhu nehodového děje. Vhodné jsou případně i videozáznamy z palubních kamer ostatních účastníků silničního provozu, kteří v době nehodě uvedeným místem projížděli. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit policistům z Dálničního oddělení Mankovice nebo případně přímo policejnímu inspektoru prap. Stanislavu Pustějovskému či na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 29. února 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem