Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska

ÚO Bruntál - objasněné trestné činnosti majetkového charakteru vloupáním do zastaváren. 

Objasnění několika případů vloupání do zastaváren a bazarů v Moravskoslezském kraji

V uplynulých dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání čtyř osob cizí státní příslušnosti ze spáchání zvlášť závažného zločinu krádeže. Dva muži ve věku 37 a 48 let již byli obviněni pro výše uvedenou trestnou činnost, 39letý muž a 41letá žena jsou doposud pouze důvodně podezřelí, jsou na pohybu na blíže neustanovených místech v zahraničí a je na ně vydán souhlas se zadržením.

Jak bylo dosavadním prošetřováním, prověřováním a následným vyšetřováním zjištěno a prokázáno, tak všechny čtyři osoby se různou měrou společně případně jednotlivě či ve dvojicích dopouštěly protiprávního jednání a chování.

Tak například se jeden z obviněných mužů společně s podezřelým mužem v nočních hodinách ze dne 8. na 9. dubna 2023 vloupal do prodejny bazaru na ulici náměstí Míru v Bruntále, odkud odcizili dvě desítky plat se šperky ze žlutého kovu (náramky, řetízky, přívěšky, prsteny) v celkové hodnotě téměř 3 a půl milionu korun a také finanční prostředky na hotovosti v bankovkách i v drobných mincích ve výši nejméně 110 tisíc korun. Dále svým protiprávním jednáním a chováním způsobili několika fyzickým i právnickým osobám a organizacím další hmotnou škodu na poškozeném majetku a zařízení ve výši bezmála 25 tisíc korun. Oba již obvinění muži také společně připravovali vloupání v Havířově a nejméně další tři protiprávní skutky na Slovensku.

V souvislosti s podobnou trestnou činností je rovněž prověřováno i následující vloupání, které nese stejné prvky modus operandi. V brzkých ranních hodinách 27. června 2023 se násilným způsobem dva shora uvedení muži vloupali do objektu zastavárny na ulici 28. října v Ostravě-Mariánských Horách, kterou prohledali a odcizili šperky ze žlutého kovu v celkové hodnotě přes 1 milion a 200 tisíc korun. Rovněž na poškozeném zařízení provozovny způsobili majitelům škodu ve výši okolo 30 tisíc korun. Za tento skutek prozatím nepadla žádná obvinění.

V pozdních odpoledních hodinách 11. října 2023 se pokusili násilím vniknout do provozovny zastavárny na ulici Hlavní třída v Havířově, okres Karviná, což se jim nepodařilo a z místa činu odešli neznámo kam. I zde způsobili hmotnou škodu na majetku fyzické i právnické osobě.

Důsledným prováděním různých procesních úkonů bruntálští policisté a kriminalisté postupně zjistili, že tři muži a jedna žena si svou trestnou činnost dopředu připravovali, kdy místa vloupání si vždy několik týdnů či měsíců předem prohlédli, zjišťovali si pracovní dobu provozoven, chování a návyky obsluhy prodejen, technické zabezpečení budov, možnost vyřadit z provozu případné kamerové záznamy a signalizační zařízení a rovněž i zkoumali další okolnosti důležité pro jejich protiprávní jednání a okolí si skrytě natáčeli. K objektům svých zájmů přijížděli z Polska různými osobními automobily a například na Karvinsku si vytipovali několik obdobných prodejen bazarů a zastaváren. Při domovních prohlídkách bylo u podezřelých nalezeno velké množství techniky určené k monitoringu, ovlivnění signálu či přerušení signálu a zámečnického profesionálního nářadí.

Na základě uděleného souhlasu Okresního státního zastupitelství v Bruntále byli oba prvně uvedení muži zadrženi policisty a kriminalisty 1. Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, a to na parkovišti ulice třída Těreškovové v Karviné v polovině listopadu loňského roku. Následně jim bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání, které převzali, přičemž mladší z obviněných mužů byl po vazebním zasedání vzat do vazby ostravské vazební věznice. U výše uvedeného staršího muže bylo zjištěno, že je na něj vydán Evropský zatýkací rozkaz, který vydala Polská republika a rovněž i on byl předán do vydávací vazby v Ostravě. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno a prokázáno, že shora jmenovaný 37letý muž byl již v minulosti veden minimálně v 10 trestních věcech, a to v polských případech krádeží vloupáním.

Případ byl celou dobu rozpracováván na mezinárodní úrovni, na níž se významně podíleli polští policisté z Krajského ředitelství v Katowicích, slovenští policisté a pochopitelně i policisté a kriminalisté z 2. Oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava. Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany bruntálských kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich kolegy.

Opava 31. ledna 2024

por. Bc. René Černohorský

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem