Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 5. září 2018

Bruntál - Bruntálští policisté kontrolovali řidiče motorových vozidel bez řidičského oprávnění a další... (3 případy) 

Bruntálští policisté kontrolovali řidiče motorových vozidel bez řidičského oprávnění

Chvíli po sedmnácté hodině 2. září 2018 policejní hlídka z krnovského Obvodního oddělení stavěla a kontrolovala na ulici Čsl. Armády v Krnově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia combi, a to 31letého muže z Bruntálska. Při silniční kontrole se tento řidič na výzvu zakročujících policistů podrobil orientační dechové zkoušce i testu na možnou přítomnost jiných návykových látek, což vyznělo negativně. Lustracemi v dostupných evidencích však bylo prokázáno, že shora uvedený muž má v současné chvíli rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě a rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále vysloven zákaz řízení pro všechny skupiny motorových vozidel až do roku 2022. Řízením automobilu tak mařil výkon rozhodnutí orgánu veřejné moci a vykonával činnost, která mu byla rozhodnutím zakázána. Rovněž bylo zjištěno, že automobil má propadlou státní technickou kontrolu a emise, což je také předmětem prošetřování a prověřování ze strany krnovských policistů. Ve zkráceném přípravném řízení již však bylo výše uvedenému muži sděleno důvodné podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Kolem devatenácté hodiny stejného dne službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích stavěla v obci Třemešná projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Vectra. Řidič tohoto automobilu však na rukou dávané znamení nezastavil, na silnici stojícího policistu bezprostředně ohrozil najížděním, po kterém musel policista před možným střetem urychleně uskočit, načež vůz pokračoval v další jízdě. Po několika stech metrech však byl tento automobil dostižen motorizovanou policejní hlídkou a za užití světelného a zvukového výstražného zařízení ze služebního automobilu byl donucen k zastavení. Okamžitými lustracemi v dostupných evidencích byl v řidiči zjištěn 32letý muž z Ostravy, který vůbec nevlastní řidičský průkaz a není tak držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu motorových vozidel. Odborné měření dechovými zkouškami u něj prokázalo hodnoty okolo 0,2 promile alkoholu v dechu, přičemž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal. Pozitivní byl test i na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů, a to na návykovou látku amfetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se tento muž podrobil lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu (krve a moči) v krnovské nemocnici a celá záležitost je nyní nadále v prověřování ze strany albrechtických policistů a bruntálských kriminalistů. V dané záležitosti se prověřuje, zda byla naplněna skutková podstata přečinu násilí proti úřední osobě případně i další protiprávní jednání a trestná činnost.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů v Bruntále

Přibližně pět minut po patnácté hodině 3. září 2018 došlo na křižovatce ulic Zahradní a Nádražní v Bruntále k dopravní nehodě mezi dvěma osobními motorovými vozidly. V té době 47letý muž z Bruntálska řídil osobní automobil tovární značky Hyundai iX35 po ulici Zahradní, přičemž odbočoval z této vedlejší silnice doprava na ulici Nádražní a s největší pravděpodobností se dostatečně nevěnoval vzniklou situací před svým vozem. Nedodržel tak bezpečnostní vzdálenost a zezadu narazil do před ním jedoucího osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia, jenž řídila 33letá žena z Bruntálska. Po střetu ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u osobou účastníků kolizní situace negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Celá záležitost byla pro nedbalostní přestupkové jednání ze strany 47letého muže řešena policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, a to v příkazním řízení na místě s pokutou ve výši 500 korun.

Dopravní nehody na Bruntálsku kolem poledních hodin dne 4. září 2018

Policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále byli kolem poledních hodin 4. září letošního roku vysláni ke čtyřem nahlášeným dopravním nehodám, které se staly na různých místech bruntálského okresu.

K prvnímu oznámení o vzniklé dopravní nehodě došlo v půl dvanácté dopoledne a policisté vyjeli do obce Leskovec nad Moravicí. Zde 29letá žena z Rýmařova vyjížděla z vedlejší silnice osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda, přičemž oproti dopravní značce „Stůj, dej přednost v jízdě“ zastavila v křižovatce, avšak na takovém místě, odkud neměla náležitý rozhled. Po opětovném rozjetí ale nedala přednost z pravé strany přijíždějící nákladnímu motorovému vozidlu tovární značky Man s návěsem a v prostoru křižovatky tak došlo ke střetu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků nehody negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun.

Deset minut před třináctou hodinou odpolední řídil 64letý muž z Opavy po ulici Boženy Němcové v Městě Albrechticích osobní motorové vozidlo tovární značky Suzuki, přičemž z dosud přesně nezjištěných příčin přejel do protisměru a narazil do dřevěného oplocení přilehlého rodinného domu. Ke zranění žádné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška byla u řidiče negativní a celková hmotná škoda na majetku byla stanovena na částku ve výši 85 tisíc korun.

Ve třináct hodin a třicet minut přejížděl 64letý muž z Krnova na svém jízdním kole přechod pro chodce na ulici Maxima Gorkého v Krnově, přičemž narazil do zde jdoucího 24letého muže z Bruntálska. Po střetu upadl cyklista na zem a způsobil si zranění těžšího charakteru s nutností transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Lehce zraněn byl i chodec, ten však lékařské vyšetření a ošetření odmítl. Dechová zkouška u něj vyzněla negativně, u shora uvedeného cyklisty byl proveden odběr krve ke zjištění, zda v době jízdy nebyl ovlivněn alkoholem či jinými návykovými látkami.

Chvíli po čtrnácté hodině téhož dne 63letá žena z Bruntálu jela v obci Oborná na elektrickém kole, přičemž najela na nerovnost ve vozovce a poněvadž se řídítek držela pouze jednou rukou, tak ztratila rovnováhu a upadla na pozemní komunikaci. Při této dopravní nehodě si cyklistka způsobila zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské nemocnici. Orientační dechová zkouška i u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 3 tisíce korun.

Opava 5. září 2018

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:  +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem