Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 18. srpna 2015

Bruntál - Výzva ke svědectví při dopravní nehodě 49leté cyklistky poblíž obce Mezina a další... (8 případů) 

 

Výzva ke svědectví při dopravní nehodě 49leté cyklistky poblíž obce Mezina

Policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Bruntále žádají širokou veřejnost o spolupráci při řádném objasnění všech okolností týkající se dopravní nehody 49leté cyklistky z Rýmařova.
Tato kolem půl šesté odpolední dne 11. srpna 2015 jela na svém jízdním kole přes staveniště silnice čísla II/452 mezi Bruntálem a Mezinou, přičemž s největší pravděpodobností najela na zpevněný okraj komunikace a na nedosypané krajnici upadla na zem. Po pádu údajně ztratila vědomí, a když se sama probrala, dojela k budově ČOV Bruntál a zde si zavolala osádku sanitního vozidla RZS. Při dopravní nehodě utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření a následné hospitalizace v bruntálské nemocnici. Cyklistka si nevzpomíná na žádné okolnosti případu a není schopna uvést podrobnosti, proč k pádu došlo a zda na nehodě nemůže mít vinu i jiná osoba případně motorové či nemotorové vozidlo. Dosavadním prošetřováním a prověřováním bylo zjištěno, že v té době se v okolí dopravní nehody mohl nacházet neznámý muž a neznámá žena a jejich svědectví by bylo velmi důležité pro zadokumentování celé záležitosti. Tyto osoby, případně i jiní svědci, nechť se prosím telefonicky ozvou na bruntálské policejní telefonní číslo 974 731 254.


26letý muž zadržen při vloupání do kavárny hotelu na ulici Revoluční v Krnově

Policisté z obvodního oddělení v Krnově v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, kterého se dopustil místní 26letý muž tím, že se v brzkých ranních hodinách dne 13. srpna letošního roku vloupal do kavárny hotelu na ulici Revoluční v Krnově. Shora jmenovaný muž se do objektu dostal po vyražení vstupních dveří a zde si k odcizení připravil různé druhy a množství alkoholu a tabákových výrobků a taky televizor, čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 20 tisíc korun. Chvíli po čtvrté hodině ranní však byl na místě svého protiprávního jednání majetkového charakteru zadržen službu konající krnovskou policejní hlídkou. Jeho případná další trestná činnost je nadále v prověřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.


Vloupání do osobního automobilu poblíž hráze Slezská Harta na katastru obce Bílčice

Okolo desáté hodiny dopolední dne 13. srpna 2015 doposud neznámý pachatel spáchal na parkovišti u hráze vodního díla Slezská Harta na katastru obce Bílčice přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Z automobilu následně odcizil peněženku s finanční částkou na hotovosti 5 a půl tisíce korun, s různými osobními doklady a s platebními kartami, dále odcizil mobilní telefon značky Nokia a tašku s notebookem značky HP. Celková hmotná škoda na majetku byla poškozeným 34letým mužem z Frýdeckomístecka a poškozenou společností vyčíslena na finanční částku ve výši bezmála 42 tisíc korun. Případ šetří policisté z obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli, byť i anonymně, telefonicky sdělit na bruntálské policejní číslo 974 731 651.


Sprejerství, poškození budovy či vlaku v areálech Českých drah na Bruntálsku

Policisté z obvodního oddělení v Krnově prověřují přečin poškození cizí věci, ke kterému mělo dojít dne 15. srpna letošního roku v areálu Českých drah na ulici Nádražní v Krnově. V době mezi 3. a 4. hodinou ranní totiž doposud neznámý pachatel úmyslně poškodil zde stojící vlakovou soupravu, kdy za pomocí přinesených sprejů černé, stříbrné, tyrkysově modré, růžové a bílé barvy nastříkal na dva vozy různé nápisy (BAGS, HAPPY B-DAY THINK SHORT, BAGS! EFSA, ALEXEK JANČA 2015), čímž způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 10 tisíc korun.
V noční době z 15. na 16. srpna se obdobný případ stal i v areálu ČD na ulici Nádražní v Městě Albrechticích. Zde rovněž doposud neznámý pachatel na fasádu budovy nastříkal nápis „EFS“ o velikosti 3 x 4 metry za užití červené, černé a stříbrné barvy. Škoda na majetku činí více jak 5 tisíc korun.
Jakékoli informace, které by vedly k osobě či osobám pachatelů lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, krnovským či albrechtickým policistům na telefonní čísla 974 731 731 a 974 731 771.


Úmyslné poškození osobního automobilu v Bruntále má na svědomí 32letý muž

V době kolem půl třetí ráno dne 16. srpna 2015 přišel 32letý muž z Bruntálu k osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Audi A4, které bylo zaparkováno na parkovišti bruntálské ulice Cihelní, přičemž úmyslně propíchl všechny čtyři pneumatiky vozu. Dále ukopl vnější zpětné zrcátko a poškrábal okna automobilu, vše s celkovou hmotnou škodou na majetku ve výši 12 tisíc korun. Na místě svého protiprávního jednání byl zadržen strážníky Městské policie Bruntál a policejní hlídkou z bruntálského obvodního oddělení, a poněvadž byl v silně podnapilém stavu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota téměř 2,2 promile alkoholu v dechu. Důvod jeho chování je nadále v prověřování a rovněž se zjišťuje, zda byla naplněna skutková podstata přečinu poškození cizí věci.


Bezpečnostní opatření na Slezské Hartě

V souvislosti s rozšířeným rybolovem na vodním díle Slezská Harta, v návaznosti na dodržování předpisů o rybářství a bližších podmínek výkonu rybářského práva, s ohledem na dodržování předpisů o ochraně životního prostředí a požární ochraně bylo v době od šesté hodiny odpolední dne 15. srpna letošního roku do druhé hodiny ranní následujícího dne provedeno bezpečnostní opatření zaměřené na kontrolu povolenek k lovu, způsobu rybolovu, dodržování předpisů o ochraně životního prostředí, o ochraně vodních toků, problematiku nelegálních skládek odpadu, problematiku pytláctví, pátrání po osobách a věcech a také dodržování předpisů požární ochrany. Do akce bylo nasazeno celkem 7 policistů z územního odboru Policie České republiky v Bruntále (bruntálští kriminalisté a policisté z obvodních oddělení v Bruntále a v Krnově), 3 příslušníci Hasičského záchranného sboru v Bruntále a 6 členů rybářské stráže. Kontrolováno bylo 123 osob, přičemž mezi udělené sankce patří 8 x napomenutí rybářskou stráží a 14 x bloková pokuta v celkové částce 6 a půl tisíce korun na úseku požární ochrany.


Dopravní nehoda řidičky dodávkového automobilu v obci Malá Morávka

Chvíli po půl desáté dopoledne dne 16. srpna 2015 řídila 57letá žena z Prahy dodávkové motorové vozidlo tovární značky VW Transportér v obci Malá Morávka, a to ve směru od Karlovy Studánky, přičemž se podle všech doposud zjištěných skutečností plně nevěnovala řízení (otočila se dozadu na spolujedoucí), strhla řízení doprava, najela za pravý okraj komunikace a pravou přední části automobilu narazila do vzrostlého stromu. Orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla sanitním vozidlem převezena do Podhorské nemocnice v Bruntále. Lékařské vyšetření a ošetření museli v bruntálské, krnovské, šternberské a olomoucké nemocnici vyhledat i dalších 6 spolucestujících (58letá žena, 15letý mladík, 14letá dívka, 12letá dívka, 10letý chlapec a 6letý chlapec), kdy poslední cestující, a to 3letý hoch zranění neutrpěl. Jak bylo zjištěno, tak všechny přítomné osoby byly ve voze řádně připoutány bezpečnostními pásy, případně seděly v dětských autosedačkách. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany bruntálských dopravních policistů.


Tři dopravní nehody na Bruntálsku mají stejnou příčinu – mokrá vozovka

V průběhu dne 17. srpna 2015 se na teritoriu územního odboru Policie České republiky v Bruntále staly tři obdobné dopravní nehody, jejichž viníkem je rychlá jízda, mokrá vozovka a smyk. U žádného z účastníků kolizních situací nebylo způsobeno vážné zranění a nebyla zjištěna přítomnost alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů v jejich těle.

Chvíli před polednem řídil 52letý muž mezi obcemi Valšov a Břidličná osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy, na mokré vozovce dostal smyk, přejel do protisměru a levou přední části vozu narazil do levé přední části protijedoucího nákladního motorového vozidla tovární značky Renault. K lehkému zranění došlo pouze u řidiče osobního automobilu, který se však nenechal ošetřit. Poškození na škodovce činí 50 tisíc korun, na náklaďáku rovněž 50 tisíc korun a na převáženém nákladu (láhvovém pivu) byla škoda vyčíslena na finanční částku ve výši 5 tisíc korun.
Ve tři hodiny odpoledne téhož dne řídil na katastru obce Nové Heřmínovy 45letý muž své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, kdy při projíždění pravotočivou zatáčkou dostal na mokrém povrchu vozovky smyk, vjel za pravý okraj komunikace, kde narazil do oplocení lesní školky a poškodil i zde vzrostlé stromky. Škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15 tisíc korun.
O půl hodiny později došlo k obdobné dopravní nehodě na silnici mezi Vrbnem pod Pradědem a Pustou Rudnou. 19letý muž zde řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze souvisle mokré komunikace a při vyhýbání se zvěři při pravém okraji vozovky dostal smyk a vyjel vlevo do zalesněného porostu. Rovněž ani v tomto případě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, orientační dechová zkouška také vyzněla negativně a hmotná škoda na majetku činí 150 tisíc korun.

 

 

Opava 18. srpna 2015

por. Bc. René Černohorský
komisař
skupina tisku a prevence Opava

 

vytisknout  e-mailem