Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Bruntálska - 11. srpna 2016

Bruntál - Dopravní nehodovost na Bruntálsku a další... (3 případy) 

 

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Dne 7. srpna 2016 chvíli po sedmé hodině ranní došlo na silnici mezi obcemi Světlá Hora a Staré Město k dopravní nehodě osobního motorového vozidla tovární značky Citroen Xsara Picasso, které řídil 54letý muž z Polska s listnatými stromy za pravým okrajem silnice. Řidič polské národnosti nezvládl řízení, s automobilem vjel do silničního příkopu a následně narazil do skupinky vzrostlých stromů. Škoda na havarovaném voze činí 35 tisíc korun, orientační dechová zkouška byla u výše uvedeného muže negativní a sanitním vozidlem byl převezen k lékařskému vyšetření a ošetření do Podhorské nemocnice v Bruntále.

V půl čtvrté odpoledne téhož dne řídil 53letý muž ze Svitavska skútr značky Yamaha na katastru obce Stará Ves, kdy jel ve směru od Rýmařova na Velké Losiny, přičemž po průjezdu pravotočivou a následně ostrou levotočivou zatáčkou najel na štěrk u pravého okraje komunikace, dostal smyk, spadl na vozovku a doklouzal i s motocyklem do silničního příkopu. Při tomto utrpěl zranění lehčího charakteru a byl převezen sanitním vozidlem s lékařským personálem k vyšetření a ošetření do bruntálské nemocnice. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 7 tisíc korun.

Dne 7. srpna letošního roku před pátou hodinou odpolední došlo na silnici v úseku mezi obcemi Město Albrechtice a Linhartovy k řetězové dopravní nehodě mezi šesti osobními motorovými vozidly. K dopravní nehodě došlo tak, že 62letá žena z Ostravy řídila osobní automobil značky Opel Astra, kdy zastavila za kolonou před sebou jedoucích vozidel, které zastavili v úseku, kde byly na pozemní komunikaci vyfrézovány díry, přičemž za ní postupně zastavila vozidla továrních značek Renault, VW, Škoda Octavia a Škoda Fabia. V důsledku nedodržení bezpečné vzdálenosti však již nedokázalo zastavit vozidlo Seat Cordoba, řízené 19letým mužem z Novojičínska, které jelo jako poslední šesté vozidlo v koloně a narazilo do před ním stojícího vozu Škoda Fabia. Poté došlo k několikerému posunutí zastavených automobilů vpřed. Celý úsek před místem dopravní nehody byl řádně označen přechodnými svislými dopravními značkami, a to nerovnost na vozovce a také postupným snížením nejvyšší dovolené rychlosti v daném úseku. Orientační dechové zkoušky u všech řidičů vyzněly negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 216 tisíc korun.

V pět hodin odpoledne stejného dne 84letý muž z Ostravy vyjížděl s osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda v obci Heřmanovice z místa ležícího mimo pozemní komunikaci, přičemž nedal přednost zleva přijíždějícímu motocyklu tovární značky Honda, který řídil 66letý muž z Prostějova. Při dopravní nehodě utrpěl zranění lehčího charakteru motocyklista i jeho 65letá spolucestující, zranění s dosud neustanovenou dobou léčení vzniklo i 84leté spolujedoucí v osobním automobilu. Orientační dechové zkoušky vyzněly u řidiče vozu i u motocyklisty negativně a celková hmotná škoda na majetku činí 70 tisíc korun.

Dne 8. srpna 2016 v jedenáct hodin dopoledne řídil 20letý muž slovenské národnosti osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra mezi obcemi Horní Benešov a Lichnov, kdy se chtěl otočit do protisměru, najel ze silnice na vjezd k soukromé parcele, přičemž mu podle jeho slov sjela noha z pedálu brzdy na pedál plynu, automobil poskočil dopředu a přední částí narazil do kovové brány. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 90 tisíc korun a orientační dechová zkouška vyzněla u výše jmenovaného řidiče negativně.

Zhruba o půl hodiny později došlo na přechodu pro chodce ulice Zeyerova v Bruntále k dopravní nehodě mezi doposud neustanoveným motorovým vozidlem, které řídil dosud nezjištěný řidič a 13letou místní dívkou. Podle vyjádření nezletilé chodkyně měla v úmyslu přejít přechod pro chodce ve směru k oplocení místní školky, kdy od ulice Rýmařovské přijížděl nezjištěný automobil modré barvy, přičemž si dívka myslela, že tento řidič před přechodem zastaví. Proto vstoupila na přechod pro chodce a i když začal neznámý řidič brzdit, přesto došlo k mírnému nárazu do jejího levého boku. Po střetu neznámý muž zastavil a dívky se dotazoval, zda je v pořádku a zda není jakkoli zraněna. Když mu sdělila, že jí nic není, tak odejel neznámo kam. Po příchodu dívky domů a sdělení celé situace své matce, tato přivolala sanitní vozidlo s lékařským personálem a nezletilá byla převezena na chirurgickou ambulanci bruntálské nemocnice k lékařskému vyšetření. Žádné zranění u ní zjištěno nebylo a byla propuštěna domů. Přesto je nutné vše řádně zadokumentovat, a proto bruntálští policisté žádají řidiče neznámého motorového vozidla případně další přímé svědky, nechť se dostaví do budovy územního odboru Policie České republiky v Bruntále k podání vysvětlení.

Po půl páté odpolední dne 8. srpna letošního roku 20letý muž z Bruntálu řídil po ulici Třída Hrdinů v Rýmařově nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Transit s označením Česká Pošta, přičemž neúmyslně zpětným zrcátkem narazil do zde pohybujícího se chodce. Tento neznámý muž však z místa odešel neznámo kam, aniž by setrval do příjezdu přivolané policejní hlídky nebo se podrobil lékařskému vyšetření. Jeho případné zranění tudíž nebylo prokázáno a bruntálští dopravní policisté potřebují k řádnému zadokumentování celé situace jeho výpověď a také svědectví dalších přítomných spoluobčanů. Výše uvedený řidič se následně podrobil orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem a škodu na vnějším zpětném zrcátku vyčíslil na částku 2 tisíce korun.

Dne 9. srpna 2016 patnáct minut po patnácté hodině došlo na tříramenné křižovatce mezi obcemi Malá Štáhle a Rýmařov k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Felicia s přívěsným vozíkem, které řídil 52letý muž z Bruntálska a nákladním motorovým vozidlem tovární značky Ford Transit, jenž řídil 25letý muž z Břeclavska. Prvně jmenovaný muž bezprostředně před odbočením vlevo zcela přehlédl za ním jedoucí a předjíždějící vůz a došlo tak ke střetu, přičemž dodávka vyjela mimo komunikaci a havarovala do silničního příkopu. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen provedenými dechovými zkouškami, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60 tisíc korun. Následným šetřením bylo prokázáno, že vinu na dopravní nehodě má i druhý z uvedených mužů, protože nerespektoval přenosné dopravní značení „Zákaz předjíždění“ a osobní automobil předjížděl v místě, kde je to nyní zakázáno. Tato kolizní situace a přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Téhož dne po půl sedmé podvečerní se dopravní nehoda rovněž stala v úseku mezi obcí Bílčice a hrází vodního díla Slezská Harta. V té době 27letý muž z Přerovska řídil osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf, kdy na mokré vozovce před ostrou levotočivou zatáčkou dostal při brzdění smyk, vyjel za pravý okraj komunikace a boční částí vozu narazil do vzrostlého listnatého stromu. Automobil zůstal stát v silničním příkopu, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda činí 70 tisíc korun. Při šetření této nehody řidič přítomným policistům uvedl, že před zatáčkou začal intenzivně brzdit také proto, poněvadž mu přes cestu zleva doprava vběhlo divoké prase, které naštěstí svým vozem nesrazil.

Dne 11. srpna 2016 chvíli po půl páté ráno řídil 24letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Citroen Xsara ve směru od Krásných Louček na Krnov, kdy při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přejel do protisměru a za okrajem silnice se převrátil na střechu. Sanitním vozidlem byl následně převezen k lékařskému vyšetření a ošetření, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun.

 

Policisté z Krnova a z Rýmařova prověřovali případy, ve kterých hrál roli traktor

Chvíli po třetí hodině odpolední dne 7. srpna 2016 byla krnovská policejní hlídka vyslána k areálu letiště na ulici Chářovskou v Krnově, kde má na poli hořet traktor s postřikovačem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že zde již zasahují hasiči, kteří požár uhasili a jejich vyšetřovatel jako příčinu zahoření stanovil technickou závadu v motorové části pracovního stroje. V té době traktor řídil 36letý muž z Krnova, kterému zranění způsobeno nebylo, zraněna nebyla ani žádná jiná zúčastněná osoba a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jeden a půl miliónu korun. Poněvadž se v dané věci nejedená o trestnou činnost ani o přestupkové jednání, spisový materiál k tomuto případu byl uložen na místním obvodním oddělení a celou záležitost si do své kompetence k došetření převzal hasičský vyšetřovatel požárů.

Kolem desáté hodiny dopolední dne 8. srpna letošního roku řídil 67letý muž z Bruntálu traktor s přívěsem, přičemž po zastavení na poli u obce Dolní Moravice řádně nezabrzdil a zemědělské vozidlo se samovolně dalo do pohybu. Traktorista si ve snaze svůj stroj zastavit přivodil středně těžké zranění dolních končetin s dobou léčení jednoho měsíce. Jak bylo ze strany rýmařovských policistů zjištěno, tak se traktor i s vlečkou zastavil až o silniční svodidla, kdy nekontrolovaně ujel přibližně 400 metrů. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku doposud vyčíslena nebyla. Celá událost je nadále v prověřování.

 

Vloupání do skladu v obci Rusín

Policisté z obvodního oddělení v Městě Albrechticích nyní prověřují všechny okolnosti k případu vloupání do skladu nářadí a materiálů místního obecního úřadu v obci Rusín. Tohoto přečinu krádeže se dopustil doposud neznámý pachatel v noční době z 9. na 10. srpna letošního roku, kdy z objektu odcizil dva křovinořezy a motorovou řetězovou pilu, vše značky Stihl, v celkové hodnotě téměř 18 tisíc korun. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele nebo k nálezu odcizených věcí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na číslo albrechtických policistů 974 731 771.

 

 

Opava 11. srpna 2016

 

por. Bc. René Černohorský

komisař

skupina tisku a prevence Opava

Tel.: 974 737 209

Mobil: +420 602 161 744

           +420 773 999 049

 

 

 

vytisknout  e-mailem