Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace k podaným dotazům

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla, cituji:

„1. Dotazuji se tedy jaký měl důvod takto jednat por. ...

2. Proto žádám odpověď proč nebyla provedena lustrace osoby ... (osobou opakovaně trestanou za podvody ) na základě mnou podaného trestního oznámení na tuto osobu. Por. ... se mohl tedy v tomto případě dopustit trestného činu zneužití svého postavení úřední osoby buď z nedbalosti nebo s jistým záměrem ?

3. Žádám tedy o informaci proč z jakého důvodu bylo v této věci postupováno tímto způsobem."

Vaši žádost jsme jakožto povinný subjekt řádně posoudili a souhrnně Vám k bodům 1 až 3 uvádíme, že povinnost poskytovat informace ve smyslu InfZ se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací, jak je uvedeno v § 2 odst. 4 InfZ. Dotazy typu „proč“ nebo „jaký měl důvod“ spadají právě do této oblasti dotazů na názory, potažmo s tím souvisejícího vytváření nových informací. Dále je nutno uvést, že informací pro účely tohoto zákona se podle § 3 odst. 3 InfZ rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Tato dvě ustanovení tak spolu v daném případě bezprostředně souvisí. Povinný subjekt, který požadované informace nemá, a zároveň nemá zákonnou povinnost jimi disponovat, je tedy není povinen vytvářet pro účely vyřizování žádosti podle InfZ.

Nad rámec považujeme za vhodné sdělit, že pokud s postupem policejního orgánu v konkrétní věci nesouhlasíte, máte možnost jej nechat přezkoumat státním zástupcem podle § 157 odst. 2 trestního řádu.

vytisknout  e-mailem