Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Informace občanům

  • NOVINKA ! 
    Informace o výměně řidičských průkazů: Kterých ŘP se výměna týká?  

    Řidičské průkazy vydávané v rozmezí od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004 jsou jejich držitelé povinni vyměnit nejpozději do 31. 12. 2013. Uplynutím stanovené doby pro jejich výměnu řidičské průkazy pozbývají platnosti. Dle zákona 361/2000 Sb. §134 (v souladu s novelou zákona č. 119/2012 Sb.)

    Uvedená výměna se vztahuje na následující typy řidičských průkazů:
    řidičáky výměna



















    Kde si mohu vyměnit ŘP? Na určeném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností (Městský úřad, Magistrát města), příslušného podle místa trvalého pobytu na území České republiky - více zde.

    Co musím mít s sebou? - „Žádost o vydání ŘP“ – obdržíte na pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností
    - platný doklad totožnosti (občanský průkaz, pas)
    - průkazovou fotografii o rozměrech 3,5 x 4,5 cm
    - ŘP, který podléhá povinné výměně

    Kdy mně bude vydán nový ŘP?
    Vydat ŘP je možné do 20 dnů od podání žádosti, příp. do 5 pracovních dnů od podání žádosti po úhradě správního poplatku 500 Kč. Kolik mě to bude stát? Povinná výměna ŘP je osvobozena od správního poplatku, vyjma vydání ŘP ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů od podání žádosti (viz výše - správní poplatek 500 Kč). 
    (Vloženo 1.2.2013)
     
  • Informace o nových autolékárničkách - upozornění pro motoristy o změnách od 1.1.2011
  •  Připravte své auto na zimu, je nejvyšší čas
    Dobrá příprava automobilu na zimu snižuje riziko dopravních nehod a prodlužuje jeho životnost, a proto by měla začít podstatně dříve než s příchodem mrazíků. A na co se před zimou zaměřit, co je nejdůležitější?
    Především montáž zimních pneumatik, přeměření účinnosti brzd, kontrola chladící soustavy, dolití nemrznoucí směsi, kontrola autobaterie, kontrola oleje, výměna starších žhavicích svíček u dieselových motorů a kontrola funkce všech světel a stavu náhradních žárovek.
    V zimní výbavě automobilu by neměly chybět sněhové řetězy, škrabka na odstranění ledu ze skel automobilu, rozmrazovač zámků, nemrznoucí kapalina a smetáček na odklizení sněhu.
     
    Jste připraveni na zimu?
    Zkontrolujte si, zda máte:
    •    zimní pneumatiky se vzorkem hlubokým alespoň 4 mm,
    •    celoobvodové řetězy, "padnoucí" právě vašim pneumatikám,
    •    chladicí kapalinu nemrznoucí do –25° C,
    •    nemrznoucí kapalinu v ostřikovačích,
    •    svíčky, které nemají za sebou více než 15 000 km,
    •    doplněný a plně dobitý akumulátor s čistými kontakty,
    •    překontrolovanou elektrickou instalaci,
    •    škrabku na led,
    •    smetáček a lopatu na sníh,
    •    pomocné startovací kabely,
    •    rozmrazovač na zámky (v kapse, ne ve voze),
    •    gumové podlážky, které mohou posloužit i pro nouzový rozjezd,
    •    staré noviny pod podlážkami (dobře sají vlhkost).
     
    Dopravní značka – zimní výbava 
    Od 1. listopadu 2008 se řidiči na některých silnicích našeho kopcovitého kraje setkávají s dopravní značkou "Zimní výbava". Užití komunikace označené touto dopravní značkou je možné pouze se zimní výbavou, především zimními pneumatikami.

    * Co je to dopravní značka "Zimní výbava"?  Dopravní značky "Zimní výbava" a "Zimní výbava-konec" jsou dopravní značky, které platí od 1.7.2008. Označují úseky pozemní komunikace, na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno pro provoz za zimních povětrnostních podmínek z hlediska použitých pneumatik.
    * Co přikazuje tato nová dopravní značka?   Dopravní značka "Zimní výbava" přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnaných kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla, podle staré legislativy hmotnost celková.
    * Co je to zimní pneumatika?  Za zimní pneumatiku je považována pneumatika, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo  M,S  nebo  M/S  nebo MS  či terénní pneumatiky.
    * Co musí dále splňovat tato zimní pneumatika?  Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg) a nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).
    * Mohu použít protektorované pneumatiky?  Ano, mohou být použity ale musí být označeny výše uvedeným značením tj. M+S  nebo M,S  nebo M/S  nebo MS  či terénní pneumatiky.
    * Je možné zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?  Ano, v případě, že vozovka je pokryta dostatečnou sněhovou nebo ledovou vrstvou.
    * Kdy platí tato značka?   Tato dopravní značka platí  od  1.listopadu  do  30.dubna. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.
    * Zjistím někde, na které komunikaci je značka umístěna?   Ministerstvo dopravy bude podporovat zveřejnění informací o umístění této dopravní značky na pozemních komunikacích.
    pprap. Jiří Sýkora, 17. 10. 2009
     
  • Povinná výměna řidičských průkazů
    Dovolujeme si tímto upozornit řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz vydaný v období od 1.1.1994 do 31.12.2000, že jsou ze zákona povinni tento řidičský průkaz vyměnit do 31.12.2010. Tato výměna je bezplatná a s sebou si na obecní úřad s rozšířenou působností vezměte svůj občanský průkaz, končící řidičský průkaz a jednu fotografii o rozměru 3,5 x 4,5 cm. Nenechávejte vše na poslední chvíli a předejděte tak stání ve frontách či případnému postihu za to, že váš řidičský průkaz pozbyl platnosti. Více se dozvíte na stránkách www.vymentesiridicak.cz .
    prap. Petr Riabec, 5. 10. 2009
  • Co dělat při dopravní nehodě po 1. lednu 2009
  • Změny v povinné výbavě - rezervu můžete nechat doma, přibalte rexlexní vestu
    Od 15. září 2009 již není potřeba u  novějších automobilů do 3,5 tuny rezerva. Majitelé těch starších, které se již nevyrábějí, budou potřebovat k vyjmutí rezervy souhlas výrobce, pokud samozřejmě stále existuje. Je-li náhradní kolo součástí deformační zóny vozu (například u Škodovek řady 105/120/130 s motory vzadu), bude muset v zavazadlovém prostoru vozu zůstat i nadále. U osobních aut stále zůstává povinnost vozit s sebou náhradní žárovky, elektrické pojistky, příruční zvedák, klíč na šrouby kol, výstražný trojúhelník a lékárničku.Od 1. ledna 2011 pak bude součástí povinné výbavy reflexní vesta a změní se obsah lékárničky. Čtěte také Tisková zpráva Ministerstva dopravy - Povinná výbava se mění!. pprap. Šinták, 17. 9. 2009

 

vytisknout  e-mailem