Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace k občanským průkazům

Kdy jsou oprávněni policisté ověřit občanský průkaz 

Dotaz a odpověď:

Dne 20. prosince 2016 obdrželo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje prostřednictvím datové schránky povinného subjektu dokument z téhož dne nazvaný Podání vysvětlení. Obsahoval informace obecně k ověření totožnosti, občanskému průkazu a postupu hlídky Policie ČR.

Zaslaný dokument zněl, cituji:

Vážené dámy a pánové,

reaguji na naši předešlou komunikaci a žádám o podání vysvětlení, případně o odkaz na znění zákona, ve kterém je opora pro čin, který uskutečnila hlídka PČR.

V předešlé korespondenci jsem uváděl, že můj OP byl hlídkou Policie ČR ověřován telefonickým dotazem. Tento dotaz byl proveden poté, co hlídku PCŘ oslovil revizor DP Ostrava, jelikož měl podezření, že můj OP je neplatný.

Bohužel, z §63 Prokázání totožnosti Zákona č273/2008 Sb., mi nevyplývá, že by policista byl oprávněn ověřovat platnost občanského průkazu. Je nesporné, že ověření totožnosti je věcí jinou, než ověření platnosti OP. Pro účel policie ČR je důležité, aby došlo k ověření totožnosti dle výše uvedeného §63.

Tímto shledávám, že policejní hlídka pochybila a nejednala dle §63 Zákona č.273/2008 Sb. a výklad §63 si vyložila po svém, avšak zcela nesprávně.

Policejní hlídka sama uvedla pracovníkovi DP Ostrava, že je zcela zbytečné ověřovat totožnost, když je k dispozici fyzicky můj OP. Nicméně pracovník DP Ostrava na tom trval. Z tohoto úkonu mi není zcela zřejmé, kdo je výše postaven na úrovni pravomoci a kdo je komu podřízen.

Tímto Vás žádám, abyste mi sdělili bližší informace k úkonu, který byl proveden, a to v rozsahu informace, co přesně bylo ověřováno a z jakého důvodu. Taktéž žádám o sdělení informace, kdo všechno může žádat hlídku PČR o ověření totožnosti v případě, že je k dispozici fyzicky OP se všemi informacemi.“

Vzhledem k obsahu byl dokument rozdělen na dvě základní části.

Poslední věta posledního odstavce podléhá vyřízení v režimu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“). Jedná se konkrétně o dotaz, cituji: „Taktéž žádám o sdělení informace, kdo všechno může žádat hlídku PČR o ověření totožnosti v případě, že je k dispozici fyzicky OP se všemi informacemi.“

Povinný subjekt dotaz posoudil a poskytuje Vám informaci:

Zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky v ustanovení § 63 odst. 2 písm. k) stanoví, že policista je oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu na žádost jiné osoby, která má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti policistu žádá, a zjištěné osobní údaje předat osobě, která o prokázání totožnosti požádala.

Zbývající část dokumentu není vyřizovaná s ohledem na obsah v režimu InfZ. Byla postoupena k vyřízení odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství.

 

 

 

vytisknout  e-mailem