Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„In vino veritas“

LIBEREC – Pravdou o víně se zabýval nejen Erasmus Rotterdamský, ale v jiné formě také liberečtí policisté. 

Predikce, zda se ve víně pravda skutečně může skrývat, nebyla zřejmě nikdy dostatečně empiricky ověřena. Avšak v případu, kterým se zabývali policisté z Liberce, je možné tuto hypotetickou vazbu při troše fantazie spatřit. Odhalili totiž pravdu o tom, kdo že to má na svědomí opakované krádeže lahví vína v jedné z prodejen v centru města. Nashromážděním důkazů totiž zjistili, že za šestnácti případy krádeží stojí 44 letý muž a jeho o 2 roky mladší partnerka.

Pár, kterému zřejmě zachutnaly dražší značky vinného moku, si během dvou měsíců na sklonku minulého roku trestnou činností přišel na téměř čtyři desítky lahví. 2.JPG

Trik, který v šestnácti případech, ať již společně nebo každý sám použili, byl vcelku jednoduchý. Na samoobslužné pokladně prodejny namarkovali levnější druh vína, avšak v taškách pronesli stejné množství lahví, ale vína mnohem dražšího. Rozdíl na jedné takto pronesené lahvi mnohdy činil i přes pět set korun. Původně namarkované zůstalo na prodejně. Za alkohol tak zaplatili mnohem menší částku. Rozdílná hodnota mezi zaplacenými a pronesenými lahvemi tak přesáhla částku 19 tisíc korun.

Jakmile pracovníci prodejny zjistili, že jim na pultech přebývá levnější alkohol, který zde již dávno být neměl a naopak jim chybí dražší zboží, které pokladnami vůbec neprošlo, požádali o pomoc policisty.

Nashromážděné důkazy pak vyšetřující muže zákona zavedly na stopu muže ze Semilska a jeho partnerky z Liberecka. Netrvalo dlouho a pracovníci ostrahy prodejny již bedlivě sledovali, kdo že to za krádežemi je. Jakmile se pár v prodejně objevil, zaměstnanci byli ve střehu.
Zde je možný příměr s dalším příslovím tentokráte z naší kotliny, „tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se …“.
Obezřetnost se vyplatila, neboť ihned za prostorem pokladen byli partneři zadržení. Bezprostředně po zadržení obou aktérů byli na místo přivoláni policisté z místního obvodního oddělení, kteří si je převezli na služebnu k provedení neodkladných úkonů.

Policejní komisař tak velmi záhy sdělil oběma obvinění z přečinu podvodu, za což jim v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

14. března 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem