Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ideální partie z internetu?

JIČÍNSKO – Za lásku zaplatila domnělému americkému vojákovi přes 3 miliony. 

Důvěřivá 61letá žena z Hořicka naposílala domnělému americkému vojákovi během dvou let přes 3 miliony korun, seznámila se s ním přes WhatsApp.

Mike Tucker, 48letý americký voják, toho času na mírové operaci v Iráku, kontaktoval poškozenou koncem června roku 2021. Rodákovi z Durhamu v Severní Karolíně zbývalo 7 měsíců do ukončení své armádní kariéry, po které plánoval opuštění rodné země a založení nové rodiny. Vdovec se dvěma dětmi, který vyrůstal v dětském domově, hledal českou ženu, jelikož právě ty mají dobrou a čestnou pověst. Postupně se do poškozené zamiloval, nikoho jiného už hledat nechtěl a jako důkaz své lásky si smazal profil na seznamce.  V Čechách plánoval koupit dům, ve kterém by se svou nastávající spokojeně žili.

Aby se žena s vojákem mohla potkat a seznámit ještě před ukončením mise, investovala do tohoto setkání téměř 400 tisíc korun. Po opětovných žádostech o zaslání dalších finančních prostředků žena s Mikem přestala komunikovat a začátkem srpna loňskému roku vše nahlásila policii. Jičínským kriminalistům se však pro prověření všech dostupných informací osobu pachatele nepodařilo ztotožnit a případ v září 2021 odložili.

Žena však následně komunikaci s Mikem obnovila a v dubnu tohoto roku zaslala další částky, které v různých výších posílala téměř čtvrt roku. S příslibem vrácení všech vynaložených prostředků investovala do společné budoucnosti téměř tři miliony korun. Podezření z podvodného jednání nahlásila žena policistům v minulém týdnu.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod neznámým pachatelem, za který hrozí trest odnětí svobody v délce 2 roky až osm let.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.  Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání, ...

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání

por. Ing. Eliška Pospíšilová
30.11.2022, 10:45

vytisknout  e-mailem