Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

IBU 2013 - Nové Město na Moravě

KRAJ VYSOČINA: Policisté připravili rozsáhlé policejní opatření 

V Novém Městě na Moravě se ve dnech od 7. do 17. února uskuteční Mistrovství světa v biatlonu 2013. Čtrnáctidenní sportovní klání, kterého se podle informací pořadatelů zúčastní sportovci z více než čtyř desítek zemí celého světa, se zařadilo mezi letošní nejprestižnější sportovní akce v rámci celé České republiky. Pořadatelé počítají s účastí několika desítek tisíc diváků. Jejich příjezd, odjezd i samotný pobyt v Novém Městě na Moravě a okolí bude klást vysoké nároky nejen na samotnou organizaci, ale především na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a zajištění veřejného pořádku. 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina proto v úzké součinnosti s pořadateli akce připravilo ve spolupráci s ostatními policejními útvary rozsáhlé bezpečnostní opatření. Na 260 policistů pořádkové, dopravní i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje i policistů ze specializovaných celorepublikových útvarů – ochranné služby, pyrotechnické služby -  se bude po celou dobu trvání Mistrovství světa v biatlonu 2013 v Novém Městě na Moravě starat o bezpečnost a veřejný pořádek.
„Příprava celého bezpečnostního opatření, která započala již v květnu loňského roku, patřila k vůbec nejnáročnějším v rámci dosavadního tříletého fungování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Museli jsme především vyhodnotit všechna možná rizika nejen s ohledem na lokalitu, kde bude akce probíhat, ale také s ohledem na předpokládaný vysoký počet účastníků a návštěvníků, mezi nimiž bude také vysoký počet cizinců, “ uvedl plk. Mgr. Karel Sehnal, velitel bezpečnostního opatření.
Všichni sportovci, ale také diváci, se musí do areálu Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě v jednotlivé tréninkové nebo soutěžní dny dopravit a poté zaparkovat svá vozidla, což bude klást nezvykle vysoké nároky zejména na realizaci účinných opatření v dopravě. Ve spolupráci s pořadatelem akce byla provedena některá zásadní dopravní omezení v okolí Nového Města na Moravě. Všechny komunikace, kterých se omezení bude týkat, budou viditelně opatřeny dopravními značkami, aby se řidiči mohli zorientovat. Stejně tak jsou připraveny označené parkovací plochy a kyvadlová doprava pro návštěvníky. 
Policisté si rozdělili oblast okolí Nového Města na Moravě do několika samostatných zón, v nichž budou policejní hlídky dohlížet na plynulost provozu a v případě potřeby budou regulovat dopravu.  Dopravní policisté budou po celou dobu konání akce přítomni na všech důležitých příjezdových komunikacích, kterými se lze dostat do oblasti Novoměstska. Policisté apelují na všechny návštěvníky, aby důsledně dbali upozornění pořadatelů, kteří všem návštěvníkům doporučují naplánovat si příjezd do okolí Nového Města na Moravě s dostatečným časovým předstihem. Velké množství návštěvníků, kteří budou na Novoměstsko přijíždět zájezdovými autobusy nebo osobními vozidly, výrazně sníží kapacitu a dopravní obslužnost komunikací ve srovnání s běžným obdobím. Navíc je zapotřebí počítat s možnými komplikacemi, které s sebou mohou přinést povětrnostní podmínky.
Na příjezdech do Nového Města na Moravě se budou v pravidelných intervalech pohybovat autobusy kyvadlové přepravy diváků ze záchytných parkovišť, autobusy fanoušků, vozidla týmů, pozvaných hostů, novinářů, vozidla zásobování i organizátorů. Z těchto důvodů se mohou také na silnicích tvořit kolony, které pak zvýší obvyklé dojezdové časy. Všichni řidiči proto musí dbát pokynů policejních hlídek, aby nedocházelo ke zbytečným komplikacím v dopravě.
Do policejního opatření budou nasazeni policisté pořádkové policie. Pěší i motorizované hlídky budou provádět hlídkovou službu zejména v Novém Městě na Moravě a jeho bezprostředním okolí. Policisté budou plnit zejména úkoly na úseku ochrany bezpečnosti osob a majetku a budou se podílet na zajištění veřejného a místního pořádku, aby se podařilo zamezit páchání přestupků a trestných činů. „Pro pěší i motorizované hlídky bude důležitým úkolem monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků. Naším hlavním cílem bude zajistit v místě veřejný pořádek a chránit majetek občanů před případnými pachateli trestné činnosti.,“ doplnil plk. Mgr. Karel Sehnal.
Policisté budou ve vymezených zónách působit především preventivně. Svojí aktivní přítomností na parkovištích i v místech, kde se bude nacházet větší počet osob, budou předcházet páchání trestné činnosti, zejména majetkového charakteru. Cílem jejich působení bude eliminovat na minimum riziko krádeží motorových vozidel, vloupání do motorových vozidel, kapesních krádeží a další pouliční kriminality. Počítáme se systematickým prováděním kontrol vozidel a osob zejména v okolí parkovišť a ubytovacích objektů. Hlídky se zaměří také na kontrolu řidičů se zaměřením na řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. V případě zjištění protiprávního jednání musí lidé počítat s odpovídajícími sankcemi.
Každý den v době před začátkem tréninků nebo před začátkem jednotlivých závodů se policejní hlídky zaměří především na veřejný pořádek na všech přístupových trasách k areálu závodiště. „Musíme zejména preventivně působit na řidiče motorových vozidel, aby svá vozidla řádně uzamkli a neponechávali ve vozidlech viditelně odložené věcí, které by mohly lákat zloděje. Stejně tak budou pěší hlídky a policisté v civilu preventivně působit ve vztahu k možným kapesním krádežím. S vyšším pohybem osob počítáme nejen na silnicích, ale také na autobusovém a vlakovém nádraží v centru města, kde budou probíhat kulturní programy a ceremoniály související s vyhlašováním výsledků,“ upřesnil velitel opatření.
Velké množství sportovců a diváků bude v okolí Nového Města využívat ubytovací kapacity. I v jejich okolí se budou pohybovat policejní hlídky tak, aby nebyl narušen veřejný pořádek a nedošlo k žádným incidentům, které by se dotýkaly zdraví a majetku místních obyvatel. Stejně tak se budou policisté věnovat všem místům, kde se předpokládá zvýšený počet osob v souvislosti s různými doprovodnými akcemi, mezi něž budou patřit především nejrůznější koncerty.
Důležité informace – dopravní omezení ve dnech od 7. do 17. února 2013:
Omezení na silnicích, uzavírky a objízdné trasy:
Silnice I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě bude jednosměrná, a to v úseku od obce Radňovice ke křižovatce u obce Mělkovice. Po této komunikaci mohou projíždět pouze vozidla do 3,5 tuny ve směru od Nového Města na Moravě. Na silnici I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě bude zákaz vjezdu nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Objízdná trasa povede obousměrně ze Žďáru nad Sázavou po silnici I/37 přes Křižanov a poté po silnici II/360 do Nového Města na Moravě. Pro veškerou dopravu bude zcela uzavřena ulice Vlachovická v Novém Městě na Moravě.

Parkování bude možné pouze na vyhrazených parkovištích - pořadatelé pro návštěvníky připravili v Novém Městě na Moravě, Maršovicích a Petrovicích parkovací plochy s různými kapacitami v počtu zhruba 2500 míst. Při zaplnění těchto ploch se bude využívat k parkování část silnice I/19 mezi Novým Městem na Moravě – Radňovicemi – Mělkovicemi. Odstavná stání při pravé krajnici této komunikace budou mít kapacitu zhruba 1200 míst. Další parkovací místa budou po zaplnění výše uvedených míst k dispozici na záchytných parkovištích ve Žďáru nad Sázavou.

Kyvadlová doprava po celou dobu trvání akce - ze všech záchytných parkovišť bude pro diváky organizována kyvadlová přeprava z provizorních zastávek autobusů u parkovišť na točnu autobusů k vystoupení a pěší dostupností ke vstupu do areálu. Autobusy budou viditelně označeny. Točna autobusu bude umístěna na parkovišti u novoměstské nemocnice. Odtud se pěší chůzí dostanou diváci ke vstupům do areálu do patnácti minut.  Doprava návštěvníků bude speciálními autobusy zajištěna kyvadlově také z okolních měst a obcí – Svratka, Bystřice nad Pernštejnem, Žďár nad Sázavou.

Na stránkách www.policie.cz v sekci Informace budeme od 4. února 2013 pravidelně každý den, v případě potřeby i častěji v průběhu dne, zveřejňovat aktuální zprávy, týkající se průběhu opatření. Tiskový servis novinářům budeme poskytovat přímo v místě konání Mistrovství světa v biatlonu – telefonický kontakt pro požadavky na konkrétní vyjádření - 725 375 094.
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. února 2013

vytisknout  e-mailem