Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

I v zimě se můžeme pohybovat na silnicích bezpečně

PRAHA VENKOV–JIH – Dobrý řidič i chodec je na pohyb v silničním provozu v zimním čase dobře připraven a svojí cestu přizpůsobí dané situaci. 

V nastávajícím zimním období nám zima v posledních hodinách ukázala svojí krásu a začala nás obdařovat i sněhovými přeháňkami. To však může přinášet i problémy v silniční dopravě a zvyšuje se tak riziko vzniku kolizních situací, které se mohou stát příčinou řady dopravních nehod. Pokud pak dojde k oteplení, může se vytvářet na silnicích námraza, komunikace se tak stávají kluzké a vozidla na náledí jsou hůře ovladatelná. Proto je důležité, aby řidiči přizpůsobili rychlost svých vozidel povětrnostním podmínkám a svých řidičským schopnostem.
Při nepříznivých povětrnostních podmínkách doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich plánované jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, aby neuvízli. Je dobré sledovat  dopravní zpravodajství, zejména na rozhlasových stanicích, případně na internetu, kde jsou informace z dopravy aktualizované.  Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení svého vozidla a případně doplnit  vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách.
V návaznosti na zmíněné nebezpečí možnosti vzniku kolizních dopravních situací vyzýváme řidiče ke zvýšené opatrnosti, zejména aby se plně věnovali řízení vozidla, neboť nevěnování se  řízení bývá jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. A proto platí při jízdě i heslo: „Ruce na volant!“.
Na opatrné chování v silničním provozu upozorňujeme i ostatní jeho účastníky. Řidiči motorových vozidel totiž nejsou jedinými účastníky silničního provozu. Stejně tak může být v zimním období složitá situace i pro chodce. Těmi se v těchto dnech nedobrovolně můžou stát i mnozí řidiči, neboť jejichž vozidla zůstanou zaparkovaná buď pod sněhovou peřinou, nebo uvízlá ve sněhu na komunikacích. Chodníky a komunikace plné sněhu, ve kterém se pohybují jen s velkými obtížemi, spěch a nervozita jsou pak společnými faktory hrající velkou roli při vzniku příčin dopravních nehod a havárií.
Chodcům za snížené viditelnosti, což se vztahuje i na současné zimní období, doporučujeme používat reflexní a fluorescenční materiály a různě je kombinovali, aby byli dobře vidět za světla i za tmy. Reflexní předměty umístili nejlépe na konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu. Děti aby používaly oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
Další informace k problematice silničního provozu v zimním období a proč je důležité mít teď „přezuto“ na zimní pneumatiky se můžete dozvědět i na webových stránkách Bezpečné cesty.

Přejeme Vám šťastnou cestu.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
6. prosince 2022

vytisknout  e-mailem