Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

I svoboda slova má své mantinely

Byť je toto právo zaručeno Ústavou České republiky, tak není neomezené. To si možná neuvědomil dnes již obviněný pan Bartoš. 

V průběhu včerejšího dne provedli kriminalisté krajského ředitelství realizaci, v rámci které zadrželi šestatřicetiletého Adama B. Bartoše.

Ten je v tuto chvíli obviněn ze třech trestných činů proti lidskosti. Jedná se konkrétně o Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. V případě odsouzení hrozí tomuto muži trest odnětí svobody až na tři roky.

V rámci zmiňované realizace provedli kriminalisté domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor, a to na základě příkazu vydaného příslušným soudem. Při těch zajistili celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů. Všem těmto úkonům byly v souladu se zákonem přítomny nezúčastněné osoby.

Zadržení pana Bartoše proběhlo na základě konkrétních zjištění pražských kriminalistů. Ta vypovídají o tom, že se popsaných trestných činů měl, dnes již obviněný, dopustit v rozmezí od května roku 2013 do dubna roku 2016.

Pan Bartoš byl obviněn především pro obsah jím vydávaných knih a jiných písemností, a pro obsah jeho veřejných projevů.

V rámci těch měl úmyslně hanobit a podněcovat k nenávisti vůči osobám židovského národa, nebo židovského vyznání. Obdobně si měl ale počínat i vůči imigrantům.

Vůči obviněnému bylo na místě podat podnět státnímu zástupci k návrhu na uvalení vazby. K tomu ale nakonec nedošlo, neboť pan Bartoš učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat.

Z toho důvodu byl dnes v pravé poledne propuštěn ze zadržení.

por. Mgr. Tomáš Hulan 29. 4. 2016

vytisknout  e-mailem