Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

I letos provádějí policisté kontroly mysliveckých lovů

Ms kraj: Policisté nezjistili dosud žádné pochybení 

Totožně jako roky předchozí, i letos začalo s počátkem listopadu pro moravskoslezské policisty období kontrol na mysliveckých lovech.

Na jednotlivá místa v rámci celého Moravskoslezského kraje vyráží policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství. Také dnes proběhly kontroly hned v několika okresech regionu, rovněž na Frýdecko-Místecku. Policisté provedli kontrolu konkrétně u Mysliveckého spolku Brušperk. Určitě stojí za zmínku, že spolek v těchto dnech slaví významné jubileum - sto let od založení. Revírem téměř 15 členů je Brušperk a okolí a lovci vyrážejí do terénu na lov převážně drobné zvěře.

Policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál dnes na kontrole v Brušperku nezjistili žádné pochybení či nedostatky.

Připomeňme si, co policisté kontrolují:
- doklady nutné k držení a nošení zbraně – jedná se o zbrojní průkaz, zbrojní průvodní list, evropský zbrojní pas, průkaz zbraně, lovecký lístek a doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti
technický stav používaných zbraní
- provádějí dechové zkoušky, tzn. kontrolují dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek při nošení zbraně nebo jakékoliv manipulaci se zbraní před nebo v průběhu lovu. 

Letos již provedli policisté průřezově v Moravskoslezském kraji přes dvacet kontrol mysliveckých lovů a jistě potěšující zprávou je, že nezjistili žádné pochybení na úseku zbraní a všechny dechové zkoušky byly s negativním výsledkem. Doplním, že první uskutečnili policisté první listopadovou sobotu (4. 11. 2023), takže dnes se jedná o letošní třetí „kontrolní sérii“.

Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál má pod svou „patronací“ vícero činností, než jen kontroly mysliveckých lovů. Policisté organizují zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu. Vydávají zbrojní průkazy, zbrojní licence, muniční licence a evropské zbrojní pasy, povolují přepravu zbraní, střeliva a munice. Registrují zbraně a vydávají povolení k nabývání, držení nebo nošení zbraní, rovněž k provozování střelnic či k vystavování zbraní a střeliva. Kontrolují dodržování povinností vyplývající ze zákona o zbraních a provádějí kontroly na sportovních střeleckých soutěžích, kulturních či společenských akcích, kde je na programu střelba (divadelní představení nebo rekonstrukce historických bitev). Veřejnost jistě zavnímala proběhlé amnestie na zbraně a střelivo, které řešili právě kolegové z odboru služby pro zbraně  a bezpečnostní materiál.  

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 18.listopadu 2023

vytisknout  e-mailem