Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

I kapesní krádeže doprovází advent

HRADECKO – Pozor na své cennosti. 

Je tady předvánoční čas, který je spojen s nakupováním dárků. Právě předvánoční období je specifické pro páchání trestné činnosti majetkového charakteru, jako jsou kapesní krádeže nebo vloupání do vozidel. Ke kapesním krádežím dochází opakovaně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství lidí. Kapsáři využívají nepozornosti svých obětí, kradou bleskově a nepozorovaně, poškozený často zjistí svou ztrátu až později a na jiném místě, než k ní došlo. Zkušený kapsář vás stihne okrást během několika sekund!

Policie ČR každoročně, právě proto v období vánočních svátků, zaměřuje svoji pozornost do míst, kde dochází k velké kumulaci osob, to znamená na tržiště, velká obchodní centra a jejich přilehlá parkoviště, turisticky atraktivní místa a další lokality, které jsou z hlediska bezpečnosti vyhodnoceny jako rizikové. Také letos v období předvánočních svátků bude policie v pohotovosti.

Občanům můžeme přispět několika preventivními radami, jak zabránit kapesní krádeži:

  • Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu, či na spodek tašky, kabelky apod. a rozhodně je nenechávejte volně položené v nákupním vozíku.
  • Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty.
  • Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD, či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste.
  • Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné.
  • Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo, kabelku, apod. stále zapnuté v prostředcích MHD nebo v tlačenici noste ruku položenou na zavazadle.
  • Velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit.

K jednomu z posledních případů došlo ve středu 23.11.2022 na Hradecku, kdy měl neznámý pachatel oslovit na ulici muže s žádostí o nasměrování, přičemž mu měl v nestřežený okamžik odcizit peněženku z kapsy kabátu.

V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se neprodleně na Policii ČR. Snažte se přitom co nepřesněji upamatovat na místo, kde ke krádeži došlo, popřípadě na popis pachatele, či pachatelů. V případě, že je Vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte.

I při nákupech přes internet buďte opatrní a velice pečlivě zvažte věrohodnost konkrétní nabídky a také případné osobní údaje, které prodejci sdělíte.

por. Mgr. Lucie Konečná
25.11.2022, 10:00hod.

vytisknout  e-mailem